Siirry pääsisältöön

Hävikistä herkuksi: mustikkatartaletit

Ystäväni Hapsuli muistutti blogissaan Hävikistä herkuksi -tempauksesta Facebookissa, ja mikäpä sen parempi syy ryhtyä leipomaan. Kaapissa oli avattuja jugurttipurkkeja, joiden kohtalo oli odottaa vanhentumista, kunnes joku muistaisi siivota jääkaapin. Pakastimessa pyörii vielä mustikoita, jotka täytyy saada käytettyä ennen uutta satoa. Ja kaurahiutaleet eivät meinaa enää kulua meillä, kun taapero suhtautuu nihkeästi puuroon. Leivontapuuhiin siis - hävikistä herkuksi! Kaappien aineksista tuli mustikkatartalettejä eli pieniä annospiiraita.




10-12 tartalettia

Pohja:

125 g margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl intiaanisokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 dl maustettua jugurttia, esim. luomuvanilja
1 dl maustamatonta turkkilaista jugurttia
puoli purkkia rahkaa
2 tl raastettua (luomu)sitruunankuorta
puolen sitruunan (pieni) mehu puristettuna
0,5 dl sokeria (tai maun mukaan)
1 muna
mustikoita
annosvuokia, esim. tukevia muffinivuokia
Nypi ja vaivaa taikinan ainekset käsin sekaisin, pyöritä tiiviiksi tangoksi ja jaa 10-12 osaan vuokien koosta riippuen. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja litistä käsissäsi ja painele tartalettivuokien tai tukevien muffinssivuokien pohjalle. Pistele pohjia haarukalla. Esipaista 175C kiertoilmauunissa n. 5 minuuttia. Sekoita täytteen ainekset keskenään mustikoita lukuunottamatta ja täytä esipaistetut tartalettipohjat puolilleen. Ripottele päälle mustikoita ja paista vielä n. 15-20 minuuttia. Anna tartalettien jäähtyä hyvin ja irrota ne sitten vuuistaan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!