Siirry pääsisältöön

Julian vaahterasiirappi-kurpitsa-juustokakku

Tätä herkkua hehkutin jo Thanksgiving-postauksessa. Ystäväni Julia laittoi kehittelemänsä herkullisen juustokakkureseptin jakoon, joten sitä piti heti testata itse. Juustokakku ilman liivatelehtiä, täydellistä! Kakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi ennen tarjoilua, jotta se ehtii tekeytyä.


Tässä ohje vielä kertauksen vuoksi suomeksi:

Pohja
50g sulatettua voita tai margariinia
200g digestive-keksejä murustettuna
1,5 rkl ruskeaa sokeria, esim. intiaanisokeria
Yhdistä aineet ja painele isohkon (n. 25 cm halkaisija) irtopohjavuuan pohjalle ja esipaista muutama minuutti 175 C.

Täyte
3 dl kurpitsaa soseutettuna (itse käytin n. puolikkaan myskikurpitsaa)
600g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset erotettuna
230 ml vaahterasiirappia
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kanelia
Lisäksi: kuohukermaa ja hieman vaahterasiirappia

Kuori ja paloittele kurpitsa. Keitä palat kypsässä vähäisessä vesimäärässä, soseuta ja jäähdytä. Yhdistä ohjeen aineet munanvalkuaisia lukuunottamatta, vatkaa hyvin sekaisin. Vatkaa valkuaiset toisessa astiassa kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti seoksen joukkoon. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista kakkua uunista riippuen 1-1,5 h 170 asteessa. Jäähdytä seuraavaan päivään. Levitä täysin jäähtyneen kakun päälle vaahterasiirapilla maustettua kermavaahtoa.

Kommentit

  1. Hyvää oli! Näin Julian tänään sattumalta, mutta en tajunnut piirasta kehua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään.


Noin 12-14 palaa

Taikina:
n. 180 g margariinia
n. 1,8 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
1,2 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
3 tl vehnäjauhoja

Marenki:
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

Pinnalle:
kourallinen mantelilastuja

Täyte:
4 dl kermaa
sokeria + vaniljasokeria maun mukaan
3-4 kiiviä
litra (pakaste)mansikoita

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito.

Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon.

Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa kiertoilmauunissa n. 20 minu…