Siirry pääsisältöön

Mustaherukka-suklaamuffinit siirtolapuutarhan antimista

Nämä muffinit oli tarkoitus nauttia Peltolan siirtolapuutarhan idyllissä, jossa äidilläni ja hänen miehellään on mökki, mutta sadesää pilasi suunnitelmat siltä osin. Muffinien mustaherukat ovat siis peräisin siirtolapuutarhasta, jossa kasvaa kaikkea herkkua perunoista ja omenoista karviaismarjoihin ja valkosipuliin. Lisäksi Peltolassa mökkitonttien raja-aidat ovat vadelmapensasta, mikä on kertakaikkisen nerokas ajatus!

200 gargariinia tai voita
2,5 dl sokeria
3 munaa
3 3/4 dl jauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl maitoa
150 g tummaa suklaata
puolisen litraa mustaherukoita

Kuorrute:
rasia Philadelphia-tuorejuustoa tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
n. 0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 2 rkl mustaherukkamehua tai keitettyjen ja survottujen mustaherukoiden lientä

Perustaikinan ohje on Pirkka amerikanmuffini-vuokapaketista eli lähellä näitä valkosuklaaversioita. Eli: Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita vuorotellen jauhoseos ja maito varovasti taikinaan. Vältä liiallista vatkaamista. Rouhi suklaa ja lisää taikinaan. Annostele taikina muffinivuokiin ja painele jokaiseen vuokaan pari rkl marjoja. Jos käytät pakastemarjoja, ne voit lisätä jäisinä taikinan joukkoon jo kulhossa. Paista 200 asteessa n. 10-12 minuuttia muffinien koosta riippuen. Sekoita kuorreutteen ainekset yhteen ja levitä jäähtyneiden muffinien päälle.

Huomioita:
Jos haluat pursottaa kuorrutteen, kannattaa kuorrutteen määrä ainakin tuplata, jopa kolminkertaistaa, sillä pursotettuna kuorrutetta menee todella paljon... itse pursotin vain pari ensimmäistä muffinia ja loppujen päälle sivelin kuorrutteen veitsellä.

Testiyleisö kaipasi muffineihin vähemmän suklaata ja enemmän marjaa. Makuasia, mutta mustaherukkaa tosiaan "uskaltaa" lisätä reippaaminkin. Seuraavalla kerralla keitän osan täytteestä ensin kirpeäksi hilloksi ja lisään kokonaisia marjoja lisäksi.

Kommentit

  1. Nam! Mikä tahansa missä on mustaherukkaa aiheuttaa minulla lieviä kuolaamisreaktioita :) Herkullisen oloinen ohje. Pitää ehkä testata jossain vaiheessa...

    VastaaPoista
  2. Nnnnamnam! Nämä muffinssit on testattava :)

    Kommentoin myös työni puolesta ja olisin kiinnostunut yhteistyöstä blogisi kanssa. Ottaisitko minuun yhteyttä, niin kerron lisää.

    Terkuin,
    Heli
    heli.halva@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Jäi vetiseksi ja oli ihan kamalia.. jotain taisin tehdä väärin.. roskiin meni.

    VastaaPoista
  4. Huomasin anonyymin kommentin vasta nyt - onpa harmi, ettei onnistunut muffinit. Tarkistin ohjeen vielä, ja ainekset olivat lueteltu oikein. Vatkasithan rasva-sokeriseosta riittävästi vaahdoksi ja lisäksi jokaisen munan jälkeen kunnon vatkaus. Ja maitoa vain puoli desiä pienissä erissä. Suklaa rouheena, ei sulatettuna.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!