Siirry pääsisältöön

Pakkaspäivän sienisoppa

Tämä soppa maistui ihanalta viime viikonlopun pakkaspäivän pulkkailun jälkeen. Pakastimesta löytyi vielä pussillinen kantarelleja, joita jatkoin tuoreilla herkkusienillä. Kätkin soppaan kesäkurpitsaa, niin kasviksille irvistelevä taaperokin sai jotain vihreää elimistöönsä. Päälle voi ripotella leipäjuustokuutioita ja serranokinkkua.

Leipäjuustokuutiot ehtivät vajota sopan syvyyksiin ennen kuvausta


Pääruokana neljälle

Noin litra sieniä, esim. kantarelleja ja herkkusieniä
1 rkl voita
1 rkl öljyä
1-2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 rkl makeaa soijakastiketta
pieni kesäkurpitsa tai puolikas isoa
1,5 litraa mietoa kanalientä
1 pkt voimakasta Koskenlaskijaa tai muuta sulatejuustoa
vajaa purkki ruoka- tai kuohukermaa
(3 rkl maissitärkkelystä)
kuivattua timjamia
mustapippuria

Leipäjuustoa ja serranokinkkua tarjoiluun 

Kuullota sipulisilppu voissa, lisää puhdistetut ja hienonnenut sienet. Lisää tarvittaessa vähän öljyä. Mausta soijalla ja valkosipulilla. Lisää kesäkurpitsa hienona raasteena ja paistele hetki. Lisää kuuma kanaliemi ja kuutioitu juusto. Anna porista, kunnes juusto on sulanut. Lisää kerma ja suurusta halutessasi maissitärkkelyksellä. Mausta timjamilla ja pippurilla. Ripottele annosten päälle leipäjuustoa ja serranokinkun paloja.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!