perjantai 25. marraskuuta 2011

Thanksgiving dinner!

Viime viikonloppuna vietettiin kiitospäivää, Thanksgivingiä. Amerikkalainen ystäväni Julia viettää lempparijuhlaansa aina näyttävästi, ja tänäkin vuonna pöydät notkuivat aivan uskomattomia herkkumääriä. Lupasin tuoda mukanani jonkin kasvislisäkkeen, ja päädyin tekemään perinteistä papu-pekonilisäkettä ja uunissa paahdettua myskikurpitsaa.

Omiin tuomisiini piti hakea vähän apuja netin syövereistä, sillä kiitospäivän reseptit eivät ole ihan vakiokokkauslistallani. Molemmat ohjeet on muokattu tämän sivuston ohjeiden perusteella. Ohjeet noin 12 henkilölle lisäkkeenä, kun ruokalajeja on monta... Simppelistä myskikurpitsalisukkeesta tuli uusi suosikkini, joka päätyy meille myös joulupöytään.

Vihreät pavut pekonin kera
900 g pitkiä pakastepapuja
1 pkt pekonia (160 g)
1 rkl öliiviöljyä
2 sipulia
4-5 valkosipulin kynttä
2,5 dl kanalientä
Suolaa ja pippuria

Silppua pekoni ja paista palat öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää sipuli suikaleina ja valkosipuli hakkeluksena, kuullota kypsäksi. Lisää pavut ja kanaliemi ja keitä pikaisesti, kunnes pavut on sulaneet mutteivat löystyneet. Nosta papuseos tarjoiluastiaan ja kauho vähän lientä päälle.

Paahdetut myskikurpitsa-kuutiot
1-2 myskikurpitsaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Kuori kurpitsoista kova kuori ja paloittele kurpitsat annospaloiksi. Mausta palat ja paista uunissa 200 C noin 25-35 minuuttia, käännä palat varovasti kerran. Herkkua todella helpolla - tämä päätyy myös meidän joulupöytään.

Kalkkunan ja noin parinkymmenen lisukkeen jälkeen oli vuorossa vielä kakkuja, joista Julian vaahterasiirappi-kurpitsajuustokakku on voittanut Turun ammatti-instituutin kakkukilpailunkin! Ei ihme, sillä kakku oli todella ihanaa!! Tässä vielä ihanuuden ohje englanniksi:

Pumpkin Maple Syrup Cheese Cake

Cookie crust
50ml melted butter
200g digestive biscuits
25ml brown sugar
Mix together press into cake pan and bake for 10-15 mins at 175 C.

300ml pumpkin puree
600g cream cheese
2 eggs separated
250ml maple syrup
2tsp ginger
1tsp cinnamon

Combine everything except the egg whites. Whip the whites to soft peaks and gently fold into the mixture. Pour over cookie crust and bake at 170 for 1 ½ hours. Top with maple whipped cream.
Mutakakku (ylh.), ananas-keikauskakku, vaahterasiirappi-juustokakku ja pekaanipähkinäpiirakka

tiistai 22. marraskuuta 2011

Pestohyrrät ja suklaa-pikaleivokset

Superhelpot pikatarjottavat pikkujoulukauteen: kilosta lehtitaikinapakettia ja kaapin kätköistä tulee glögin tai iltateen kanssa vauhdilla herkkuja.

Pestohyrrät
500 g valmiita lehtitaikinalevyjä
Purkki punaista pestoa
Kourallinen parmesania raasteena
(Tuoretta) oreganoa ja / tai basilikaa



Kaulitse sulaneita levyjä hieman pidemmiksi. Sivele päälle pestoa, ripottele yrtit ja parmesan ja kääri rullalle. Leikkaa parin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista pienissä muffinivuuissa 225 C n. 8 min.

Suklaa-pikaleivokset
500 g valmiita lehtitaikinalevyjä
Tanskalaista ohutta paahtoleipäsuklaata / maitosuklaata ohuina lastuina / raasteena
Koristeluun tomusokeria ja koristerakeita

Levitä suklaa levyille ja muotoile niistä erilaisia leivoksia: tähtiä, pasteijoita jne. Rullaa osa levyistä ja muotoile kuten pestohyrrät mutta laita kaksi hyrrää vierekkäin isoon muffinivuokaan. Paista 225 C n. 8-15 min. Siivilöi hieman jäähtyneiden leivosten päälle tomusokeria ja koristele rakeilla.

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Rakuunavoi lehtipihville ja uunijuuresranskikset

Söin tässä taannoin Blankossa perinteisyyden puuskassa lapsuuden suosikkiannokseni - lehtipihvin ja ranskalaiset. Hyvin se annos toimi vieläkin. Maustevoinappi pihvin päällä kuuluu tietenkin asiaan. Grillikirjasta (Herkullisia ruokia, marinadeja, kastikkeita ja höysteitä) vaikutteita saanut rakuunavoi maistui hyvältä myös kotona lehtipihvin päällä.


Rakuunavoi
100 g voita
1,5 rkl kuivattua rakuunaa
2 valkosipulin kynttä puristettuna
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl tuoreita yrttejä pienenä silppuna (esim. oregano, sitruunamelissa)
mustapippuria rouheena

Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä tai pehmitä sitä varovasti mikrossa sulatusteholla 5-10 sek kerrallaan. Vatkaa kaikki aineet voihin haarukalla tai sekoita käsin. Muotoile leivinpaperilla seoksesta pötkylä ja laita jääkaappiin kovettumaan.

Tarjoile rakuunavoi esim. lehtipihvin ja juuresranskisten kera. Itse nuijin naudan ulkofileepihvit ohuiksi ja paistoin nopeasti kypsäksi. Uuniin bataattia, perunaa ja porkkanaa, 200 C n. 20 minuuttia.

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Appelsiinijogurttikakku

Tämä supernopea appelsiinikuivakakku päätyi meillä isänpäivän kahvipöytään. Se on mukaelma netistä löytämästäni Elviksen keittiön ohjeesta. Jogurtit ja sitrukset takaavat mehevän lopputuloksen.



5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl maustettua jogurttia, esim. appelsiini, hedelmäpommi tms.
1,5 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
1 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin mehu puristettuna
1 appelsiinin kuori raastettuna
1 sitruunan kuori raastettuna
200 g sulatettua margariinia

Kuorrute:
2 dl tomusokeria
1-2 rkl appelsiinimehua
sokeroituja appelsiininkuoripaloja

Vatkaa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Lisää jauhot ja sooda. Yhdistä jugurtit, purista joukkoon appelsiinimehu ja lisää kuoriraasteet ja vaniljasokeri. Sekoita jogurttiseos ja sulatettu rasva varovasti taikinaan, ja paista voidellussa ja jauhotetussa irtopohjavuuassa 175 C n. 45 minuuttia. Voit kuorruttaa jäähtyneen kakun tomusokeri-appelsiininmehuseoksella.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Helppo ovikranssi joulun odotukseen

Maltoin odottaa marraskuuhun ennen jouluintoilun aloittamista, mutta nyt on kausi virallisesti avattu! Ostamani joululehti oli pullollaan toinen toistaan ihanampia askarteluohjeita. Päätin alkajaisiksi toteuttaa jonkun helpon koristeen ja päädyin vääntämään rautalankaa.



Tarvitset:
tukevahkoa rautalankaa
ohutta metallilankaa
pienehköjä koristeita, kuten koristelumipalloja ja pikkuporoja

Kiedo paksumpaa rautalankaa ympyrän muotoon (halkaisija n. 30cm), toista 5-6 kertaa katkaisematta lankaa. Väännä ympyrä sydämen muotoon. Pätki metallilangasta n. 20 cm pitkiä pätkiä, ja kierrä ne sormesi ympärille kiehkuraksi. Kiedo ja solmi kiehkurat sydämen ympärille. Kiinnitä koristeet sydämeen lopuksi langalla ja kierrä myös sidonnan päät koristekiehkuroiksi. Väännä paksummasta langasta kiinnityskoukku.

perjantai 4. marraskuuta 2011

Köpiksen syysherkut

Vietimme pientä syyslomaa Kööpenhaminassa jokin aika sitten, kiva kaupunki! Herkkujakin tuli tietenkin testattua. Enemmän Köpiksestä ja tanskalaisesta herkkuperinteestä on kirjoittanut Hapsuli. Tanska on melko kallis maa, myös ruuan suhteen. Hotellin alakerran iki-ihanassa luomuleipomossa leivonnaiset olivat erityisen tyyriissä hinnoissa, mutta eihän niiden ohi siltikään päässyt. Perinteinen (aamiais?)herkku Tanskassa on paahtoleipäsuklaa, eli kuuman paahtoleipäviipaleen päälle laitetaan tuota nimenomaista tarkoitusta varten kehitettyä ohutta suklaata, joka sulaa ihanasti paahtiksen päälle. Erittäin hyvää maitokahvin kanssa.

Karmea kännykkäkuva suklaapaahtiksista. Maku on vakuuttavampi kuin kuva ;)
Mitään kovin perinteistä tanskalaista keittiötä en päässyt testaamaan matkan aikana, vaan ravintolavalinnat olivat pikemminkin kansainvälisiä ja aasialaissävytteisiä. Erittäin kiva konsepti oli Mongolian barbeque, missä valittiin tuoreita raaka-aineita lautaselle, kuten kypsentämätöntä lihaa ja kasviksia, ja wokki-kokki valmisti annoksen odottaessa. Hyvää, tuoretta ja herkullista.

Köpiksessä piti tietenkin vierailla Tivolissa, jossa oli sopivasti Halloween-viikonloppu tuhansine kurpitsoineen. Alue on säilyttänyt vanhan charminsa hyvin nykyaikaisista huvipuistolaitteista huolimatta. Wanhan ajan karuselli oli riittävän jännittävä alle 2-vuotiaalle matkaajallemme. Hans Christian Andersenin satujuna taisi olla äidistä ihanampi kuin lapsesta ;) Tivoli on myös herkuttelijan kohde, sillä alueella on valtava valikoima ravintoloita ja kahviloita pikaruokaloista Michelin-tähdelliseen ravintolaan. Meidän valintamme lapsilauman kanssa oli Wagamama, aasialaishenkinen nuudeliravintola.

Inkiväärikananuudeli oli herkullista ja maistui taaperollekin

Lastenannosta sai odottaa ikuisuuden

Ravintola oli siisti ja konsepti toimiva kaikilta muilta osin paitsi lastenruokien - ravintolassa ruoka tuodaan pöytään sitä mukaa kun se valmistuu, jotta annokset ovat mahdollisimman tuoreita, mutta lasten annoksia sai odottaa järjettömän kauan. Ei ole paljon järkeä tilata pienille omia annoksia, kun he nälissään kuitenkin tuhoavat vanhempien annokset omiaan odottaessa!

Harmi kyllä tanskalaiset ableskiverit, eli pikkumunkit, jäivät testaamatta tällä reissulla. No onpahan syy palata Tanskaan vielä joskus ;) Juomien koko muuten hämmästytti tällä reissulla - iso kokis tai olut on tosiaan ISO, lähempänä litraa kuin puolikasta, olisikohan koko ollut 0,75l. Massiivinen tuoppi joka tapauksessa! Skål!