Siirry pääsisältöön

Paljon onnea vaan, 1-vuotias!

Viikonloppuna juhlittiin rakkaan pienen poikamme 1-vuotissynttäreitä, ja taaperoiän saavuttamisen kunniaksi piti tietenkin leipoa herkkua pöytään.
Suolapaloiksi tein Kreikka-kurssilta mieleen jääneitä feta-pinaattipiiraita, jotka tuntuivat tekevän hyvin kauppansa. Parille juustottomalle/maidottomalle tein erikseen pinaatti-kinkkuversion. Toiseksi suolapalaksi tein kylmäsavulohipaloja, eli ladoin muutaman tarjottimillisen täyteen Väinämöisen palttoonnappeja ja kasasin päälle savulohi-piparjuuri-tuorejuustoa sekä kylmäsavulohta ja silppusin päälle rucolaa.
Kylmäsavulohipaloja ja feta-pinaattipiiraita
Muffinsseja - tietenkin - oli paria eri lajia. Perinteiset valkosuklaa-vadelmamuffinssit, joista onkin jo ohje ollut täällä, ja tällä kertaa myös triplasuklaamuffinssit, joiden tiesin maistuvan varmuudella ainakin yhdelle suklaata rakastavalle kummitytölleni.

Triplasuklaamuffinssit ja pikkuprinssin siniset valkosuklaamuffinssit pikakoristeilla...
Triplasuklaataikinan ohje on muuten sama kuin valkosuklaa-vadelmaversiossa, mutta jauhoja tulee taikinaan hitusen vähemmän ja kaakaojauhetta tilalle n. 3 rkl perustaikinaan. Täytteessä oli levy tummaa suklaata ja toinen Fazerin sinistä, ja päällä vielä levyllinen sulatettua Fazerin sinistä ja sitä kolmatta suklaata, Dajm-suklaata rouhittuna. Melkoinen suklaapommi siis... Koristelujen kanssa tuli järkyttävä kiire, joten pikkuprinssin vaaleansiniset muffinssit eivät harmi kyllä ole ihan viimeisen päälle koristeltu...

Äitini tekemää legendaarisen mehevää toskakakkua oli myös pöydässä, mutta siitä minulla ei valitettavasti ole ohjetta. Joskos mummi paljastaisi julkisesti salaisen reseptinsä?


Vieraat saapuivat kahdessa erässä, joten synttärikakkuja piti olla kaksi kynttilänpuhallusseremonioihin. Synttärikakut halusin tehdä nallen muotoisiksi, ja tämä oli sattuneesta syystä ensimmäinen kerta, kun leivoin mitään elukkakakkuja. Sukulaislasten synttäreillä olen nähnyt mitä upeimpia luomuksia, ja vähän jännitti saanko aikaiseksi nalleksi tunnistettavaa otusta, koska en ole todellakaan mikään sokerileipuri. Lopputulos oli kotikutoinen, mutta mielestäni tosi söpö. Ja mikä parasta, sopi pehmoeläimiään ja nallejaan rakastavalle pienelle päivänsankarille kuin nenä päähän.

Helppo nallekakku
Pohjaksi tein tavallisen 5 munan sokerikakkutaikinan halkaisijaltaan 26 cm vuokaan. Täytteenä oli maustettua kermarahkaa (yhdessä välissä Valion maustettua sitruunarahkaa ja toisessa vaniljaa) ja lisäksi mansikoita, vadelmahilloa ja banaania. Nallen korviksi tein kääretortun, josta leikkasin sopivan korkuiset palat ja liitin ne nallen päähän vadelmahilloa liimana käyttäen. Korvia kapoisemmat nenät tein kakkuihin pientä Tupperwaren ilmaislahjana saatua muottia käyttämällä. Painelin sillä sopivan kokoisia pyörylöitä toisesta kääretorttulevystä ja kasasin niitä päällekkäin täytteiden kera. Päällys on kermavaahtoa, ja silmät ja nenänpää löytyivät irtokarkkilaarista. Todella helppo kakku toteuttaa niillekin, jotka eivät ole väsänneet ritari- ja prinsessalinnoja ja autoradan mallisia superkakkuja vuosikausia! Yksinkertainen kermakakku maistui myös päivänsankarille, joka vihkiytyi ensi kertaa makeiden herkkujen saloihin.

Jääkaapin kapasiteetti oli kovilla etenkin kakkujen säilömisessä, mutta mahtuivat ne sinne juuri ja juuri. Kaikkea oli aivan liikaa, joten määrät n. 20 henkilölle olivat aivan tolkuttoman yläkanttiin. Rääppiäiset ovat jatkuneet meillä päiväkausia siis ;) Aikuisvoittoisissa juhlissa suolaisia kului ylivoimaisesti eniten. 20 henkilölle tein neljä paketillista feta-pinaattipiirakoita, eli yhteensä 64 kpl ja niitä jäi kaikkein vähiten, ehkä "vain" parisenkymmentä.. Muffinsseja oli muistaakseni 3 kpl jokaiselle, ja niitä jäi valtava vuori, joka onneksi madaltui jaeltuani niitä ympäri kaupunkia. Ensi vuonna en riehaannu leipomismäärissä ihan niin paljon, mutta parempi toki näin päin kuin kauhistuksen kauhistus että tarjottavat loppuisivat kesken!

Kommentit

  1. Vannomatta paras noista ensi vuoden määristä - varsinkin jos meidän perhe pääse paikalle ;)!

    VastaaPoista
  2. Oi miten ihana söpö nallekakku! Hyvin olet ehtinyt leipoa ja koristella lastenhoidon lomassa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa