Siirry pääsisältöön

Rukiiset kasvissämpyläruudut

Sämpyläkokeiluni jatkuvat. Tämä ohje oli kätevä, kun sain käytettyä kaapissa pyöriviä neljän viljan puurohiutaleita pois, ja pellillinen leipää valmistui näppärästi ilman pyörittelyä.



Pellillinen sämpylää

25 sämpyläruutua

5 dl rasvatonta maitoa
2 dl vettä
30 g hiivaa
4 dl porkkana- ja kesäkurpitsaraastetta yhteensä
2 tl intiaanisokeria
Ripaus suolaa
6 dl neljänviljan puurohiutaleita
4 dl ruisjauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl margariinia sulatettuna
Sulatettua margariinia voiteluun (2 tl)

Lämmitä maito ja vesi, lisää raasteet, hiiva, sokeri ja suola. Sekoita joukkoon hiutaleet ja osa jauhoista, alusta. Sekoita joukkoon rasva ja sitten loput jauhoista, alusta kunnes taikina tuntuu sopivalta. Tämä taikina jää aika tahmeaksi. Kohota puolisen tuntia. Taputtele taikina jauhotetuin käsin suoraan leivinpaperilla vuoratulle korkealle pellille. Leikkaa taikina ruuduiksi terävällä veitsellä ja anna vielä vähän kohota. Saat murrettua valmiin leivän helposti leikkuukohdista. Paista 200 C kiertoilmauunissa noin 20 minuuttia. Voitele valmiit sämpyläruudut sulatetulla margariinilla.

Yhdistelin paria ohjetta ja sovelsin lisäksi oman maun mukaan. Ruutujen muotoiluun saat lisää vinkkiä myös täältä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!