Siirry pääsisältöön

Blanko vs. kotitekoinen thalilautanen

Blankon intialaistyyppinen kormabroileri-thalilautanen on meillä aika klassikko, sillä sitä tulee usein tilattua tutulta listalta. Viimeksi otin tosin listalle ilmestyneen lammasversion ja mies tuon tutumman broileriversion. Maukasta oli jälleen.

Blankon kormabroileri-thalilautanen taustalla, etualalla lammasversio, joka on jo poistunut listalta.
Himo jäi päälle annoksesta, joten ajattelin testata broileriannosta kotona. Tuskin Blanko veivaa morttelilla  chilitahnojaan, joten valitsin helpotetun tien kaupan purkkiriveistä. Joskus vielä ehkä saan aikaiseksi testata tahnoja alusta loppuun itse. Valmistin broileria miedossa currykookoskastikkeessa, kukkakaali-linssimuhennosta eli dhalia ja chili-papulisäkettä. Lisäksi mango-chutneyllä maustettua jugurttia.
Kotiversio kormabroilerista papu-linssilisukkeilla ja mangochutney-jugurtilla

Broileria miedossa currykookoskastikkeessa

400g Maustamatonta broilerin rintafilettä
ruokaöljyä paistamiseen
2-3 rkl Mild Curry Paste -currytahnaa (Rajah)
1 sipuli
3 kynttä valkosipulia
2 tl jeeraa
suolaa, pippuria
2 prk kookoskermaa (creamy)
Kuullota sipuleita öljyssä, lisää isoiksi pitkulaisiksi paloiksi leikattu broileri (kolme palaa per filee) ja ruskista. Lisää currytahna ja anna sihistä pannulla. Lisää kookoskerma ja mausteet. Anna broilerin kiehua kypsäksi nesteessä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai tahnaa.

Kukkakaali-dhal

puolikas kukkakaali tai kokonainen pieni
1 prk tomaattimurskaa
1 dl punaisia linssejä
vettä n. 3 dl (lisää tarvittaessa)
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
1 rkl jeeraa
1 tl mild curry pastea tai curry-jauhetta
suolaa

Keitä kukkakaali juuri ja juuri kypsäksi. Kuullota pannussa sipuli ja lisää valkosipuli. Lisää tomaattimurska, osa vedestä ja linssit. Anna kiehua, kunnes linssit ovat kypsiä, n. 10 min. Lisää vettä tarvittaessa - varo etteivät linssit pala pohjaan, mutta lisää vettä vain tarvittava määrä, jottei tuloksena ole keittoa. Lisää al dente -kukkakaalit ja anna muhia miedolla lämmöllä. Mausta runsaalla jeeralla ja lisää suolaa. Tämä ruoka paranee vetäydyttyään ainakin yön yli.

Intialainen papulisäke
pussi pakastettuja vihreitä papuja
ruokaöljyä
1 prk kidney-papuja
sipulia, valkosipulia
chilijauhetta
1 rkl Indian spice mix -maustetta

Kuullota sipulit öljyssä, lisää pakastetut pavut ja anna sulaa lämmöllä. Lisää kidneypavut ja mausteet. Anna muhia. Paranee vanhetessaan.

Mango-jugurttidippi
Sekoita keskenään:
3 dl turkkilaista jugurttia
2 rkl mango chutneytä (Rajah)

POHDINTAA:
Toteutus oli valmistahnojen ansiosta vaivatonta, ja etenkin currykookosbroilerin maku oli hyvin lähellä Blankon esikuvaa. Lisäkkeet olivat vähän valjuja, mutta maku muuttui intensiivisemmäksi yön yli jääkaapissa levättyään. Kannattaa siis tehdä mössöt hyvissä ajoin, sillä ne vain paranevat vanhetessaan. Kolmen eri lajin valmistus vaati kuitenkin niin monta pataa ja pannua, että tiskipöydän raivaus oli hieman kohtuutonta kotioloissa. Taidan tilata tätä jatkossakin siis ravintolassa, jossa on oikeaoppiset lautasetkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa