Siirry pääsisältöön

Täytetyt munakoisot Tessa Kirosin tapaan

Tämä ohje on muunnelma Tessa Kirosin kirjasta Falling Cloudberries, joka on yksi lempparikeittokirjoistani. Suomalais-kyproslaisen Kirosin ensimmäisessä ruokakirjassa on ihanat kuvat, herkullinen tunnelma ja upea taitto. Tämä on niitä kirjoja, joita mielellään selailee huvikseen, vaikkei siitä koskaan kokkaisi mitään. Tosin tästä tulee kokattuakin vaikka mitä, sillä ohjeet ovat käyttökelpoisia, muunneltavia ja omaan makuuni sopivan välimerellisiä. Ainoa miinus on monisanaisuus - jotain mihin tosin syyllistyn itse koko ajan ;) Asiaan siis.



Alkuperäisessä ohjeessa oli lammasta, mutta koska en taaskaan löytänyt sitä parin kauppareissun jälkeen, luovutin ja käytin naudan paistijauhista. Parempaa olisi tullut lampaasta, joten ensi kerralla menen kolmanteen kauppaan. Hyvää ja kesäistä silti. Muitakin muutoksia taas oli oman ruokakaappitilanteen ja fiiliksen mukaan.

Ohje 4:lle alkupalana tai 2:lle pääruokana

2 pienehköä munakoisoa
400 g tomaattimurskaa
3-5 kynttä valkosipulia
2 rkl tomaattipyrettä / aurinkokuivattuja tomaatteja / punaista pestoa
1 keltasipuli
400 g naudan paistijauhelihaa (tai mieluummin lampaan jauhelihaa)
(Oliivi)öljyä paistamiseen
150 g fetaa
80 g parmesania
puoli punttia tuoretta minttua ja oreganoa kumpaakin
suolaa, pippuria
(kreikkalaista jugurttia ja sitruunaa tarjoiluun)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pistele pestyt munakoisot haarukalla ja laita ne uuniin. Paista n. 40 minuuttia tai kunnes munakoisot tuntuvat pehmeiltä ja näyttävät vähän kurttuisilta. Valmista niiden kypsymisen aikana täytteet, ensin tomaattikastike: Kuullota pieneksi hienonnettuja valkosipulin kynsiä (2 kpl) n. rkl:ssa oliiviöljyä. Lisää tomaattimurska, -pyree ja/tai aurinkokuivatut tomaatit/pesto sekä suola ja pippuri. Keittele miedolla lämmöllä sen aikaa, kun valmistat lihatäytteen: kuullota pieneksi hakattu sipuli ja halutessasi pari kynttä valkosipulia parissa rkl:ssa öljyä. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota seos pois liedeltä ja jätä odottamaan.

Kun munakoisot ovat kypsät, ota ne pois uunista ja anna jäähtyä käsittelykelpoisiksi. Voit myös kypsentää ne hyvissä ajoin tähän pisteeseen. Halkaise ne sitten pituussuunnassa ja poista kannat. Koverra munakoisojen sisus pois isolla lusikalla niin, että jäljelle jää veneet, joiden seinämät ovat vajaan sentin paksuiset. Säästä sisukset. Lado veneet öljyllä pirskoteltuun uunivuokaan ja viimeistele lihatäyte: Pilko pehmenneet munakoison sisukset suupaloiksi ja lisää lihan joukkoon ja sekoita hyvin. Murusta seoksen joukkoon feta sekä itse raastamasi parmesan. Sekoita. Lisää lopuksi yrtit pieneksi silputtuna.

Täytä munakoisoveneet tasaiseksi lihaseoksella, painele ne käsin täyteen seosta. Kauho sitten tomaattikastiketta päällimäiseksi ja ripottele kastikkeen päälle hieman parmesania. Paista ruokaa 200 C:ssä n. 25-35 minuuttia, kunnes ne kuplivat ja päällys on hieman ruskistunut. Tarjoile hieman jäähtyneinä kreikkalaisen jugurtin ja sitruunan kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa