Siirry pääsisältöön

Runebergin muffinit

En ole koskaan ollut Runebergin torttujen ylin ystävä, mutta jostain syystä niiden tekeminen on kaihertanut mielessäni monta päivää. Työkaverit ovat puhuneet viikon tortuista, joten ehkä tämänkertainen leipomisvimma menee heidän piikkiinsä ;) Kerran sain tosi hyviä ruunekreenejä ammattikoulun leipomosta, ja ne olivat matalia, aika rouheisia muffinivuokiin tehtyjä makupaloja. Tuota makuelämystä lähdin metsästämään, ja ihmeiden ihme, itsetehdyt Runebergit ovat tosi hyviä eivätkä edes mitenkään vaivalloisia valmistaa. Leipomuksesta taitaakin tulla vuotuinen traditio.




Ohje on mukaeltu Kinuskikissan ohjeesta. Lisäsin taikinaan enemmän mausteita - kardemummaa n. 2 rkl, lisäksi neilikkaa ja piparkakkumaustetta. Lisäksi jätin piparimurut pikemminkin rouheeksi, sillä rouskaisin niitä vain vähän kaulimella. Ohjeesta tuli 20 kpl muffinivuokiin tehtynä.

Kostukkeeksi ostin punssilikööriä - se on sitten sitä Ruotsin lipuilla varustettua tököttiä. Puolen litran pullosta kului peräti kaulallinen, joten jos löydät minipullon, ota se. Osa tortuista on lastenversioita, ja ne kostutin omenamehulla. Hyvää Runebergin ja presidentinvaalipäivää kaikille sunnuntaina!

Kommentit

  1. Vau! Viikonlopun suunnitelmat kun kariutuivat pikkupojan kuumeeseen, mun on ehkä ihan pakko tehdä näitä tilanteen piristämiseksi :) -Paula P.

    VastaaPoista
  2. Mä en pidä mistään kaupoissa myytävistä versioista, jotka on alkomahoolilla kostutettuja. Olen joskus todennut saman itsekin, että itse tehtyinä ovat tosi hyviä! T. Hapsuli, joka ei ollut nyt kirjautunut

    VastaaPoista
  3. Ompa herkullista! Mäkin päätin ottaa ilon irti kotiäitiydestä ja perustaa blogin :) Tosin tälläisiin herkkuihin en kykene!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa