Siirry pääsisältöön

Jogurttinen pinaatti-feta-tomaattipiirakka

Pinaatti ja feta ovat suosikkejani yhdessä ja ne toimivat loistavasti myös suolaisen piirakan täytteenä. Halusin testata taikinaohjetta, jossa käytetään toista suosikkiani eli kreikkalaista jogurttia. Tämä jättiohje on kahdelle pellilliselle piirakkaa, eli tästä riittää isolle joukolle suolapalaa kahvipöytään. Meillä tämä oli poikamme 2-vuotissynttäreiden kahvipöydässä suolapalana. Puolita ohje halutessasi.



Ohje kahdelle pellilliselle, noin 20-25 henkilölle

Pohja:
12 dl vehnäjauhoja (tai puolet täysjyvävehnäjauhoja ja puolet tavallista)
250 g voita tai margariinia
ripaus suolaa
3 tl leivinjauhetta
2,5 dl vettä
1,5 dl kreikkalaista jogurttia

Täyte:
4 pussia pakastepinaattia (à 150 g)
2 pakettia fetajuustoa (à 250 g)
1 isohko sipuli
1 salottisipuli
2 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa ja pippuria
100 g parmesania
100 g mustaleimaemmentalia
vajaa purkillinen aurinkokuivattuja tomaatteja
1-2 rasiallista kirsikkatomaatteja
5 dl ruokakermaa
4 munaa
timjamia, suolaa, pippuria, yrttimaustetta

Valmista taikina: sekoita suola ja leivinjauhe jauhoihin. Nypi paloiteltu rasva jauhoseoksen joukkoon. Sekoita jogurtti veteen ja lisää jauhoseokseen samalla vaivaten kevyesti. Laita kylmään täytteiden valmistelun ajaksi.

Kuullota sipulihakkeet ja valkosipulimurska öljyssä, lisää jäiset pinaatit ja hauduttele hetki. Anna jäähtyä hieman. Murenna fetajuusto pinaattiseoksen joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon yksi kananmunista.

Painele jääkaappiviileä taikina reippaasti jauhotetuin käsin leivinpaperilla vuoratuille pelleille. Esipaista n. 5 minuuttia 200 C uunissa. Levitä pinaattitäyte taikinapohjien päälle, ripottele kouralliset parmesanraastetta täytteen päälle ja asettele aurinkokuivatut tomaatit sekä kirsikkatomaatin puolikkaat päällimmäiseksi. Vatkaa kolme kananmunaa ruokakerman joukkoon ja mausta suolalla, pippurilla, timjamilla ja yrttimausteella. Kaada seos piiraiden päälle. Ripottele loput parmesanit ja emmentalraaste päällimmäiseksi ja paista 200-asteisessa kiertoilmauunissa piiraat yhtä aikaa kypsiksi noin 20 minuuttia.

Viipaloi annospaloiksi jäähtyneenä ja ripottele päälle rucolaa. Yhdestä pellillisestä sain noin 30 pikkupalaa. Piiraat voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Broileri-feta-kasvis-makaronilaatikko

Tämä ruoka on taas sarjassamme "Näin valmistat erilaisia ruokia täsmälleen samoista raaka-aineista uudelleen ja uudelleen"... Mutta kun nämä nyt vaan sattuvat olemaan niitä peruselintarvikkeita, mitä melkein aina on kaapissaa, ja kasvisten piilottelu ruokiin valikoivaa taaperoa varten jatkuu... Tällä kertaa aineksista valmistui vanhaa kunnon makaronilaatikkoa kana-feta-kasvisversiona. Yksi iso vuuallinen tai kaksi keskikokoista n. 450 g maustamatonta broilerin rintafilettä 1 sipuli oliiviöljyä 2 keskikokoista kesäkurpitsaa 1 pienehkö punainen paprika 2 valkosipulin kynttä suolaa, pippuria, yrttimaustetta, kuivattua basilikaa 1 pussi makaronia, esim. fusilli tai täysjyväfarfalle 2 prk ruokakermaa + maitoa, yht. 7 dl 2 kananmunan keltuaista 3 rkl punaista pestoa 1 pkt fetaa kourallinen raastettua parmesania kourallinen raastettua juustoa (emmental, kermajuusto tms.) rasia kirsikkatomaatteja (tuoretta rosmariinia) suolaa ja pippuria Keitä makaronit melke