torstai 20. syyskuuta 2012

Cajun night! Louisianan chili

Ollaan katseltu miehen kanssa True Blood -sarjaa harva se ilta, ja nyt on kolmas tuotantokausi meneillään dvd:ltä. Ehkä siksi tällainen syvän etelän herkku innosti, kun törmäsin mielenkiintoisen kuuloiseen Louisianan chili -ohjeeseen Onnistuneet juhlat -kirjassa (WSOY 2012, Forslin, Gahne jne.). Mukailin chiliä oman maun ja True Blood -fanisivujen ohjeiden mukaan. Kyllä, varmaan jokainen Merlotte's-baarin resepti on moneen kertaan kokeiltu Trubie-keittiöissä. Lisukkeiksi sopivat sipulihakkelus, crème fraiche, guacamole ja juustoraaste. Riisiä ei tämän chilin kanssa tarjoilla, vaan perinteisesti maissileipää, jota amerikkalainen ystäväni toi tullessaan.




Pääruokana kuudelle

1,5 kg naudan etuselkää eli suomalaisittain keittolihaa
1 rkl voita
Kunnon loraus oliiviöljyä
6 pienehköä sipulia tai 4 isompaa
4 valkosipulin kynttä
2 tölkkiä tomaattimurskaa
Pari tölkkiä olutta
4 tl juustokuminaa
Ripaus sokeria (intiaani-)
Purkki mustapapuja
2-3 tl kanelia
Pari palaa tummaa suklaata (70 %)
6-8 tl savuista chilitahnaa eli chilpotlea (esim. Pirkka)
Oreganoa
Suolaa

Leikkaa liha pieniksi paloiksi ja ruskista voissa erissä, laita lihat syrjään. Lisää pannuun öljyä, ja kuullota sipuli ja valkosipuli hakkeluksena ja lisää hetken päästä myös juustokumina miedolle lämmölle. Lisää pehmenneeseen seokseen lihapalat, tomaattimurska, sokeri ja yksi tölkki olutta. Lisää myös muut mausteet: kaneli, suklaa, chilpotle ja suola. Keitä pitkään ja hartaasti kannen alla, ainakin pari tuntia. Sekoittele ja lisää nestettä välillä (se toinen oluttölkki ja tarvittaessa vettä). Lisää pavut, kun liha on suussasulavan mureaa. Mausta lopuksi oreganolla ja lisää suolaa tarvittaessa.

2 kommenttia:

  1. Niina this sounds amazing. It reminds me of another regional chili (Cincinnati) with the cinnamon and hint of chocolate. It's usually served over pasta (not diet friendly in any way possible!) But it's wonderful, like a stong liquor it takes hours to sleep off!

    VastaaPoista