lauantai 4. kesäkuuta 2011

Täytetyt munakoisot Tessa Kirosin tapaan

Tämä ohje on muunnelma Tessa Kirosin kirjasta Falling Cloudberries, joka on yksi lempparikeittokirjoistani. Suomalais-kyproslaisen Kirosin ensimmäisessä ruokakirjassa on ihanat kuvat, herkullinen tunnelma ja upea taitto. Tämä on niitä kirjoja, joita mielellään selailee huvikseen, vaikkei siitä koskaan kokkaisi mitään. Tosin tästä tulee kokattuakin vaikka mitä, sillä ohjeet ovat käyttökelpoisia, muunneltavia ja omaan makuuni sopivan välimerellisiä. Ainoa miinus on monisanaisuus - jotain mihin tosin syyllistyn itse koko ajan ;) Asiaan siis.



Alkuperäisessä ohjeessa oli lammasta, mutta koska en taaskaan löytänyt sitä parin kauppareissun jälkeen, luovutin ja käytin naudan paistijauhista. Parempaa olisi tullut lampaasta, joten ensi kerralla menen kolmanteen kauppaan. Hyvää ja kesäistä silti. Muitakin muutoksia taas oli oman ruokakaappitilanteen ja fiiliksen mukaan.

Ohje 4:lle alkupalana tai 2:lle pääruokana

2 pienehköä munakoisoa
400 g tomaattimurskaa
3-5 kynttä valkosipulia
2 rkl tomaattipyrettä / aurinkokuivattuja tomaatteja / punaista pestoa
1 keltasipuli
400 g naudan paistijauhelihaa (tai mieluummin lampaan jauhelihaa)
(Oliivi)öljyä paistamiseen
150 g fetaa
80 g parmesania
puoli punttia tuoretta minttua ja oreganoa kumpaakin
suolaa, pippuria
(kreikkalaista jugurttia ja sitruunaa tarjoiluun)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pistele pestyt munakoisot haarukalla ja laita ne uuniin. Paista n. 40 minuuttia tai kunnes munakoisot tuntuvat pehmeiltä ja näyttävät vähän kurttuisilta. Valmista niiden kypsymisen aikana täytteet, ensin tomaattikastike: Kuullota pieneksi hienonnettuja valkosipulin kynsiä (2 kpl) n. rkl:ssa oliiviöljyä. Lisää tomaattimurska, -pyree ja/tai aurinkokuivatut tomaatit/pesto sekä suola ja pippuri. Keittele miedolla lämmöllä sen aikaa, kun valmistat lihatäytteen: kuullota pieneksi hakattu sipuli ja halutessasi pari kynttä valkosipulia parissa rkl:ssa öljyä. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota seos pois liedeltä ja jätä odottamaan.

Kun munakoisot ovat kypsät, ota ne pois uunista ja anna jäähtyä käsittelykelpoisiksi. Voit myös kypsentää ne hyvissä ajoin tähän pisteeseen. Halkaise ne sitten pituussuunnassa ja poista kannat. Koverra munakoisojen sisus pois isolla lusikalla niin, että jäljelle jää veneet, joiden seinämät ovat vajaan sentin paksuiset. Säästä sisukset. Lado veneet öljyllä pirskoteltuun uunivuokaan ja viimeistele lihatäyte: Pilko pehmenneet munakoison sisukset suupaloiksi ja lisää lihan joukkoon ja sekoita hyvin. Murusta seoksen joukkoon feta sekä itse raastamasi parmesan. Sekoita. Lisää lopuksi yrtit pieneksi silputtuna.

Täytä munakoisoveneet tasaiseksi lihaseoksella, painele ne käsin täyteen seosta. Kauho sitten tomaattikastiketta päällimäiseksi ja ripottele kastikkeen päälle hieman parmesania. Paista ruokaa 200 C:ssä n. 25-35 minuuttia, kunnes ne kuplivat ja päällys on hieman ruskistunut. Tarjoile hieman jäähtyneinä kreikkalaisen jugurtin ja sitruunan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti