lauantai 18. kesäkuuta 2011

Kirja-alen löytöjä: Pinchoja ja grilliruokaa

Harvoin pääsen kirja-aleista ohi ilman muutaman kokkauskirjan hankintaa. Sama homma taas. Kartutin pursuavaa keittokirjahyllyäni kahdella opuksella: Pinchot - herkkuja tikun nokassa (Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft, suom. Pirkko Roinila) ja Grillikirja. Herkullisia ruokia, marinadeja, kastikkeita ja höysteitä (Sara Bang-Melchior, Tukan Förlag, suom. Mirka Lahti. Schildts Kustannus 2010).Grillikirja vakuutti jo kaupassa isoilla lähikuvillaan grilliherkuista. Taitto on jotenkin miehekäs, selkeä ja konstailematon. Samanlaisia ovat kirjan ohjeetkin, nyt ei piperretä. Kansikuvan possun bbq-kylki tosin vähän hämää, sillä ohjeet ovat kuitenkin ennakkoluulottomia ja monipuolisia eikä pelkkää possua ja makkaraa. Peruslihamätön lisäksi esitellään monenmoista herkkua, mitä grillissä voi valmistaa, kuten lämmin aasialainen häränfileelautanen ja panang katkaravut vartaassa. Nimensä mukaisesti kirjasta löytyy myös lukuisia raikkaita dippejä ja marinadeja sekä erilaisia lisäkkeitä. Tutkailin etenkin hunaja-miso-kastiketta, jonka pitäisi sopia vaikkapa kanan, ankan tai grillattujen munakoisojen kanssa. Myös jälkkärit valmistuvat vaikka pallogrillin jälkilämmöllä kirjan ohjeiden mukaan, esim. hedelmänyytit valkosuklaan ja manteleiden kera valmistuu helposti folionyytissä. Sormet syyhyävät päästä grillin kimppuun tämän selailun jälkeen!

Sen sijaan Pinchot, herkkuja tikun nokassa -kirja vaatii vielä hieman testaamista ennen kuin voi ainakaan ylistää. Kansi oli niin raikas ja kiva, että sorruin ostamaan ilman tarkempaa tutkiskelua. Myös Tintån ihanat pinchot olivat mielessä, kun näin kirjan. Toteutus on kuitenkin jokseenkin sekava ja kuvat eivät ole ihan niin komeita kuin Grillikirjassa. Vanhanaikaisilta vaikuttavia pikkukuvia on paljon. Monia raaka-aineita ei taatusti saa Suomesta, kuten morcilla-verimakkaraa (onneksi?)... Omituista on myös se, että saksalaista alkuperää olevasta kirjasta ei löytynyt julkaisuvuotta mistään! No, tapasten sukua olevat tikkupalat ovat kuitenkin kivaa pikkutarjoiltavaa, joten luultavasti kokeilen niitä joskus, mutta en välttämättä tämän kirjan ohjeilla...

2 kommenttia:

  1. Oletko muuten kokannut jotakin kaikista keittokirjoistasi? Mulla on paljon sellaisia, joita tulee vaan selailtua. Olisi tavoitteena joskus kokeilla jotakin ohjetta jokaisesta opuksesta.

    VastaaPoista
  2. En tod ole kokannut kaikista. Usein tulee vaan selailtua ja fiilisteltyä, mikä sekin on oma hupinsa :) Muutenkin tulee lähinnä sävellettyä ja yhdisteltyä reseptejä, mutta olis kyllä ihan hauska projekti testata joka kirjasta jotain.

    VastaaPoista