Siirry pääsisältöön

Köpiksen syysherkut

Vietimme pientä syyslomaa Kööpenhaminassa jokin aika sitten, kiva kaupunki! Herkkujakin tuli tietenkin testattua. Enemmän Köpiksestä ja tanskalaisesta herkkuperinteestä on kirjoittanut Hapsuli. Tanska on melko kallis maa, myös ruuan suhteen. Hotellin alakerran iki-ihanassa luomuleipomossa leivonnaiset olivat erityisen tyyriissä hinnoissa, mutta eihän niiden ohi siltikään päässyt. Perinteinen (aamiais?)herkku Tanskassa on paahtoleipäsuklaa, eli kuuman paahtoleipäviipaleen päälle laitetaan tuota nimenomaista tarkoitusta varten kehitettyä ohutta suklaata, joka sulaa ihanasti paahtiksen päälle. Erittäin hyvää maitokahvin kanssa.

Karmea kännykkäkuva suklaapaahtiksista. Maku on vakuuttavampi kuin kuva ;)
Mitään kovin perinteistä tanskalaista keittiötä en päässyt testaamaan matkan aikana, vaan ravintolavalinnat olivat pikemminkin kansainvälisiä ja aasialaissävytteisiä. Erittäin kiva konsepti oli Mongolian barbeque, missä valittiin tuoreita raaka-aineita lautaselle, kuten kypsentämätöntä lihaa ja kasviksia, ja wokki-kokki valmisti annoksen odottaessa. Hyvää, tuoretta ja herkullista.

Köpiksessä piti tietenkin vierailla Tivolissa, jossa oli sopivasti Halloween-viikonloppu tuhansine kurpitsoineen. Alue on säilyttänyt vanhan charminsa hyvin nykyaikaisista huvipuistolaitteista huolimatta. Wanhan ajan karuselli oli riittävän jännittävä alle 2-vuotiaalle matkaajallemme. Hans Christian Andersenin satujuna taisi olla äidistä ihanampi kuin lapsesta ;) Tivoli on myös herkuttelijan kohde, sillä alueella on valtava valikoima ravintoloita ja kahviloita pikaruokaloista Michelin-tähdelliseen ravintolaan. Meidän valintamme lapsilauman kanssa oli Wagamama, aasialaishenkinen nuudeliravintola.

Inkiväärikananuudeli oli herkullista ja maistui taaperollekin

Lastenannosta sai odottaa ikuisuuden

Ravintola oli siisti ja konsepti toimiva kaikilta muilta osin paitsi lastenruokien - ravintolassa ruoka tuodaan pöytään sitä mukaa kun se valmistuu, jotta annokset ovat mahdollisimman tuoreita, mutta lasten annoksia sai odottaa järjettömän kauan. Ei ole paljon järkeä tilata pienille omia annoksia, kun he nälissään kuitenkin tuhoavat vanhempien annokset omiaan odottaessa!

Harmi kyllä tanskalaiset ableskiverit, eli pikkumunkit, jäivät testaamatta tällä reissulla. No onpahan syy palata Tanskaan vielä joskus ;) Juomien koko muuten hämmästytti tällä reissulla - iso kokis tai olut on tosiaan ISO, lähempänä litraa kuin puolikasta, olisikohan koko ollut 0,75l. Massiivinen tuoppi joka tapauksessa! Skål!

Kommentit

  1. Johku kehuskeli, että sillä on sellainen pannu, niin menette vaan sinne joku ilta vaatimaan ableskivereita ;).

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa vaan! Kannattaa ehkä kuitenkin varoittaa hiukan etukäteen, että ehdin tarkistamaan onko kaikkia tarvittavia tykötarpeita kaapissa ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa