Siirry pääsisältöön

Mutakakku ilman jauhoja

Tätä kakkua on tullut tehtyä jo vuosien ajan suklaanhimoon. Pala kakkua sopii karppaajallekin, sillä siinä ei ole lainkaan jauhoja, ja mitä tummemmasta suklaasta kakku tehdään sitä vähemmän siinä on hiilareitakin. Kaikki eivät tosin pidä näin voimakkaasta tumman suklaan mausta, ja varsinkin makeutusaineella leivottaessa maku on kieltämättä vähän karvas. Puolittamalla makeutusaineen määrän ja käyttämällä osan sokeria maku paranee. Alkuperäinen resepti on karppaus.info-sivustolta.




6 munaa
vajaa 2 dl jauhemaista makeutusainetta tai vastaava määrä sokeria / näiden yhdistelmä
350 g tummaa suklaata  (70 % on mielestäni parasta tähän, kokeile osa esim. appelsiinilla maustettua)
125 g voita
2 rkl vettä
voita ja mantelijauhoja vuuan voiteluun ja jauhotukseen
kermavaahtoa tarjoiluun.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi makeutusaineen ja/tai sokerin kanssa. Sulata voi kattilassa, lisää suklaa paloina joukkoon ja siirrä kattila sivuun liedeltä. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Lisää vesi tipoittain seokseen. Vatkaa suklaaseos keltuaisvaahtoon. Vatkaa sitten valkuaiset huolella vaahdoksi. Vatkaa kolmannes vaahdosta suklaa-keltuaisseoksen joukoon. Kääntele loput valkuaisvaahdosta varovasti taikinaan. Yritä pitää taikina mahdollisimman kuohkeana. Voitele irtopohjavuoka ja jauhota se esim. mantelijauhoilla. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Kakku saa jäädä meheväksi sisältä. Tarjoa seuraavana päivänä kermavaahdon kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!