Siirry pääsisältöön

Simple pleasures - pastaa, ystäviä, sushia ja vuodenvaihdetta

Todellinen juhlakausi! Ihanaa kun on ehtinyt tavata monia kavereita, istua iltaa, syödä pitkän kaavan kautta - mutta simppeleitä kokkauksia ilman tuntikausien hikoilua keittiössä! Mikä sekin on kivaa joskus oikein ajan kanssa, mutta nyt lomailu on ollut hektistä. Tänä vuonna joulun välipäiviä ei oikeastaan ollut lainkaan, koska joulun juhlinta ajoittui viikonloppuun, ja ahkerimmat olivat töissä heti maanantaina. Onneksi tunnemme niitäkin, jotka eivät joutuneet palaamaan toimistoihinsa vielä kun kinkut oli hädin tuskin kaluttu loppuun jääkaapeista, joten päädyin kokkaamaan useampana iltana kavereille ennen uudenvuoden juhlintaa.

Joulukokkausten uuvuttamana päädyin toistamaan helppoa italialaishenkistä menua. Alkuun simppeli Antipasto misto -vati, johon kootaan valmiita herkkuja. Siitä edetään pelkkään primoon, joka tällä kertaa oli chilinen anjovis-tomaatti-oliivipasta eli Pasta Puttanesca. Välissä jälkikasvun nukutus ja helppoakin helpompi jälkkäri, sitruunasorbettia kuumalla kinuskikastikkeella, kermavaahdolla ja kohmeisilla marjoilla. Suoranainen 70-luvun klassikko ehkä sitruunasorbettia lukuunottamatta, joka hyvällä mielikuvituksella on jotenkuten italohenkinen.

Antipasto misto -vadilla mm. parman-kinkkua, salamia ja artisokan sydämiä. Avaa purkit ja tarjoile, on tämän alkupalan kantava ajatus...
Pääruuasta unohdin ottaa kuvan, mutta suunnilleen tältä sen pitäisi näyttää ja reseptikin suurinpiirtein sellainen, mitä noudatin, paitsi että käytin itse tuoretta chiliä ja mustia kalamataoliiveja. Alun perin lunttasin reseptin vanhasta pastakeittokirjastani Klassinen pasta, jonka olen saanut ystävältä vuosia sitten ja paljon ennen hiilareista kohkaamista.

Tämänkertaisen kokkailun "ei mennyt kuten Strömsössä" -osuus: Löysin perusmarketin tiskiltä vahingossa turhankin tujuja chilejä, ja ekana iltana kun tein tätä ruokaa, tein klassisen mokan ja kiireessä unohdin sujauttaa kertakäyttöhanskat käsiini ennen chilin käsittelyä! Vahva chili poltti käsiä tuskallisesti, ja piina vain syveni eri helpotuskonsteja läpi käydessäni. Siinä vaiheessa, kun vieraat kolkuttelivat ovella, liotin käsiäni luonnonjugurtissa... Oliiviöljy-sokeri-saippua-seos oli aika toimiva apu, kuten Suomen chiliyhdistys tms. nettisivuillaan neuvoi :D Toisella kerralla muistin jo varoa, enkä polttanut näppejäni. Muuten taisin unohtaa silloinkin, että kyseinen chililaatu oli vahvaa, sillä sen maku puski läpi turhankin voimakkaasti joidenkin ruokailijoiden makunystyröihin. Itse pidän tästä arkisestakin annoksesta kovasti, ja parmesanlastuilla ja yrttikourallisella höystettynä se on mielestäni ihan mutkaton vierastarjottava. Pienempänä annoksena sopii myös alkuruuaksi.

Italiasta sushimaahan eli uudenvuoden alkuruokiin. Totesimme ystävän kanssa, että sushiravintoloissa haluaisimme oikeastaan aina pelkkiä nigirejä makirullien ja muiden palleroiden sijaan, ja usein etenkin valmiissa sushilautasissa nigirit ovat harmillisen aliedustettuina. Niinpä sitten teimme niitä vähän enemmänkin..


Kimpassa näiden pyörittelyyn ei mennyt edes kauan aikaa etenkään kun ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan emme jaksaneet mennä estetiikassa, ja kun tein riisiviinietikalla maustetun riisin etukäteen valmiiksi jäähtymään. Yhdellä vadilla kevyesti suolattua lohta ja toisella limen mehusta kypsemmän sävynsä saanutta kalaa. Mukana tietenkin wasabia ja paria eri soijakastiketta. Yksinkertaista tämäkin - ja hyvää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa