Siirry pääsisältöön

Kalaa kenialaisittain kookoksen, valkosipulin ja tomaatin kera

Meillä oli alkukesänä vieraita Keniasta, ja kokkasimme perheen äidin kanssa yhdessä, koska halusin oppia tekemään jotain ruokaa kenialaisittain. Jostain syystä tämä mielenkiintoinen kokkausmuisto on jäänyt blogaamatta, joten teenpä sen nyt. Vieraamme päätti valmistaa kalaa tyypilliseen kenialaiseen tapaan valkosipulin, kookoksen ja tomaatin kera.


Jos olisimme olleet Keniassa, vierailu olisi kuulemma oikeasti aloitettu syömällä kanaa, sillä on kohteliasta tarjota vieraille aina ensin kana-ateria ja sitten muuta ruokaa. Nyt tyydyimme kala-ateriaan, ja senkin valmistukseen vierähti aikaa paljon enemmän kuin mihin olen tottunut. Valmisfileitä afrikkalaisvieraamme ei huolinut lainkaan, mutta tuoreet kokonaiset siiat kelpuutettiin keittiöön. Vain kokonaisessa kalassa on kalan maku, oli tuomio. Ja tottahan se on, että välillä ruodottomat lohifileet ovat hautuneet vakuumissaan ihan mauttomiksi (ja tämä "lähiruoka" kuulemma käytetään jopa Aasiassa asti fileoitavana?!?). Jos et kuitenkaan jaksa länsimaisiin mukavuuksiin tottuneena suomustaa itse kalojasi, osta niitä fileitä, sillä jo pelkästään kuorrute on tosi hyvää ja aika erilainen tapa valmistaa kala. Harmi kyllä täysin autenttista ruokaelämystä emme saaneet, sillä emme löytäneet oikeita afrikkalaismausteita marketin valikoimista.

Ohje kahdekalle - puolita ohje tarvittaessa!
3 kokonaista siikaa tai muuta valkolihaista kalaa n. 2 kg
2 kokonaista valkosipulia, n. 20 kynttä
1 limen mehu
Runsaasti mausteita: esim. valkopippuria, kalamaustetta, currya jne. yhteensä noin 3-4 rkl
2 prk kookosmaitoa
4 kpl tomaattia
2 dl ruokaöljyä

Lisäksi:
basmatiriisiä, öljyä, suolaa
kerä varhaiskaalia, öljyä, suolaa

Pyydä kalakauppiasta poistamalla kalasta sisälmykset, jos sitä ei ole tehty, mutta jätä selkäruoto paikalleen. Aloita suomustamalla kala - vetele tylsähköllä veitsellä kalaa "vastasuomuun", kunnes nahka on pehmeä. Poista evät ja pää. Pilko jokainen kala kolmeen isoon palaan, jätä selkäruoto edelleen paikalleen. Saat kolme kalataskua, jotka täytetään myöhemmin.




Tee kuorrute/täyte: kuori valkosipulin kynnet ja purista ne murskaksi. Valkosipulia saa tulla iso keko! Sekoita murskan joukkoon mausteet, suola ja limen mehu. Taputtele kalat seoksella ja tunge seosta myös kalataskuihin.








Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Öljyä saa olla parin sentin kerros pannun pohjalla, jolloin kalat käytännössä uppopaistetaan. Liu'uta kalat maustekerroksensa kanssa kuumaan öljyyn ja anna poreilla, käännä parin minuutin päästä toinen puoli ja paista kunnes kala on kypsä. Tee tämä parissa erässä, nosta kalat lautaselle odottamaan.




Valmista kastike - siivilöi käyttämäsi öljy, jos se ei ole pahasti palanut tai käytä uutta n. 2 rkl. Lisää sipuli, kuoritut tomaatit paloiteltuna ja kookosmaito. (Vieraamme kertoi käyttävänsä kotona oikeaa maitoa kookoksesta, mutta nyt käytössä oli purkkikookosmaitoa). Anna poreilla ja siirrä paistetut kalapalat hieman saostuneeseen kastikkeeseen.




Keitä riisi ja sekoita kypsän riisin joukkoon hieman öljyä ja suolaa. Voit halutessasi valmistaa myös kenialaista lisäkekaalia: Suikaloi (varhais)kaali ohuenohuiksi suikaleiksi. Lämmitä tyhjä kattila liedellä, ja laita kaalisilppu kattilaan. Älä käytä siis vettä. Laita kattilan kansi päälle ja höyrystä kaali miedolla lämmöllä kypsäksi. Varo ettet polta kaalia. Kun kaali on kypsää, lisää runsaasti suolaa (n. 2tl) ja loraus rypsiöljyä. Hämmästyttävän hyvää!

POHDINTAA:
Kenialainen tapa valmistaa kala on todella paljon työläämpi kuin mihin itse olen tottunut (osta filee, paista ja nauti) mutta uusi tapa oli todella herkullista. Rapeiksi paistetut kalapalat maistuvat hyvin myös sellaisenaan ilman tomaatti-kookoskastikettakin esim. bataattiranskalaisten kanssa.

Kommentit

  1. Kuulostaa kyllä tosi hyvältä, mutta mä melkein uuvun jo ohjetta lukiessa ;).

    VastaaPoista
  2. Joo, ei tämä ole ihan mitään pikaruokaa ;) suomustamiseenkin meni aikaa, kun en ole kovin harjaantunut siinä... mutta tuota valkosipulimaustemössöllä "leivittämistä" ja uppopaistamista kannattaa kokeilla vaikka valmiiden fileepalojen kanssa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa