Siirry pääsisältöön

Raparperi-valkosuklaarahka-kääretorttu

Facebook-kaveri kirjoitti jokin aika sitten seinällään tehneensä tällaista herkkua ja se kuulosti aika ihanalta. Päätin kokeilla tehdä samanmoista seuraavaksi vierastarjottavaksi, vaikka ohjetta ei naamakirjassa paljastettukaan ;) Lisäsin joukkoon lisäksi mansikoita, jotka sopivat raparperin kanssa loistavasti.


Aloita valmistamalla raparperisose ja jäähdytä se tai tee edellisenä iltana valmiiksi. Yhden kääretortun täytteeksi tarvitset:

Raparperejä (n. 4-5 kpl)
1/2 dl sokeria
loraus vettä
Pilko raparperit ja keittele niitä sokerin ja veden kanssa, kunnes raparperit ovat soseutuneet. Lisää sokeria halutessasi, itse pidän aika kirpeästä.

Tee vaalea kääretorttupohja, itse tein tämänkaltaisella perusreseptillä. Tortun paistuessa uunissa valmista valkosuklaarahkatäyte:

2 dl rahkaa
1,5 dl kermaa
100 g valkosuklaata

Vatkaa kerma vaahdoksi, sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja yhdistä rahkan joukkoon.

Levitä hieman jäähtyneelle kääretorttupohjalle raparperisose ja valkosuklaarahka ja pilko joukkoon vielä mansikoita. Siivilöi valmiin kääretortun päälle tomusokeria ja koristele mansikoilla, sitruunamelissalla ja ylijäämävalkosuklaalla.

Notes:
Valkosuklaata voisi olla enemmänkin, joten suklaan määrän voi hyvin vaikka tuplata. Hyvä, toimiva ja helppo ohje myös talveksi, jos saisi aikaiseksi tehdä raparperisosetta valmiiksi pakkaseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!