Siirry pääsisältöön

Kasvisruokakurssin satoa

Viikonloppuna kokattiin kasviksia, paljon kasviksia. Joukko naisia eri puolilta maailmaa kokoontui kokkaamaan ruokakurssille, jota olin vetämässä yhdessä ystäväni kanssa. Ajatus oli koota yhteen eri kulttuureja, viettää päivä yhteisen ilonaiheen, ruuan, ympärillä ja tietenkin jakaa vinkkejä kasvisten käyttöön. Suunnittelimme kurssille kepeän, kesäisen värikkään menun, jossa erilaisia kasviksia käytetään kasapäin, myös liharuuan ja jälkkärin osana. Tässä reseptit suomeksi, mama Llama julkaissee reseptit englanniksi jossain vaiheessa. Kiitos kaikille osallistujille, ainakin me viihdyimme kauhan varressa loistavasti.
Menu:
Munakoiso- ja punajuuri-kuminadipit leivän kera
Gazpacho - kylmä tomaattikeitto
Kesäinen maissi-fetasalaatti amerikkalaiseen tapaan
Yrttiset lammaskepakot ja pestotomaatit
     Voipähkinäkurpitsa-muffinit sitruskuorrutteella
Punajuuri-kuminadippi
3 tuoretta punajuurta
1 rkl piparjuurikastiketta / tuoretta raasteena
90 g kreikkalaista jugurttia
1 tl kuminansiemeniä
merisuolaa ja valkopippuria
Keitä punajuuret kypsiksi, n. 45-50 min. Kuori jäähtyneet punajuuret ja paloittele reiluiksi paloiksi. Sekoita muiden ainesten kanssa tahnaksi esim. sauvasekoittimella, mausta. 
Munakoisodippi
3 pientä munakoisoa (500-750g)
2 rkl tavallista oliiviöljyä (ei extra-virgin)
1 iso sipuli hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa ja jauhettua mustapippuria
250ml kreikkalaista jugurttia
(1/4 tl sahramia liotettuna 2 rkl:ssa lämmintä vettä)
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna, koristeeksi
2 rkl paahdettuja mantelilastuja, koristeeksi
oliiviöljyä pirskoteltuna koristeeksi
Lämmitä uuni n. 175 asteeseen. Pistele munakoisoihin reikiä haarukalla ja paista niitä leivinpaperin päällä 45–60 min, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä. Varo ettet polta munakoisoja. Anna jäähtyä, Kaavi sisukset halkaistuista munakoisoista lusikalla, valuta lävikössä ja soseuta.
Kuullota sipuli ja valkosipuli 2 rkl:ssa öljyä. Lisää kuullotettujen sipuleiden joukkoon valutetut munakoison sisukset ja paistele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Siirrä seos kulhoon jäähtymään ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää jugurtti jäähtyneen munakoisoseoksen joukkoon (samoin kuin sahrami ja sen kullankeltaiseksi muuttunut liotusvesi), Siirrä tahna tarjoilukulhoon ja ripottele päälle minttua ja paahdetut mantelilastut ja pirskottele pinnalle öljyä.   

Gazpacho – kylmä tomaattikeitto

4-5 isoa kypsää tomaattia kuorittuna ja siemenet poistettuna
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1 iso kurkku kuorittuna ja siemenet poistettua
1-2 paprikaa
1 punasipuli
½ kesäkurpitsa
1 litra tomaattimehua
½ litra kanalientä
1 dl extra virgin -oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
1-2 tl tabascoa
1 tl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 tl tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 tl tuoretta korianteria hienonnettuna
suolaa ja pippuria
Kuutioi kaikki kasvikset. Yhdistä nesteet kulhossa ja lisää kasvikset. Anna keiton viilentyä ja makujen tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin ajan.
Kesäinen maissi-fetasalaatti amerikkalaiseen tapaan
Maissisalaatti, pestotomaatit ja yrttiset lammaskepakot
2 pussia pakastemaissia
1 punainen paprika paloiteltuna
½ kurkkua siemenet poistettuna ja paloiteltuna
4 retiisiä paloiteltuna
1 kevätsipuli viipaloituna
2 rkl tuoretta korianteria silputtuna
1 tl seesamiöljyä
4 rkl oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pippuria
75 g fetajuustoa
Valuta maissi ja lisää sen joukkoon kaikki kasvikset pieniksi (suunnilleen maissin kokoisiksi) paloiksi kuutioituna. Mausta öljyillä, mausteilla ja murustetulla fetalla. 
Yrttiset lammaskepakot
”Kasviksia kätkettynä liharuokaan”
250 g lampaan jauhelihaa
250 g naudan jauhelihaa
½ - 1 kpl raastettua kesäkurpitsaa
200 g pakastepinaattia sulatettuna
2 munaa
3 rkl minttua hienonnettuna
3 rkl oreganoa hienonnettuna
1 pieni sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä murskattuna
Pieni paketti fetaa
suolaa ja pippuria
Raasta kesäkurpitsa ja purista nesteet raasteesta. Yhdistä kaikki ainekset ja muotoile taikinasta kepakot vedessä liotettujen puuvartaiden ympärille ja grillaa kypsiksi.
Pestotomaatit
1 iso puntti basilikaa
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
70 g parmesanraastetta
50 g hasselpähkinää
2 dl extra virgin -oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Levitä pestoa tomaatinpuolikkaille ja paista 5-10 minuuttia.
Voipähkinäkurpitsa-muffinit
Oikea suomennos tälle kasvikselle löytyi vasta kurssin jälkeen – marketin vihannesosastolla päärynänmuotoinen, isohko kurpitsa paljastui nimittäin myskikurpitsaksi! Englanninkielinen nimi kuvaa kuitenkin paremmin kasviksen täyteläistä makua.
250 g voipähkinäkurpitsaa eli myskikurpitsaa (butternut squash) keitettynä ja soseutettuna
2 munaa
100 g voita sulatettuna
200 g sokeria
2 tl vaniljasokeria
Sitruunan ja appelsiinin kuoret raastettuna
3 tl appelsiinimehua
500ml jauhoja
½ tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
¼ tl inkivääriä
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Yhdistä nestemäiset ainekset, sokeri ja sitrusten kuoret. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet. Sekoita jauhoseos nestemäisiin aineisiin kahdessa erässä. Sekoita tasaiseksi ja jaa taikina muffinivuokiin. Paista n. 10-15 minuuttia.
Sitruunakuorrute
450 g tomusokeria
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl sitruunan kuoriraastetta
2 tl sitruunamehua
Vatkaa ainekset sekaisin. Voit lisätä tai vähentää sokerin ja sitruunan määrää oman makusi mukaan.

Kommentit

  1. Herkullisia herkkuja :) Ja aina oppii uutta, tällä kertaa sen että mikä se butternut squash on suomeksi ja että sitä saa täällä kaupoista...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa