Siirry pääsisältöön

Joulupiparit ja koristeet Sohvin tapaan

Leivoin perinteisiä pipareita kummityttöni Sohvin perheen suosimalla reseptillä, jolla pipareista tulee rapsakoita. Ohje on joulun 2007 Kotivinkin jouluherkuista, ja noudatin ohjetta aika tarkkaan. Mausteita (kanelia, muskottipähkinää, kardemummaa, meiramia ja valmista piparimausteseosta) lisäilin vähän ohjetta raskaammalla kädellä, sillä pipareista usein katoaa maku matkalla uuniin ja takaisin.

Pikkuhepat koristavat piparipurkkia

Ohjeesta tulee ainakin kuusi pellillistä, joten rouskuteltavaakin jää vaikka osasta väkertäisi koristeita. Pipareita koristeltiin myös kummitytön synttärijuhlien ohjelmanumerona, ja lopputulokset olivat juhlissa ihan mahtavia. Harmi että kamera jäi silloin kotiin. Itse tein "My little pony" -letkan heppaminimuoteilla sekä sekalaisen eläintarhan ikkunaan.

Pony ride :)


Piparieläinletka ikkunakoristeena

Ja sitten se ohje Kotivinkiltä mukaeltuna:

4 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl vettä
250 g margariinia
2-3 rkl kanelia
1-2 rkl kardemummaa jauheena
1,5 rkl neilikkaa
(2 tl muskottipähkinää)
(1 rkl piparkakkutaikinaa)
1 rkl soodaa
15 dl vehnäjauhoja

Kiehauta sokeri, siirappi ja vesi. Paloittele toisessa kulhossa rasva, lisää mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos, sekoita kunnes rasva sulaa. Sekoita huoneenlämpöisen seoksen joukkoon jauhot ja sooda. Anna vetäytyä vuorokauden ajan jääkaapissa kelmulla hyvin peitettynä. Paista seuraavana päivänä valmiit piparit 200 C:ssa n. 4-6 minuutin ajan.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!