perjantai 11. helmikuuta 2011

Kreikkaa keittiössä

Kreikkalainen ruoka on ihanaa. Simppeliä, teeskentelemätöntä ja kertakaikkisen herkullista. Sain siitä lisäoppia viime viikonlopun ruokakurssilla "Kreikkalaisen ruuan ystäville", jonka järjesti Turun Suomi-Kreikka-seura. Kurssin vetäjinä toimivat Kyriakos ja Jaana Kyriakou, jotka olivat laatineet herkullisen kurssimenun:

Halloumi-salaatti
Feta-pinaattipiirakoita
Pastitsio-lihamakaronivuoka
Paistetut kesäkurpitsat
Pähkinäinen jogurttikakku





Isoa koekeittiötä ei seuran vuokraamassa tilassa ollut, mutta menu oli laadittu niin, että pienessäkin keittiössä oli mahdollista valmistaa kaikki ruuat, ja salin puolella esivalmisteltiin porukalla raaka-aineet.

Halloumi-salaatti oli vanha tuttavuus ja toimi jälleen hyvin. Feta-pinaattipiiraat onnistuivat ihan hyvin lehtitaikinastakin, vaikka filo-taikina olisi perinteisempi - ja kalliimpi - vaihtoehto. Pastitsio tuntui ensin työläältä, mutta loppujen lopuksi uuniruuan valmistelee nopeasti ja uuni hoitaa loput. Jogurttikakku oli järkyttävän hyvää ja mehevää! Sitä täytyy tehdä pian uudelleen.

Feta-pinaattipiirakat
Lehtitaikinaa (tai filotaikinaa)
1 sipuli
1 paketti pakastepinaattia (tai tuoretta)
1 kananmuna
1 pkt fetajuustoa

Leikkaa lehtitaikinalevyt puoliksi neliöiksi. Paista pienessä öljymäärässä sulanut pinaatti ja sipuli. Lisää aivan lopuksi fetajuusto joukkoon. Riko muna seokseen ja sekoita. Laita taikinaneliöiden keskelle runsas teelusikallinen täytettä. Kostuta neliön reunat vedellä ja taita kolmioiksi. Pistele reunat haarukalla hapsumaisesti kiinni. Voitele munalla ja paista 225C:ssa n. 15 min. Helppoa ja hyvää.



Paistetut kesäkurpitsat
Viipaloi kesäkurpitsat annospaloiksi ja tee friteeraustaikina. Ohjenivaskastani puuttui taikinan ohje, joten täytyy kehitellä sopiva taikina tähän tarkoitukseen. Makeuttamaton pannukukakku-taikina on varmaan aika lähellä alkuperäistä. Dippaa kesäkurpitsat taikinaan tai anna niiden liota taikinassa jonkin aikaa ja paista rapeiksi runsaassa öljyssä. Valuta, suolaa ja nauti. Yksinkertaisen herkullista!





Pastitsio


500-700 g jauhelihaa (sika-nauta käy hyvin)
2 sipulia
2-3 valkosipulin kynttä
2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
kreikkalaista pitkää ja paksua pastitstio-makaronia (hätätapauksessa spagettikin varmaan toimisi)
n. 100 g jauhoja
n. 50 g voita tai margariinia
1 kananmuna
suolaa, valkopippuria, 1 tl kanelia, 1/4 tl muskottipähkinää, 2 tl oreganoa
n. 0,5 l maitoa
parmesan-juustoa

Paista jauheliha ja sipulit pannulla, lisää joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen. Keitä makaronit puolikypäksi ja kaada ne lävikköön, sitten isohkon uunivuuan pohjalle. Kauho reikäkauhalla jauhelihakastiketta makaronien päälle tasaikseksi kerrokseksi. Tarkoitus on että nestettä tulee mukaan mahdollisimman vähän.

Tee sitten kuorrutekastike, joka on kuin valkokastiketta, mutta huomattavasti paksumpaa. Sulata kattilassa margariini ja lisää sekaan jauhot. Älä hämmästy, sillä tässä vaiheessa kastike näyttää suunnilleen murotaikinalta. Lisää maito ja sekoita hyvin.  Kun kastike on tasaista, ota kattila liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä hieman. Valmis kastike on suunnilleen mannapuuron paksuista. Lisää kananmuna ja sekoita. Mausta. Kaada kastike makaronien ja jauhelihan päälle paksuksi kerrokseksi ja tasoita .

Paista Pastitsiota uunissa 170C:ssa n. 45 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut. Ripottele valmiin ruuan päälle parmesanraastetta.

HUOM - anna valmiin paistoksen vetäytyä n. tunnin ajan ennen kuin leikkaat ruuasta annospaloja. Tarkoitus on, että Pastitsion saa lautaselle kauniina, tiiviinä neliönä, ja se tarjoillaan huoneenlämpöisenä.

Pähkinäinen jogurttikakku 

4 dl sokeria
250 g margariinia
2,5 dl kreikkalaista jogurttia (rasvaa 10%)
4 dl jauhoja
5 kananmunaa
2 tl raastettua sitruunankuorta
2-3 tl leivinjauhetta
karkeaksi rouhittuja saksanpähkinöitä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jogurtti, sitruunankuori ja sulatettu margariini. Lisää jauhot + leivinjauhe. Nostele pähkinät joukkoon viimeiseksi. Paista kakkua voidellussa vuuassa 175C n. tunnin ajan tai kunnes kakku on kypsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti