Siirry pääsisältöön

Soppaa ja soseita vauvalle

Luonnoksiin jääneitä kirjoituksia on hauska joskus lueskella. Syystä tai toisesta tällainen pitkä postaus oli jäänyt julkaisematta esikoisen vauva-ajalta, nelisen vuotta sitten! Nyt tämä kirjoitus on taas ajankohtainen, kun tyttövauvamme on 8 kuukauden ikäinen. Ekan lapsen kanssa tein kunnianhimoisesti miltei kaikki soseet itse ja tietenkin luomuna. Toisen lapsen kanssa meno on muuttunut, ja valmispurkkien kansi napsahtaa meillä huomattavasti useammin kuin sauvasekoitin surisee... Ehkä saan taas pontta omien soseiden tekoon tätä vanhaa tekstiä lueskellessa.

Aikamatka neljän vuoden taakse....
Näitä soseita olen varioinut vauvalle n. 8 kuukaudesta eteenpäin. Mikseivät sopisi jo aiemminkin, jos soseuttaa ruuat sileiksi, ja eri ruoka-aineita on ehditty jo kokeilla riittävästi. Nämä kotikutoiset ateriat ovat olleet meillä vauvan suosiossa ensimmäisinä oikeina ruokalajeina yksittäisten makuannosten jälkeen, ja ne maistuvat vieläkin lähempänä vuoden ikää reippaamminen maustettuna. Meillä mentiin perinteisellä totuttelutahdilla pari makua / viikko johonkin 7 kuukauteen saakka, mutta sen jälkeen olemme ottaneet oikeastaan kaikki ruoka-aineet mukaan vauvan ruokavalioon, kun hänellä ei ole ilmennyt mitään allergioita. Huomhuom - varmista itse, että sinun vauvasi ei ole allerginen millekään resepteissä mainituille ainesosille!

Teen soppia kerralla isomman satsin ja pakastan pienissä Mini-grip-pusseissa parin viikon annokset. Vihanneksia, mausteita ja yrttejä varioimalla saa vaihtelua perussoppaan. Peruna menee ikäväksi pakastettuna, joten olen korvannut sen bataatilla, joka ei pakkasta säikähdä. Käytän mahdollisuuksien mukaan luomua vauvalle. Markettien tiskiltäkin saa ilahduttavan paljon luomua, puhumattakaan luomupiireistä ja ekokauppojen koukuttavasta valikoimasta. Varmista valmiiden mausteseosten, kuten curryn, suolattomuus ennen kuin annat niitä alle 1-vuotiaalle.

Valkosipulin ystävän kalasaalis

Pätkä purjoa
2 valkosipulin kynttä
2-3 porkkanaa
1 iso kesäkurpitsa tai pari pientä
Pienehkö pala selleriä
Pienehkö pala palsternakkaa
1 iso bataatti tai pari pientä
1/2 kukkakaalia
Ripaus valkopippuria
Oreganoa
Ruodotonta lohta, kuhaa, siikaa tai muuta kalaa n. 20 % kasvisten määrästä
Vettä
Loraus oliiviöljyä

Keitä hyvin pestyt, kuoritut ja pilkotut kasvikset lähes kypsiksi runsaassa vedessä, johon olet hienontanut valkosipulin kynnet. Lisää huolellisesti fileoitu, ruodoton kala paloina ja keitä kypsäksi runsaat 5 minuuttia. Mausta valkopippurilla ja lisää halutessasi hieman öljyä. Soseuta hieman jäähtynyt keitto haluamasi paksuiseksi.

Lihapata Minestronen malliin

Naudan (luomu)paistijauhelihaa n. 20 % muiden ainesten määrästä
Purjoa
Porkkanaa

Keitä jauhelihaa vedessä, johon olet lisännyt porkkanaa ja purjoa makua antamaan. Kuori pois syntynyt vaahto. Siivilöi kypsä liha sivuun, säästä liemi. Keitä liemessä täysjyvä(luomu)pastaa ja haluamiasi vihanneksia, esim. seuraavia:

Porkkanaa
Parsakaalia
Kukkakaalia
Kesäkurpitsaa
Herneitä

Lisää kypsä jauheliha vihannesten ja pastan joukkoon, kun ne ovat kypsiä. Mausta keitos tomaattipyreellä, basilikalla ja oreganolla, ja lorauta mukaan oliiviöljyä.


Variaatio: käytä jauhelihan tilalla maustamatonta broilerin tai kalkkunan fileetä, pastan tilalla täysjyväriisiä ja tomaattipyreen tilalla suolatonta curryä.

Kommentit

  1. Mulla kävi purkkien napsahduksien kanssa toisin päin, kun Tanskassa oli noin kolmea eri lajia purkkiruokia. Voi noita aikoja!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!