Siirry pääsisältöön

Joulupiparit ja koristeet Sohvin tapaan

Leivoin perinteisiä pipareita kummityttöni Sohvin perheen suosimalla reseptillä, jolla pipareista tulee rapsakoita. Ohje on joulun 2007 Kotivinkin jouluherkuista, ja noudatin ohjetta aika tarkkaan. Mausteita (kanelia, muskottipähkinää, kardemummaa, meiramia ja valmista piparimausteseosta) lisäilin vähän ohjetta raskaammalla kädellä, sillä pipareista usein katoaa maku matkalla uuniin ja takaisin.

Pikkuhepat koristavat piparipurkkia

Ohjeesta tulee ainakin kuusi pellillistä, joten rouskuteltavaakin jää vaikka osasta väkertäisi koristeita. Pipareita koristeltiin myös kummitytön synttärijuhlien ohjelmanumerona, ja lopputulokset olivat juhlissa ihan mahtavia. Harmi että kamera jäi silloin kotiin. Itse tein "My little pony" -letkan heppaminimuoteilla sekä sekalaisen eläintarhan ikkunaan.

Pony ride :)


Piparieläinletka ikkunakoristeena

Ja sitten se ohje Kotivinkiltä mukaeltuna:

4 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl vettä
250 g margariinia
2-3 rkl kanelia
1-2 rkl kardemummaa jauheena
1,5 rkl neilikkaa
(2 tl muskottipähkinää)
(1 rkl piparkakkutaikinaa)
1 rkl soodaa
15 dl vehnäjauhoja

Kiehauta sokeri, siirappi ja vesi. Paloittele toisessa kulhossa rasva, lisää mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos, sekoita kunnes rasva sulaa. Sekoita huoneenlämpöisen seoksen joukkoon jauhot ja sooda. Anna vetäytyä vuorokauden ajan jääkaapissa kelmulla hyvin peitettynä. Paista seuraavana päivänä valmiit piparit 200 C:ssa n. 4-6 minuutin ajan.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Broileri-feta-kasvis-makaronilaatikko

Tämä ruoka on taas sarjassamme "Näin valmistat erilaisia ruokia täsmälleen samoista raaka-aineista uudelleen ja uudelleen"... Mutta kun nämä nyt vaan sattuvat olemaan niitä peruselintarvikkeita, mitä melkein aina on kaapissaa, ja kasvisten piilottelu ruokiin valikoivaa taaperoa varten jatkuu... Tällä kertaa aineksista valmistui vanhaa kunnon makaronilaatikkoa kana-feta-kasvisversiona. Yksi iso vuuallinen tai kaksi keskikokoista n. 450 g maustamatonta broilerin rintafilettä 1 sipuli oliiviöljyä 2 keskikokoista kesäkurpitsaa 1 pienehkö punainen paprika 2 valkosipulin kynttä suolaa, pippuria, yrttimaustetta, kuivattua basilikaa 1 pussi makaronia, esim. fusilli tai täysjyväfarfalle 2 prk ruokakermaa + maitoa, yht. 7 dl 2 kananmunan keltuaista 3 rkl punaista pestoa 1 pkt fetaa kourallinen raastettua parmesania kourallinen raastettua juustoa (emmental, kermajuusto tms.) rasia kirsikkatomaatteja (tuoretta rosmariinia) suolaa ja pippuria Keitä makaronit melke