keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Jogurttinen pinaatti-feta-tomaattipiirakka

Pinaatti ja feta ovat suosikkejani yhdessä ja ne toimivat loistavasti myös suolaisen piirakan täytteenä. Halusin testata taikinaohjetta, jossa käytetään toista suosikkiani eli kreikkalaista jogurttia. Tämä jättiohje on kahdelle pellilliselle piirakkaa, eli tästä riittää isolle joukolle suolapalaa kahvipöytään. Meillä tämä oli poikamme 2-vuotissynttäreiden kahvipöydässä suolapalana. Puolita ohje halutessasi.



Ohje kahdelle pellilliselle, noin 20-25 henkilölle

Pohja:
12 dl vehnäjauhoja (tai puolet täysjyvävehnäjauhoja ja puolet tavallista)
250 g voita tai margariinia
ripaus suolaa
3 tl leivinjauhetta
2,5 dl vettä
1,5 dl kreikkalaista jogurttia

Täyte:
4 pussia pakastepinaattia (à 150 g)
2 pakettia fetajuustoa (à 250 g)
1 isohko sipuli
1 salottisipuli
2 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa ja pippuria
100 g parmesania
100 g mustaleimaemmentalia
vajaa purkillinen aurinkokuivattuja tomaatteja
1-2 rasiallista kirsikkatomaatteja
5 dl ruokakermaa
4 munaa
timjamia, suolaa, pippuria, yrttimaustetta

Valmista taikina: sekoita suola ja leivinjauhe jauhoihin. Nypi paloiteltu rasva jauhoseoksen joukkoon. Sekoita jogurtti veteen ja lisää jauhoseokseen samalla vaivaten kevyesti. Laita kylmään täytteiden valmistelun ajaksi.

Kuullota sipulihakkeet ja valkosipulimurska öljyssä, lisää jäiset pinaatit ja hauduttele hetki. Anna jäähtyä hieman. Murenna fetajuusto pinaattiseoksen joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon yksi kananmunista.

Painele jääkaappiviileä taikina reippaasti jauhotetuin käsin leivinpaperilla vuoratuille pelleille. Esipaista n. 5 minuuttia 200 C uunissa. Levitä pinaattitäyte taikinapohjien päälle, ripottele kouralliset parmesanraastetta täytteen päälle ja asettele aurinkokuivatut tomaatit sekä kirsikkatomaatin puolikkaat päällimmäiseksi. Vatkaa kolme kananmunaa ruokakerman joukkoon ja mausta suolalla, pippurilla, timjamilla ja yrttimausteella. Kaada seos piiraiden päälle. Ripottele loput parmesanit ja emmentalraaste päällimmäiseksi ja paista 200-asteisessa kiertoilmauunissa piiraat yhtä aikaa kypsiksi noin 20 minuuttia.

Viipaloi annospaloiksi jäähtyneenä ja ripottele päälle rucolaa. Yhdestä pellillisestä sain noin 30 pikkupalaa. Piiraat voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti