Siirry pääsisältöön

Limetime - hyvää itsenäisyyspäivää!

Tämä resepti perustuu Limetime - 50 ihanaa reseptiä -keittokirjan ohjeeseen Lihakääryleitä ja aasialaista kastiketta. Kirjan nimi on aika osuva, sillä ohjeet ja kuvat ovat todellakin ihania, ja tekisi mieli kokeilla niistä melkein kaikkia. Muokkasin ohjetta mieleisekseni ja mauiltaan hieman sushi-henkiseksi.



Itsenäisyyspäivän illaksi ja "kisakatsomoevääksi" tehdyssä herkussa maistuvat paitsi lime myös makea indonesialainen soijakastike Ketjap manis ja suolaisempi japanilainen soija. Käytin pakastimen uumenista löytynyttä naudan sisäfilettä, jonka nuijin kevyesti ohuiksi leikkeiksi ja marinoin ennen rullausta ketjap manis -kastikkeessa, japanilaisessa soijassa, wasabi-tahnassa, seesamiöljyssä, valkosipulissa ja limenmehussa. Täytteeksi kietaisin rulliin tuoretta pinaattia ja mangoa sekä porkkanaa ohuen ohuina suikaleina.

Paistoin cocktail-tikkujen varassa kasassa pysyviä rullia hetken pannulla ennen kuin siirsin ne uuniin odottelemaan vielä hetkeksi. Valmiiden kääryleiden päälle vielä ripsaus seesaminsiemeniä ja pötkylät tarjolle riisiviinietikalla maustetulle sushiriisipedille. Vähän meni pukuloisto telkkarissa ohi, kun keskityimme tähän suomalais-japanilaiseen herkkuun. Kannatti näperrellä ja "uhrata" sisäfile kääryleisiin, todella hyvää ja mureaa!

Kommentit

  1. Ai, kun kuulostaa houkuttelevalta, pääsispä itsekin tekemään!
    Meidän keittiökoneet ei ole vieläkään saapuneet, joten kokkaustarvetta on patoutunut runsaasti...

    VastaaPoista
  2. Odotan jo innolla, millaisia herkkuja esittelet ensi lauantain jälkeen. Ei mitään paineita ;)!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Broileri-feta-kasvis-makaronilaatikko

Tämä ruoka on taas sarjassamme "Näin valmistat erilaisia ruokia täsmälleen samoista raaka-aineista uudelleen ja uudelleen"... Mutta kun nämä nyt vaan sattuvat olemaan niitä peruselintarvikkeita, mitä melkein aina on kaapissaa, ja kasvisten piilottelu ruokiin valikoivaa taaperoa varten jatkuu... Tällä kertaa aineksista valmistui vanhaa kunnon makaronilaatikkoa kana-feta-kasvisversiona. Yksi iso vuuallinen tai kaksi keskikokoista n. 450 g maustamatonta broilerin rintafilettä 1 sipuli oliiviöljyä 2 keskikokoista kesäkurpitsaa 1 pienehkö punainen paprika 2 valkosipulin kynttä suolaa, pippuria, yrttimaustetta, kuivattua basilikaa 1 pussi makaronia, esim. fusilli tai täysjyväfarfalle 2 prk ruokakermaa + maitoa, yht. 7 dl 2 kananmunan keltuaista 3 rkl punaista pestoa 1 pkt fetaa kourallinen raastettua parmesania kourallinen raastettua juustoa (emmental, kermajuusto tms.) rasia kirsikkatomaatteja (tuoretta rosmariinia) suolaa ja pippuria Keitä makaronit melke