Siirry pääsisältöön

Porkkanaiset pupusämpylät

Sain vihdoin aikaiseksi tehdä porkkanasämpylöitä, kun työpaikan luomupiiristä tilaamani sämpyläjauhot saapuivat. Nyt kun taaperolle ei enää/tällä hetkellä puuro maita, täytyy keksiä jotain uutta terveellistä iltapalaa. Nämä ainakin tekivät kauppansa ja puput ilahduttivat. Pääsiäistä odotellessa!



Noin 15 isohkoa pupusämpylää

5 dl rasvatonta (luomu)maitoa
runsas 4 dl porkkanaraastetta
n. 40 g hiivaa
(1 rkl siirappia)
0,5 tl suolaa
n. 14 dl (luomu)sämpyläjauhoseosta (ohra-vehnä-kaura-ruis)
n. 60 g margariinia (Oivariini vähemmän suolaa)

Lisää porkkanaraaste maitoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää suola sekä siirappi, jos käytät sitä. Itse unohdin lisätä sen taikinaan, mutta porkkanat olivat niin makeita, että ei haitannut lopputulosta. Sekoita joukkoon jauhot ja vatkaa kunnolla. Lisää pehmeä rasva loppuvaiheessa ja vaivaa voimakkaasti. Anna taikinan kohota.

Leivo taikinasta hieman soikeita sämpylöitä. Jätä osa taikinasta leipomatta ja muotoile niistä korvat: pyöritä taikinasta sopivan pituisia (8-10 cm) pötköjä, litistä ja leikkaa puoliksi halki. Saat pötkylöistä näin pupun naaman ja korvat. Viimeistele rusinasilmillä ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia.

Pupujen muotoilu on lainattu Pirkka-reseptistä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa