Siirry pääsisältöön

Pikkuherkut pukinkonttiin

Näitä pikkuherkkuja lähtee meillä pukinkonttiin pikkulahjoiksi. Pakkaa namit söpöihin pahvirasioihin, jotka on ensin vuorattu leivinpaperilla ja sitten kauniilla silkkipaperilla. Namut säilyvät parhaiten viileässä. Makoisaa joulua kaikille!


Lahjapakkauksissa karamelisoituja pähkinöitä, mascarpone-suklaanamuja ja pistaasi-karpalovalkosuklaita


Karemelisoidut pähkinät
Ohje löytyi Kotivinkin sivuilta. Itse käytin valmista pähkinäsekoitusta, jossa oli mm. manteleita ja saksanpähkinää. Pakkasin valmiit pähkinät minimuffinssivuokiin ennen kuin massa ehti kokonaan kovettua.

Mascarpone-suklaanamut
Ohje on mukaelma Tupperwaren silikonisen muottiarkkivuuan mukana tulleesta ohjevihkosesta. Tein nämä namut silikonivuokaan, mutta massa ei irronnut kovin hyvin muoteista, joten päädyin asettelemaan nämäkin namut minimuffinssivuokiin.

50 g suklaata, esim. Mariannesuklaapatukoita
125 g Mascarpone-juustoa
50 g sokeria
vajaa pussillinen, n. 70 g mantelijauhoja
nonparelleja

Sulata suklaa ja vatkaa muut ainekset mukaan. Lusikoi vuokiin ja anna tekeytyä pari tuntia. Koristele nonparelleilla.

Pistaasi-karpalovalkosuklaat
150 g valkosuklaata
50 g voita
1/4 dl tomusokeria
kourallinen kuorittuja pistaasipähkinöitä kevyesti murskattuna
kourallinen kuivattuja karpaloita pilkottuina pieniksi

Sulata suklaa ja voi varovasti mikrossa välillä sekoitellen. Vatkaa joukkoon sokeri ja sekoita pähkinät ja karpalot seokseen. Lusikoi massa silikoniseen muottivuokaan tai pieniin karamellivuokiin, ja anna tekeytyä kylmässä pari tuntia.

Tämäkin on mukaelma Tupperin Silikoni Sweets Vuoka -ohjevihkosesta. Nämä irtosivat kauniisti muoteista, ja suklaasta tuli kiiltävää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!