Siirry pääsisältöön

Shake it, baby!

Melkein on jo joulu käsillä, mutta näillä ohjeilla saa vielä aika kivan loppukirin pikkujoulukauteen. Tai voi jo orientoitua uuden vuoden juhlintoihin :) Osallistuin jokin aika sitten työpaikan pikkujoulujen yhteydessä, Naantalin kylpylässä järjestettyyn drinkkikouluun, jossa maistelimme useita, useita drinkkejä klassikoista uusiin tuttavuuksiin. Hyvältä maistuivat ja hyvin toimivat.. Jatkossa en suosittele välttämättä ihan kaikkien drinkkien maistelua samana iltana... Lupasin hövelisti julkaista drinksuohjeet muillekin kurssilaisille, joten tässä luvattu ei-niin-lyhyt oppimäärä drinkkiohjeista (huh). Kurssin oppimisfilosofia oli aika hands on -tyyppinen, joten ei muuta kuin hihat ylös!

Naantalin kylpylän alkudrinkki


2 cl Sour Apple
2 cl sitruunavodkaa
Limen mehua

Ravista ja tarjoa herkku liköörilasista. Pudota pala limen kuorta mukaan drinkkiin.

Arvio: Loistavan kirpeä pikku alkulupaus!

Irma
2 cl Sour Apple
2 cl (omena)vodkaa
Spriteä ´
Limen lohkoja

Murskaa limejä kevyesti grogilasissa. Täytä lasi piripintaan jäämurskalla ja lisää alkoholi. Täytä lasi lopuksi Spritellä ja sekoita.

Arvio: Irtokarkin makuinen menojuoma. Kuka tykkää, kuka ei. Minä oikeastaan en.

Collins
4 cl giniä, esim. Beefeater
Sitruunamehua
Sokerilientä
Jäitä
Soodavettä

Laita kaikki ainekset coctailsekoittimeen ja aseta sekoittimen toinen puoli paikalleen. Sekoita juoma hyvin. "Älä sheikkaa asiakkaan päälle" eli tee vauhdikas sekoitusliike poispäin muista ihmisistä. Lyö toista astiaa napakasti ja erota ne toisistaan. Täytä grogilasi jäillä ja siivilöi juoma lasiin. Täytä lasi lopuksi soodavedellä ja koristele.

Arvio: Ihan hyvä drinkki mutta kotioloissa kova vaiva hyötyyn nähden ja vaatii jonkinlaista drinkkivälineistöä onnistuakseen.

Mojito
Tuoretta minttua (maun mukaan tai n. 7 lehteä)
Limeä (n. 4 lohkoa)
Ruokosokeria (n. 20 g tai reipas ruokalusikallinen)
4 cl vaaleaa rommia
Soodavettä (reilu desi)

Jäähdytä grogilasi täyttämällä se jäillä. Heitä jäät pois. Laita lasiin revityt mintunlehdet, limelohkot ja sokeri. Survo limejä hellävaroen niin että niistä irtoaa mehua. Täytä lasi jäillä ja lisää rommi. Lisää soodavesi ja tökkää juomaan pilli. Nauti ja kuule Karibian kutsu......

Arvio: Tämä on Niinamin ehdoton suosikki, joka vie makunystyrät ja ajatukset Meksikon taivaan alle... mmmmmh..... Tuoreen mintun määrästä: mielestäni enemmän on enemmän, mutta tämä jakoi kurssilaisten mielipiteitä ja joitain runsaat "röhnät" häiritsivät :D Helppo valmistaa kotioloissakin. Oikean survimen sijaan toimii varmaan vaikka huhmareen tai perunanuijan varsi.

Tuuli
2 cl Sour Rhubarb
2 cl kossua
Karpalomehua
Russian Water
Limen lohko puristettuna
Jäitä

Sekoita ainekset keskenään lusikalla pitkässä lasissa.

Arvio: Tämän drinkki oli aika erikoinen. Joku kuvaili sitä jouluiseksi, ja omaan suuhuni se maistui jollain käsittämättömällä tavalla aivan vaahterasiirapilta! Ei ehkä kovin korkeita pisteitä...

Lumikenttien kutsu
alias Lumimiesten hutsu ;)
4 cl kuohukermaa
2 cl ananasmehua
2 cl Parfait Amouria
2 cl lakkalikööriä
Jäämurskaa
(muskottipähkinää)

Jäähdytä iso liköörilasi jäillä ja heitä jäät pois. Sekoita kaikki ainekset keskenään blenderillä ja siivilöi korkeajalkaiseen lasiin. Koristele halutessasi muskottipähkinällä.

Arvio: kertakaikkinen ihanuus ja upea vaikka jälkiruokanakin. Kaikki eivät kuitenkaan lämmenneet kermalle drinkissä ja olivat sitä mieltä, ettei näitä ainakaan montaa joisi... Hmmm, makuja on monia, itse tunnustan nuolleeni lasista jopa reunatkin joskus ;) Drinkki, jonka nimeä on välillä hyvin hankala muistaa... Onneksi on olemassa hyvä muistisääntö, lumimiesten hutsu ;)

Bloody Mary
Tomaattimehua "aika paljon"
Sitruunamehua luraus
Tabascoa muutama hömpsäys
Valkopippuria + suolaa
4 cl vodkaa
Varsiselleriä

Sekoita kaikki ainekset coctailsekoittimessa ja siivilöi isoon grogilasiin. Tökkää lasiin pätkä varsiselleriä.

Arvio: Klassikko, jota harvoin jos koskaan, tulee juotua. Parempaa kuin kuvittelisi, mutta turhan ruokaisa. Vähän kuin löysää pastakastiketta kulauttelisi ;)

Cosmopolitan
1 cl limemehua
1 cl karpalomehua
1 cl Cointreau
4 cl Vodkaa
Jäitä

Jäähdytä lasi jäillä ja heitä jäät pois. Laita kaikki ainekset cocktailsekoittimeen ja sheikkaa. Siivilöi isoon cocktail-lasiin. Koristele.

Arvio: Oliko tämä tavara tosiaan näin tujua!? Itse laittaisin vähän enemmän karpaloa, nyt värikin jäi hieman hailukaksi.

Irvikissa
Kurssilaisten itsensä nimeämä loppudrinkki, joka sopii etenkin aperitiiviksi - mikä täydellinen logiikka!


2 cl Sour Grapefruit
2 cl Absolut Citron
Bitter lemon / Russian Water / Ginger Ale

Kaada alkoholit lasiin, lisää mixeri, sekoita kevyesti.

Arvio: hyvä ja helppo aperitiivi kotioloihinkin. Parhaiten toimi omasta mielestäni Russian-versio, mutta muistakin mixereistä pidettiin.



Kippis ja kulaus!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa