Siirry pääsisältöön

Blanko vs. kotitekoinen thalilautanen

Blankon intialaistyyppinen kormabroileri-thalilautanen on meillä aika klassikko, sillä sitä tulee usein tilattua tutulta listalta. Viimeksi otin tosin listalle ilmestyneen lammasversion ja mies tuon tutumman broileriversion. Maukasta oli jälleen.

Blankon kormabroileri-thalilautanen taustalla, etualalla lammasversio, joka on jo poistunut listalta.
Himo jäi päälle annoksesta, joten ajattelin testata broileriannosta kotona. Tuskin Blanko veivaa morttelilla  chilitahnojaan, joten valitsin helpotetun tien kaupan purkkiriveistä. Joskus vielä ehkä saan aikaiseksi testata tahnoja alusta loppuun itse. Valmistin broileria miedossa currykookoskastikkeessa, kukkakaali-linssimuhennosta eli dhalia ja chili-papulisäkettä. Lisäksi mango-chutneyllä maustettua jugurttia.
Kotiversio kormabroilerista papu-linssilisukkeilla ja mangochutney-jugurtilla

Broileria miedossa currykookoskastikkeessa

400g Maustamatonta broilerin rintafilettä
ruokaöljyä paistamiseen
2-3 rkl Mild Curry Paste -currytahnaa (Rajah)
1 sipuli
3 kynttä valkosipulia
2 tl jeeraa
suolaa, pippuria
2 prk kookoskermaa (creamy)
Kuullota sipuleita öljyssä, lisää isoiksi pitkulaisiksi paloiksi leikattu broileri (kolme palaa per filee) ja ruskista. Lisää currytahna ja anna sihistä pannulla. Lisää kookoskerma ja mausteet. Anna broilerin kiehua kypsäksi nesteessä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai tahnaa.

Kukkakaali-dhal

puolikas kukkakaali tai kokonainen pieni
1 prk tomaattimurskaa
1 dl punaisia linssejä
vettä n. 3 dl (lisää tarvittaessa)
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
1 rkl jeeraa
1 tl mild curry pastea tai curry-jauhetta
suolaa

Keitä kukkakaali juuri ja juuri kypsäksi. Kuullota pannussa sipuli ja lisää valkosipuli. Lisää tomaattimurska, osa vedestä ja linssit. Anna kiehua, kunnes linssit ovat kypsiä, n. 10 min. Lisää vettä tarvittaessa - varo etteivät linssit pala pohjaan, mutta lisää vettä vain tarvittava määrä, jottei tuloksena ole keittoa. Lisää al dente -kukkakaalit ja anna muhia miedolla lämmöllä. Mausta runsaalla jeeralla ja lisää suolaa. Tämä ruoka paranee vetäydyttyään ainakin yön yli.

Intialainen papulisäke
pussi pakastettuja vihreitä papuja
ruokaöljyä
1 prk kidney-papuja
sipulia, valkosipulia
chilijauhetta
1 rkl Indian spice mix -maustetta

Kuullota sipulit öljyssä, lisää pakastetut pavut ja anna sulaa lämmöllä. Lisää kidneypavut ja mausteet. Anna muhia. Paranee vanhetessaan.

Mango-jugurttidippi
Sekoita keskenään:
3 dl turkkilaista jugurttia
2 rkl mango chutneytä (Rajah)

POHDINTAA:
Toteutus oli valmistahnojen ansiosta vaivatonta, ja etenkin currykookosbroilerin maku oli hyvin lähellä Blankon esikuvaa. Lisäkkeet olivat vähän valjuja, mutta maku muuttui intensiivisemmäksi yön yli jääkaapissa levättyään. Kannattaa siis tehdä mössöt hyvissä ajoin, sillä ne vain paranevat vanhetessaan. Kolmen eri lajin valmistus vaati kuitenkin niin monta pataa ja pannua, että tiskipöydän raivaus oli hieman kohtuutonta kotioloissa. Taidan tilata tätä jatkossakin siis ravintolassa, jossa on oikeaoppiset lautasetkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!