Siirry pääsisältöön

Herkuttelua Välimerellä

Ja tosiaan Välimerellä, siis siellä merellä. Vietimme nimittäin kesälomaviikon Royal Caribbeanin kyyditseminä risteilyllä Rooma-Sisilia-Turkin Kusadas-Ateena-Kreeta-Rooma. Toki poistuimme laivasta joka satamassa, ja aikatauluissa olikin pysymistä, etenkin kun seurueessamme matkusti kaksi alle 2-vuotiasta...

Navigator of the Seas oli kymmenessä vuodessa jo alkanut pikkiriikkisen kulahtaa, mutta edelleen risteilijä oli aika vaikuttava. Etenkin palvelutaso oli todella hyvä, ja muistaakseni amerikkalaisvarustamolla on työntekijöitä käsittämättömät yksi jokaista kolmea asiakasta kohti. Aurinkokansi oli ihana, mutta huom pienten kanssa matkustavat: vaippaikäisillä ei ole sitten asiaa altaisiin lainkaan! Laivasta löytyi myös kiipeilyseinä, täysimittainen lentopallokenttä, iso kuntosali ja luistinrata.

Kaikki ruuat kuuluivat risteilyn hintaan, ja palvelu pelasi laivan ravintoloissa loistavasti. Buffet tarjosi herkkuja sushista intialaiseen ruokaan ja Yorkshire puddingiin. Jälkiruokapöydässä vaihtuivat herkut päivittäin. Aamiainen toistui melko samanlaisena joka päivä, samoin snack-ravintolan makupalat.

Buffan antimia



Erityisen hiottua palvelu oli laivan muodollisemmassa ravintolassa, johon meillä oli pöytä varattuna joka illaksi, mutta johon vaivauduimme lasten kanssa vain muutaman kerran viikon aikana. Nimikkotarjoilijamme muisti meidät silti nimeltä ja kävi viihdyttämässä lapsia yhtenään. Kanafilekin leikattiin väen väkisin valmiiksi pikkumatkailijalle. Risteilyn aikana oli kaksi erityisen muodollista illallista, joilla pukeuduttiin pukuihin ja "juhlaviin cocktail-asuihin".

Navigatorin muodollisemmassa ravintolassa katettiin kauniisti.
Rapusalaatti oli herkullista.

Kaunis jälkiruokatrio

Välimeren maat ovat suosikkejani, ja risteily oli hauska tapa tutustua samalla moneen paikkaan. Sisilia ja Turkki olivat minulle uusia tuttavuuksia, ja etenkin Sisiliaan täytyy vielä päästä uudestaan. Pysähdykset maissa olivat todella tiiviitä, eikä kulinaarisiin kokeiluihin harmi kyllä jäänyt aikaa kovin paljon. Royal Caribbean paikkasi tätä puutetta onneksi aika hyvin, ja Ateenassa ehdimme vähän maistella mezejä ja Sisiliassa Murgon tilalla viinejä aivan Etnan kupeessa.

Viinimaistelua Murgon kauniilla tilalla

Mezedes Ateenassa.
Mustekala oli harmi kyllä vähän sitkeää tällä kertaa..

Saganaki-juusto oli jälleen ihanaa...


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!