tiistai 25. lokakuuta 2011

Kalaa kenialaisittain kookoksen, valkosipulin ja tomaatin kera

Meillä oli alkukesänä vieraita Keniasta, ja kokkasimme perheen äidin kanssa yhdessä, koska halusin oppia tekemään jotain ruokaa kenialaisittain. Jostain syystä tämä mielenkiintoinen kokkausmuisto on jäänyt blogaamatta, joten teenpä sen nyt. Vieraamme päätti valmistaa kalaa tyypilliseen kenialaiseen tapaan valkosipulin, kookoksen ja tomaatin kera.


Jos olisimme olleet Keniassa, vierailu olisi kuulemma oikeasti aloitettu syömällä kanaa, sillä on kohteliasta tarjota vieraille aina ensin kana-ateria ja sitten muuta ruokaa. Nyt tyydyimme kala-ateriaan, ja senkin valmistukseen vierähti aikaa paljon enemmän kuin mihin olen tottunut. Valmisfileitä afrikkalaisvieraamme ei huolinut lainkaan, mutta tuoreet kokonaiset siiat kelpuutettiin keittiöön. Vain kokonaisessa kalassa on kalan maku, oli tuomio. Ja tottahan se on, että välillä ruodottomat lohifileet ovat hautuneet vakuumissaan ihan mauttomiksi (ja tämä "lähiruoka" kuulemma käytetään jopa Aasiassa asti fileoitavana?!?). Jos et kuitenkaan jaksa länsimaisiin mukavuuksiin tottuneena suomustaa itse kalojasi, osta niitä fileitä, sillä jo pelkästään kuorrute on tosi hyvää ja aika erilainen tapa valmistaa kala. Harmi kyllä täysin autenttista ruokaelämystä emme saaneet, sillä emme löytäneet oikeita afrikkalaismausteita marketin valikoimista.

Ohje kahdekalle - puolita ohje tarvittaessa!
3 kokonaista siikaa tai muuta valkolihaista kalaa n. 2 kg
2 kokonaista valkosipulia, n. 20 kynttä
1 limen mehu
Runsaasti mausteita: esim. valkopippuria, kalamaustetta, currya jne. yhteensä noin 3-4 rkl
2 prk kookosmaitoa
4 kpl tomaattia
2 dl ruokaöljyä

Lisäksi:
basmatiriisiä, öljyä, suolaa
kerä varhaiskaalia, öljyä, suolaa

Pyydä kalakauppiasta poistamalla kalasta sisälmykset, jos sitä ei ole tehty, mutta jätä selkäruoto paikalleen. Aloita suomustamalla kala - vetele tylsähköllä veitsellä kalaa "vastasuomuun", kunnes nahka on pehmeä. Poista evät ja pää. Pilko jokainen kala kolmeen isoon palaan, jätä selkäruoto edelleen paikalleen. Saat kolme kalataskua, jotka täytetään myöhemmin.




Tee kuorrute/täyte: kuori valkosipulin kynnet ja purista ne murskaksi. Valkosipulia saa tulla iso keko! Sekoita murskan joukkoon mausteet, suola ja limen mehu. Taputtele kalat seoksella ja tunge seosta myös kalataskuihin.








Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Öljyä saa olla parin sentin kerros pannun pohjalla, jolloin kalat käytännössä uppopaistetaan. Liu'uta kalat maustekerroksensa kanssa kuumaan öljyyn ja anna poreilla, käännä parin minuutin päästä toinen puoli ja paista kunnes kala on kypsä. Tee tämä parissa erässä, nosta kalat lautaselle odottamaan.




Valmista kastike - siivilöi käyttämäsi öljy, jos se ei ole pahasti palanut tai käytä uutta n. 2 rkl. Lisää sipuli, kuoritut tomaatit paloiteltuna ja kookosmaito. (Vieraamme kertoi käyttävänsä kotona oikeaa maitoa kookoksesta, mutta nyt käytössä oli purkkikookosmaitoa). Anna poreilla ja siirrä paistetut kalapalat hieman saostuneeseen kastikkeeseen.




Keitä riisi ja sekoita kypsän riisin joukkoon hieman öljyä ja suolaa. Voit halutessasi valmistaa myös kenialaista lisäkekaalia: Suikaloi (varhais)kaali ohuenohuiksi suikaleiksi. Lämmitä tyhjä kattila liedellä, ja laita kaalisilppu kattilaan. Älä käytä siis vettä. Laita kattilan kansi päälle ja höyrystä kaali miedolla lämmöllä kypsäksi. Varo ettet polta kaalia. Kun kaali on kypsää, lisää runsaasti suolaa (n. 2tl) ja loraus rypsiöljyä. Hämmästyttävän hyvää!

POHDINTAA:
Kenialainen tapa valmistaa kala on todella paljon työläämpi kuin mihin itse olen tottunut (osta filee, paista ja nauti) mutta uusi tapa oli todella herkullista. Rapeiksi paistetut kalapalat maistuvat hyvin myös sellaisenaan ilman tomaatti-kookoskastikettakin esim. bataattiranskalaisten kanssa.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä tosi hyvältä, mutta mä melkein uuvun jo ohjetta lukiessa ;).

    VastaaPoista
  2. Joo, ei tämä ole ihan mitään pikaruokaa ;) suomustamiseenkin meni aikaa, kun en ole kovin harjaantunut siinä... mutta tuota valkosipulimaustemössöllä "leivittämistä" ja uppopaistamista kannattaa kokeilla vaikka valmiiden fileepalojen kanssa.

    VastaaPoista