Siirry pääsisältöön

Kirja-alen löytöjä: Pinchoja ja grilliruokaa

Harvoin pääsen kirja-aleista ohi ilman muutaman kokkauskirjan hankintaa. Sama homma taas. Kartutin pursuavaa keittokirjahyllyäni kahdella opuksella: Pinchot - herkkuja tikun nokassa (Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft, suom. Pirkko Roinila) ja Grillikirja. Herkullisia ruokia, marinadeja, kastikkeita ja höysteitä (Sara Bang-Melchior, Tukan Förlag, suom. Mirka Lahti. Schildts Kustannus 2010).



Grillikirja vakuutti jo kaupassa isoilla lähikuvillaan grilliherkuista. Taitto on jotenkin miehekäs, selkeä ja konstailematon. Samanlaisia ovat kirjan ohjeetkin, nyt ei piperretä. Kansikuvan possun bbq-kylki tosin vähän hämää, sillä ohjeet ovat kuitenkin ennakkoluulottomia ja monipuolisia eikä pelkkää possua ja makkaraa. Peruslihamätön lisäksi esitellään monenmoista herkkua, mitä grillissä voi valmistaa, kuten lämmin aasialainen häränfileelautanen ja panang katkaravut vartaassa. Nimensä mukaisesti kirjasta löytyy myös lukuisia raikkaita dippejä ja marinadeja sekä erilaisia lisäkkeitä. Tutkailin etenkin hunaja-miso-kastiketta, jonka pitäisi sopia vaikkapa kanan, ankan tai grillattujen munakoisojen kanssa. Myös jälkkärit valmistuvat vaikka pallogrillin jälkilämmöllä kirjan ohjeiden mukaan, esim. hedelmänyytit valkosuklaan ja manteleiden kera valmistuu helposti folionyytissä. Sormet syyhyävät päästä grillin kimppuun tämän selailun jälkeen!

Sen sijaan Pinchot, herkkuja tikun nokassa -kirja vaatii vielä hieman testaamista ennen kuin voi ainakaan ylistää. Kansi oli niin raikas ja kiva, että sorruin ostamaan ilman tarkempaa tutkiskelua. Myös Tintån ihanat pinchot olivat mielessä, kun näin kirjan. Toteutus on kuitenkin jokseenkin sekava ja kuvat eivät ole ihan niin komeita kuin Grillikirjassa. Vanhanaikaisilta vaikuttavia pikkukuvia on paljon. Monia raaka-aineita ei taatusti saa Suomesta, kuten morcilla-verimakkaraa (onneksi?)... Omituista on myös se, että saksalaista alkuperää olevasta kirjasta ei löytynyt julkaisuvuotta mistään! No, tapasten sukua olevat tikkupalat ovat kuitenkin kivaa pikkutarjoiltavaa, joten luultavasti kokeilen niitä joskus, mutta en välttämättä tämän kirjan ohjeilla...

Kommentit

  1. Oletko muuten kokannut jotakin kaikista keittokirjoistasi? Mulla on paljon sellaisia, joita tulee vaan selailtua. Olisi tavoitteena joskus kokeilla jotakin ohjetta jokaisesta opuksesta.

    VastaaPoista
  2. En tod ole kokannut kaikista. Usein tulee vaan selailtua ja fiilisteltyä, mikä sekin on oma hupinsa :) Muutenkin tulee lähinnä sävellettyä ja yhdisteltyä reseptejä, mutta olis kyllä ihan hauska projekti testata joka kirjasta jotain.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!