torstai 28. heinäkuuta 2011

Herkuttelua Välimerellä

Ja tosiaan Välimerellä, siis siellä merellä. Vietimme nimittäin kesälomaviikon Royal Caribbeanin kyyditseminä risteilyllä Rooma-Sisilia-Turkin Kusadas-Ateena-Kreeta-Rooma. Toki poistuimme laivasta joka satamassa, ja aikatauluissa olikin pysymistä, etenkin kun seurueessamme matkusti kaksi alle 2-vuotiasta...

Navigator of the Seas oli kymmenessä vuodessa jo alkanut pikkiriikkisen kulahtaa, mutta edelleen risteilijä oli aika vaikuttava. Etenkin palvelutaso oli todella hyvä, ja muistaakseni amerikkalaisvarustamolla on työntekijöitä käsittämättömät yksi jokaista kolmea asiakasta kohti. Aurinkokansi oli ihana, mutta huom pienten kanssa matkustavat: vaippaikäisillä ei ole sitten asiaa altaisiin lainkaan! Laivasta löytyi myös kiipeilyseinä, täysimittainen lentopallokenttä, iso kuntosali ja luistinrata.

Kaikki ruuat kuuluivat risteilyn hintaan, ja palvelu pelasi laivan ravintoloissa loistavasti. Buffet tarjosi herkkuja sushista intialaiseen ruokaan ja Yorkshire puddingiin. Jälkiruokapöydässä vaihtuivat herkut päivittäin. Aamiainen toistui melko samanlaisena joka päivä, samoin snack-ravintolan makupalat.

Buffan antimia



Erityisen hiottua palvelu oli laivan muodollisemmassa ravintolassa, johon meillä oli pöytä varattuna joka illaksi, mutta johon vaivauduimme lasten kanssa vain muutaman kerran viikon aikana. Nimikkotarjoilijamme muisti meidät silti nimeltä ja kävi viihdyttämässä lapsia yhtenään. Kanafilekin leikattiin väen väkisin valmiiksi pikkumatkailijalle. Risteilyn aikana oli kaksi erityisen muodollista illallista, joilla pukeuduttiin pukuihin ja "juhlaviin cocktail-asuihin".

Navigatorin muodollisemmassa ravintolassa katettiin kauniisti.
Rapusalaatti oli herkullista.

Kaunis jälkiruokatrio

Välimeren maat ovat suosikkejani, ja risteily oli hauska tapa tutustua samalla moneen paikkaan. Sisilia ja Turkki olivat minulle uusia tuttavuuksia, ja etenkin Sisiliaan täytyy vielä päästä uudestaan. Pysähdykset maissa olivat todella tiiviitä, eikä kulinaarisiin kokeiluihin harmi kyllä jäänyt aikaa kovin paljon. Royal Caribbean paikkasi tätä puutetta onneksi aika hyvin, ja Ateenassa ehdimme vähän maistella mezejä ja Sisiliassa Murgon tilalla viinejä aivan Etnan kupeessa.

Viinimaistelua Murgon kauniilla tilalla

Mezedes Ateenassa.
Mustekala oli harmi kyllä vähän sitkeää tällä kertaa..

Saganaki-juusto oli jälleen ihanaa...


tiistai 26. heinäkuuta 2011

Sitruunaiset silakkapihvit

Silakkapihvit ovat mieheni lapsuuden nostalgiaruokaa, joita sain vihdoin aikaiseksi tehdä. Ja ovathan nämä hyviä voissa rapeiksi vastapaistettuina... Tuhosimme nämä kahdestaan, mutta runsaampien lisukkeiden kanssa ohjeesta tulee ehkä nippa nappa neljälle.



n. 500 g silakkafileitä
puoli punttia tilliä
suolaa
valkopippuria
(luomu)sitruuna
n. 2 dl ruiskorppujauhoja
n. 100 g voita

Asettele puolet fileista nahkapuoli alaspäin leivinpaperille, mausta suolalla, pippurilla, luomusitruunan kuoriraasteella, puolikkaan sitruunan mehulla ja tillisilpulla. Paina loput fileet kanneksi pihvien päälle. Ripottele runsaasti ruiskorppujauhoja pihvien päälle, käännä pihvit ja toista käsittely. Paista pihvit kahdessa erässä runsaassa voissa molemmin puolin kypsäksi. Nauti kuumina ja rapeina sitruunan ja esim. uusíen perunoiden kanssa.

tiistai 12. heinäkuuta 2011

Raparperi-valkosuklaarahka-kääretorttu

Facebook-kaveri kirjoitti jokin aika sitten seinällään tehneensä tällaista herkkua ja se kuulosti aika ihanalta. Päätin kokeilla tehdä samanmoista seuraavaksi vierastarjottavaksi, vaikka ohjetta ei naamakirjassa paljastettukaan ;) Lisäsin joukkoon lisäksi mansikoita, jotka sopivat raparperin kanssa loistavasti.


Aloita valmistamalla raparperisose ja jäähdytä se tai tee edellisenä iltana valmiiksi. Yhden kääretortun täytteeksi tarvitset:

Raparperejä (n. 4-5 kpl)
1/2 dl sokeria
loraus vettä
Pilko raparperit ja keittele niitä sokerin ja veden kanssa, kunnes raparperit ovat soseutuneet. Lisää sokeria halutessasi, itse pidän aika kirpeästä.

Tee vaalea kääretorttupohja, itse tein tämänkaltaisella perusreseptillä. Tortun paistuessa uunissa valmista valkosuklaarahkatäyte:

2 dl rahkaa
1,5 dl kermaa
100 g valkosuklaata

Vatkaa kerma vaahdoksi, sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja yhdistä rahkan joukkoon.

Levitä hieman jäähtyneelle kääretorttupohjalle raparperisose ja valkosuklaarahka ja pilko joukkoon vielä mansikoita. Siivilöi valmiin kääretortun päälle tomusokeria ja koristele mansikoilla, sitruunamelissalla ja ylijäämävalkosuklaalla.

Notes:
Valkosuklaata voisi olla enemmänkin, joten suklaan määrän voi hyvin vaikka tuplata. Hyvä, toimiva ja helppo ohje myös talveksi, jos saisi aikaiseksi tehdä raparperisosetta valmiiksi pakkaseen.

lauantai 9. heinäkuuta 2011

Helteiden helppo mansikkapavlova

Tästä ei jälkkäri paljon helpommaksi muutu eikä tarvitse lämmittää uunia tai edes hellaa. Tee marenkipohjat itse (jos jaksat ja ilmasto antaa myöden käyttää uunia tuntikausia) tai hae ne kaupasta. Ostin U:gin marengin pieniä marenkirinkuloita, joista kokosin kakun. Rinkulat olivat paljon halvempia kuin kokonainen marenkipohja ja näyttivät kivalta kakuksi järjesteltyinä.

Marenkipohja tai yksittäisiä leipomon marenkeja
n. 3 dl kermaa
runsas litra mansikoita
vaniljasokeria
(sitruunamelissaa)
Lado marengin päälle paloiteltuja tuoreita mansikoita ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa. Koristele mansikoilla ja sitruunamelissalla.

sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Huh hellettä! Vuohenjuustosalaatti, graavilohisalaatti, maalaissalaatti yrttibroilerilla

Kuuma. Kuuma. Järkyttävän kuuma! En todellakaan pysty käyttämään liettä, puhumattakaan uunista. Grillaaminen on tuskallista. Jääkaapissa aika viihtyisää. Kadehdin kaikkia, joilla on ilmalämpöpumppu tai jokin muu viilennin. Kuten varmasti moni muukin, olen viime päivinä tehnyt paljon erilaisia salaatteja, ja jos on ollut pakko, olen paistanut niitä varten aineksia varhain aamulla tai myöhään yöllä.

Vuohenjuusto-parmankinkku-salaatti
Erilaisia salaatteja, esim. jääsalaatti ja lollo rosso
Tomaattia
Avokadoa
n. 8 siivua Parmankinkkua
Yrttejä
Oliiveja
Pitkulainen paketti vuohenjuustoa
(Leivitykseen lisäksi kananmuna ja vehnäjauhoja + öljyä)
Balsamiviinietikkaa ja oliiviöljyä, yrttejä koristeeksi

Kokoa salaatti. Pilko puolet kinkusta salaatin joukkoon ja säästä puolet ruusukkeiksi jokaisen annokseen. Viipaloi vuohenjuusto n. sentin paksuisiksi viipaleiksi ja halutessasi leivitä juustokiekot kevyesti: pyöräytä ne ensin vatkatussa kananmunassa ja sitten jauhoissa ja paista rapeaksi. Asettele annosten päälle. Mausta balsamiviinietikalla ja öljyllä.

Graavilohi-salaatti

Rapeaa salaattia
Kourallinen yrttejä, esim. sitruunamelissaa, basilikaa, ruohosipulia
Paketti graavilohta
2 kypsää avokadoa
1/2 pkt Aura-juustoa
1/2 hunaja- tai cantaloupemelonia
Pari rkl oliiviöljyä

Yhdistä aineet ja nauti.


Maalaissalaatti yrttibroilerilla
Rapeaa salaattia
400-500 g maustamattomia broilerin rintafileitä
4 kananmunaa kovaksi keitettynä
3 tomaattia
Kalamataoliiveja ja kapriksia maun mukaan

Yrttiöljy:
1 dl oliiviöljyä
pari kourallista tuoretta basilikaa ja oreganoa
valkosipulin kynsi murskattuna
suolaa ja pippuria
(pari rkl pinjansiemeniä)
Soseuta aineet sauvasekoittimella

Paista broilerin fileet valmiiksi esim. edellisenä iltana. Valmista yrttiöljy samana päivänä kun teet salaatin ja valuta öljy paistettujen fileiden päälle. Kokoa salaatti. Viipaloi broilerin fileet ja asettele ne salaatin päälle. Pirskottele loput yrttiöljystä kastikkeeksi.