Siirry pääsisältöön

Pääsiäistä pöytään!

Pääsiäisenä nautittiin lammasta kahdella tapaa eli yrttimarinoitua, kokonaisena paistettua lampaankaretta ja karitsan sisäfileitä. Lisukkeina maistuivat rosmariini-uunikirsikkatomaatit ja gorgonzola-parsa. Kevätillan perinnejälkkärinä oli jauhoton rahkapiirakka, mämmiä ja liköörikaffet.
Kyljyksiksi leikattua lampaankaretta, rosmariinitomaatteja ja
luomuviini Château Pech-Lait 2009
Aloita lampaankareiden operointi poistamalla kalvot lihoista. Rapsuta kalvot myös luiden päältä koko
matkalta. Nosta kareet kokonaisina marinadiin muutamaksi tunniksi tai vaikka yöksi. Ota kareet marinadeineen huoneenlämpöön paria tuntia ennen paistamista. Sama marinadi käy myös sisäfileille.

Marinadi lampaille:
oliiviöljyä
loraus balsamiviinietikkaa
loraus makeaa soijakastiketta
puntti timjamia ja muutama oksa rosmariinia
runsaasti valkosipulia pienenä hakkeluksena
ripaukset (intiaani)sokeria, suolaa ja mustapippuria

Pyyhi kareista ennen paistamista suurimmat marinadit pois ja paista pannulla nopeasti joka puolelta öljyssä. Siirrä kareet uunivuokaan ja lado marinadin yrttejä niiden päälle. Paista 200C noin 10 minuuttia. Anna paistettujen kareiden levätä foliossa vartin verran ennen kuin leikkaat ne kyljyksiksi. Jos teet myös karitsan sisäfileitä, paista ne pannulla voissa samalla kun kareet vetäytyvät. Pikku fileiden kypsymisessä menee vain hetki, ja itselläni ne pääsivät lähes läpikypsiksi vaikka tavoittelin mediumia. Kastikkeeksi sopii tässä valkosipulin yliannosjuhlassa hyvin tzatziki.

Paahdetut rosmariini-tomaatit ja keväiset gorgonzola-parsat valmistuvat uunissa samalla kuin kareet. Kuori parsoista kova kuori nuppuihin asti ja keitä al denteksi suolavedessä. Siirrä pieneen uunivuokaan ja raasta päälle voimakasta juustoa - gruyereä, mustaleima-emmentalia tms. ja murra päälle n. 125g gorgonzolaa tai muuta voimakasta sinihomejuustoa. Paahda uunissa kunnes juusto sulaa.

Lampaankareen ja karitsan sisäfileen kastikkeena tzatzikia,
 lisukkeina rosmariinitomaatteja ja gorgonzola-parsaa.
Ja jälkkärikaffet leppeässä alkuillassa, ihanaa! :) Tämä piirakka on muuten perinteinen rahka-kerma-muna-täytteinen rahkapiirakka, mutta pohjaan ei ole käytetty lainkaan vehnäjauhoja:

100 g voita tai margariinia
1 dl intiaanisokeria
1 muna
pikkupussi mantelijauhetta
pari rkl hasselpähkinäjauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muut aineet. Esipaista pohjaa 175 C uunissa n. 10 minuuttia, lisää täytteet ja kypsennä.

Manteli-pähkinäjauhepohjainen hedelmä-marjapiirakka

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Broileri-feta-kasvis-makaronilaatikko

Tämä ruoka on taas sarjassamme "Näin valmistat erilaisia ruokia täsmälleen samoista raaka-aineista uudelleen ja uudelleen"... Mutta kun nämä nyt vaan sattuvat olemaan niitä peruselintarvikkeita, mitä melkein aina on kaapissaa, ja kasvisten piilottelu ruokiin valikoivaa taaperoa varten jatkuu... Tällä kertaa aineksista valmistui vanhaa kunnon makaronilaatikkoa kana-feta-kasvisversiona. Yksi iso vuuallinen tai kaksi keskikokoista n. 450 g maustamatonta broilerin rintafilettä 1 sipuli oliiviöljyä 2 keskikokoista kesäkurpitsaa 1 pienehkö punainen paprika 2 valkosipulin kynttä suolaa, pippuria, yrttimaustetta, kuivattua basilikaa 1 pussi makaronia, esim. fusilli tai täysjyväfarfalle 2 prk ruokakermaa + maitoa, yht. 7 dl 2 kananmunan keltuaista 3 rkl punaista pestoa 1 pkt fetaa kourallinen raastettua parmesania kourallinen raastettua juustoa (emmental, kermajuusto tms.) rasia kirsikkatomaatteja (tuoretta rosmariinia) suolaa ja pippuria Keitä makaronit melke