Siirry pääsisältöön

Kirja-alen löytöjä: Pinchoja ja grilliruokaa

Harvoin pääsen kirja-aleista ohi ilman muutaman kokkauskirjan hankintaa. Sama homma taas. Kartutin pursuavaa keittokirjahyllyäni kahdella opuksella: Pinchot - herkkuja tikun nokassa (Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft, suom. Pirkko Roinila) ja Grillikirja. Herkullisia ruokia, marinadeja, kastikkeita ja höysteitä (Sara Bang-Melchior, Tukan Förlag, suom. Mirka Lahti. Schildts Kustannus 2010).



Grillikirja vakuutti jo kaupassa isoilla lähikuvillaan grilliherkuista. Taitto on jotenkin miehekäs, selkeä ja konstailematon. Samanlaisia ovat kirjan ohjeetkin, nyt ei piperretä. Kansikuvan possun bbq-kylki tosin vähän hämää, sillä ohjeet ovat kuitenkin ennakkoluulottomia ja monipuolisia eikä pelkkää possua ja makkaraa. Peruslihamätön lisäksi esitellään monenmoista herkkua, mitä grillissä voi valmistaa, kuten lämmin aasialainen häränfileelautanen ja panang katkaravut vartaassa. Nimensä mukaisesti kirjasta löytyy myös lukuisia raikkaita dippejä ja marinadeja sekä erilaisia lisäkkeitä. Tutkailin etenkin hunaja-miso-kastiketta, jonka pitäisi sopia vaikkapa kanan, ankan tai grillattujen munakoisojen kanssa. Myös jälkkärit valmistuvat vaikka pallogrillin jälkilämmöllä kirjan ohjeiden mukaan, esim. hedelmänyytit valkosuklaan ja manteleiden kera valmistuu helposti folionyytissä. Sormet syyhyävät päästä grillin kimppuun tämän selailun jälkeen!

Sen sijaan Pinchot, herkkuja tikun nokassa -kirja vaatii vielä hieman testaamista ennen kuin voi ainakaan ylistää. Kansi oli niin raikas ja kiva, että sorruin ostamaan ilman tarkempaa tutkiskelua. Myös Tintån ihanat pinchot olivat mielessä, kun näin kirjan. Toteutus on kuitenkin jokseenkin sekava ja kuvat eivät ole ihan niin komeita kuin Grillikirjassa. Vanhanaikaisilta vaikuttavia pikkukuvia on paljon. Monia raaka-aineita ei taatusti saa Suomesta, kuten morcilla-verimakkaraa (onneksi?)... Omituista on myös se, että saksalaista alkuperää olevasta kirjasta ei löytynyt julkaisuvuotta mistään! No, tapasten sukua olevat tikkupalat ovat kuitenkin kivaa pikkutarjoiltavaa, joten luultavasti kokeilen niitä joskus, mutta en välttämättä tämän kirjan ohjeilla...

Kommentit

  1. Oletko muuten kokannut jotakin kaikista keittokirjoistasi? Mulla on paljon sellaisia, joita tulee vaan selailtua. Olisi tavoitteena joskus kokeilla jotakin ohjetta jokaisesta opuksesta.

    VastaaPoista
  2. En tod ole kokannut kaikista. Usein tulee vaan selailtua ja fiilisteltyä, mikä sekin on oma hupinsa :) Muutenkin tulee lähinnä sävellettyä ja yhdisteltyä reseptejä, mutta olis kyllä ihan hauska projekti testata joka kirjasta jotain.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Broileri-feta-kasvis-makaronilaatikko

Tämä ruoka on taas sarjassamme "Näin valmistat erilaisia ruokia täsmälleen samoista raaka-aineista uudelleen ja uudelleen"... Mutta kun nämä nyt vaan sattuvat olemaan niitä peruselintarvikkeita, mitä melkein aina on kaapissaa, ja kasvisten piilottelu ruokiin valikoivaa taaperoa varten jatkuu... Tällä kertaa aineksista valmistui vanhaa kunnon makaronilaatikkoa kana-feta-kasvisversiona. Yksi iso vuuallinen tai kaksi keskikokoista n. 450 g maustamatonta broilerin rintafilettä 1 sipuli oliiviöljyä 2 keskikokoista kesäkurpitsaa 1 pienehkö punainen paprika 2 valkosipulin kynttä suolaa, pippuria, yrttimaustetta, kuivattua basilikaa 1 pussi makaronia, esim. fusilli tai täysjyväfarfalle 2 prk ruokakermaa + maitoa, yht. 7 dl 2 kananmunan keltuaista 3 rkl punaista pestoa 1 pkt fetaa kourallinen raastettua parmesania kourallinen raastettua juustoa (emmental, kermajuusto tms.) rasia kirsikkatomaatteja (tuoretta rosmariinia) suolaa ja pippuria Keitä makaronit melke