Siirry pääsisältöön

Tintå on ihanasti vähän sinne päin

Turun ravintolavalikoimaa vaivaa pahasti koko keskustan vallannut S-etu-epidemia, joten tunnelmallinen pieni Tintå oli ilahduttava tuttavuus! Luulin kesällä ovensa Aurajoen rantaan avannutta ravintolaa lähinnä viinibaariksi, mutta ihania herkkuja siellä tarjoiltiin. Ja viinilista oli kyllä vaikuttavan pitkä - me tosin tyydyimme karahvilliseen talon Merlota, mikä sekin solahti oikein vaivatta alas erinomaisten ruoka-annosten kaverina. Miljööltään ravintolaihanuus oli kuin Blankon välimerellinen ja boheemi serkku. Ja samaa yritystä tai jotain sukua ne taitavat ollakin, sillä Blankon catering majailee Tintån tiloissa.

Seurueemme suosituin annos oli listan ainoa isompi ruokalaji, luomuhärän sisäfileevarras itsetehtyjen ranskanperunoiden ja fetasalaatin kera. Yksinkertainen annos oli aivan loistava ja liha mielettömän mureaa! Pointsit luomun käytöstä, ja liekö mielikuvitusta tai sitten luomuliha oikeasti maistuu paremmalta sen lisäksi että omatunto ei muistuttele tehotuotannon kurjuudesta. Ranskikset olivat täydellisiä - kuumia ja rapeita. Fetasalaattia piristivät yrtit ja luonnon omat pikku jalokivet, granaattiomenan siemenet ;) Luin tuon jostain ja ovathan ne kuin pieniä rubiineja. Ranskisten kaverina tarjoiltu aioli oli sen sijaan turhankin valkosipulista, ja ensi kerralla taidan pyytää sen tilalle pirtsakkaa sitruunamajoneesia, mitä kaverin ranskisannoksen mukana tuli.

Listalta löytyi lihavartaan lisäksi lähinnä pikkunaposteltavaa, salaatteja ja pizzoja, jotka nekin onnistuivat ainakin näyttämään jotenkin uudistuneilta hauskan pitkulaisen muotonsa ansiosta. Mausta en osaa sanoa, sillä kukaan porukastamme ei ollut pizza-fiiliksissä. Tiskin takana vitriinissä makoili myös herkullisen näköisiä pintxo-pikkupaloja, joita täytyy vielä palata maistamaan. Olikohan vitriini varmasti riittävän viileä kampasimpukka-palalle... Jotain muutakin vähänsinnepäin-meininkiä olin huomaavinani ravintolassa. Koristeena ja viinipullotelineinä toimineet, huteran näköiset vanhat viinilaatikot yläpuolellamme olivat vähän pelottavan näköisiä. Toivottavasti kiinnitykset pitävät eikä laatikoista putoa pohja kesken kiireisen illan... Vanhat isot lasipullot lampunvarjostimina sen sijaan toimivat ihanina tunnelmantekijöinä, ja muutenkin sisustus on haalittu kasaan varmaan aika pienellä budjetilla ja mikäs siinä, kun tyyli on kuitenkin yhteneväinen. Lapsivieraita ravintolaan ei ilmeisesti toivota lounaallekaan kovin innokkaasti, sillä isossa inva-wc:ssä ei ollut lainkaan hoitoalustaa, mikä on aika selvä statement, kun tilaa kuitenkin seiniltä löytyy. Olisihan se kiva tutustuttaa juniori muuhunkin kuin Rosson pallomereen ja raastepöytään, vai miten ne mukulat ikinä oppivat käyttäytymään ihmisiksi ravintoloissa, jos heitä ei niihin toivoteta tervetulleiksi. Välimerellistä tyyliä toivoisi tältäkin osin suomalaisiin ravintoloihin.

Ihana pieni herkkupuoti ravintolan nurkassa houkutteli, mutta en sentään viitsinyt raahata oliiviöljyä ja kynttilöitä käsilaukussa pitkin Turun yötä. Ehkä poikkean joululahjaostoksille tänne vielä. Joulukuinen Turku näyttäytyi Tintån nurkilla parhaimmillaan, kun poistuimme kirpakkaan pakkasyöhön Aurajoen rannassa. Tänne täytyy tulla pian uudestaan, ja teinkin jo varauksen seuraavaa kertaa - ja niitä pintxoja - varten.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa