keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Porkkanaiset pupusämpylät

Sain vihdoin aikaiseksi tehdä porkkanasämpylöitä, kun työpaikan luomupiiristä tilaamani sämpyläjauhot saapuivat. Nyt kun taaperolle ei enää/tällä hetkellä puuro maita, täytyy keksiä jotain uutta terveellistä iltapalaa. Nämä ainakin tekivät kauppansa ja puput ilahduttivat. Pääsiäistä odotellessa!



Noin 15 isohkoa pupusämpylää

5 dl rasvatonta (luomu)maitoa
runsas 4 dl porkkanaraastetta
n. 40 g hiivaa
(1 rkl siirappia)
0,5 tl suolaa
n. 14 dl (luomu)sämpyläjauhoseosta (ohra-vehnä-kaura-ruis)
n. 60 g margariinia (Oivariini vähemmän suolaa)

Lisää porkkanaraaste maitoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää suola sekä siirappi, jos käytät sitä. Itse unohdin lisätä sen taikinaan, mutta porkkanat olivat niin makeita, että ei haitannut lopputulosta. Sekoita joukkoon jauhot ja vatkaa kunnolla. Lisää pehmeä rasva loppuvaiheessa ja vaivaa voimakkaasti. Anna taikinan kohota.

Leivo taikinasta hieman soikeita sämpylöitä. Jätä osa taikinasta leipomatta ja muotoile niistä korvat: pyöritä taikinasta sopivan pituisia (8-10 cm) pötköjä, litistä ja leikkaa puoliksi halki. Saat pötkylöistä näin pupun naaman ja korvat. Viimeistele rusinasilmillä ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia.

Pupujen muotoilu on lainattu Pirkka-reseptistä.

1 kommentti: