lauantai 24. joulukuuta 2011

Pikkuherkut pukinkonttiin

Näitä pikkuherkkuja lähtee meillä pukinkonttiin pikkulahjoiksi. Pakkaa namit söpöihin pahvirasioihin, jotka on ensin vuorattu leivinpaperilla ja sitten kauniilla silkkipaperilla. Namut säilyvät parhaiten viileässä. Makoisaa joulua kaikille!


Lahjapakkauksissa karamelisoituja pähkinöitä, mascarpone-suklaanamuja ja pistaasi-karpalovalkosuklaita


Karemelisoidut pähkinät
Ohje löytyi Kotivinkin sivuilta. Itse käytin valmista pähkinäsekoitusta, jossa oli mm. manteleita ja saksanpähkinää. Pakkasin valmiit pähkinät minimuffinssivuokiin ennen kuin massa ehti kokonaan kovettua.

Mascarpone-suklaanamut
Ohje on mukaelma Tupperwaren silikonisen muottiarkkivuuan mukana tulleesta ohjevihkosesta. Tein nämä namut silikonivuokaan, mutta massa ei irronnut kovin hyvin muoteista, joten päädyin asettelemaan nämäkin namut minimuffinssivuokiin.

50 g suklaata, esim. Mariannesuklaapatukoita
125 g Mascarpone-juustoa
50 g sokeria
vajaa pussillinen, n. 70 g mantelijauhoja
nonparelleja

Sulata suklaa ja vatkaa muut ainekset mukaan. Lusikoi vuokiin ja anna tekeytyä pari tuntia. Koristele nonparelleilla.

Pistaasi-karpalovalkosuklaat
150 g valkosuklaata
50 g voita
1/4 dl tomusokeria
kourallinen kuorittuja pistaasipähkinöitä kevyesti murskattuna
kourallinen kuivattuja karpaloita pilkottuina pieniksi

Sulata suklaa ja voi varovasti mikrossa välillä sekoitellen. Vatkaa joukkoon sokeri ja sekoita pähkinät ja karpalot seokseen. Lusikoi massa silikoniseen muottivuokaan tai pieniin karamellivuokiin, ja anna tekeytyä kylmässä pari tuntia.

Tämäkin on mukaelma Tupperin Silikoni Sweets Vuoka -ohjevihkosesta. Nämä irtosivat kauniisti muoteista, ja suklaasta tuli kiiltävää.

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Joulupiparit ja koristeet Sohvin tapaan

Leivoin perinteisiä pipareita kummityttöni Sohvin perheen suosimalla reseptillä, jolla pipareista tulee rapsakoita. Ohje on joulun 2007 Kotivinkin jouluherkuista, ja noudatin ohjetta aika tarkkaan. Mausteita (kanelia, muskottipähkinää, kardemummaa, meiramia ja valmista piparimausteseosta) lisäilin vähän ohjetta raskaammalla kädellä, sillä pipareista usein katoaa maku matkalla uuniin ja takaisin.

Pikkuhepat koristavat piparipurkkia

Ohjeesta tulee ainakin kuusi pellillistä, joten rouskuteltavaakin jää vaikka osasta väkertäisi koristeita. Pipareita koristeltiin myös kummitytön synttärijuhlien ohjelmanumerona, ja lopputulokset olivat juhlissa ihan mahtavia. Harmi että kamera jäi silloin kotiin. Itse tein "My little pony" -letkan heppaminimuoteilla sekä sekalaisen eläintarhan ikkunaan.

Pony ride :)


Piparieläinletka ikkunakoristeena

Ja sitten se ohje Kotivinkiltä mukaeltuna:

4 dl sokeria
2 dl siirappia
2 dl vettä
250 g margariinia
2-3 rkl kanelia
1-2 rkl kardemummaa jauheena
1,5 rkl neilikkaa
(2 tl muskottipähkinää)
(1 rkl piparkakkutaikinaa)
1 rkl soodaa
15 dl vehnäjauhoja

Kiehauta sokeri, siirappi ja vesi. Paloittele toisessa kulhossa rasva, lisää mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos, sekoita kunnes rasva sulaa. Sekoita huoneenlämpöisen seoksen joukkoon jauhot ja sooda. Anna vetäytyä vuorokauden ajan jääkaapissa kelmulla hyvin peitettynä. Paista seuraavana päivänä valmiit piparit 200 C:ssa n. 4-6 minuutin ajan.

maanantai 5. joulukuuta 2011

Julian vaahterasiirappi-kurpitsa-juustokakku

Tätä herkkua hehkutin jo Thanksgiving-postauksessa. Ystäväni Julia laittoi kehittelemänsä herkullisen juustokakkureseptin jakoon, joten sitä piti heti testata itse. Juustokakku ilman liivatelehtiä, täydellistä! Kakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi ennen tarjoilua, jotta se ehtii tekeytyä.


Tässä ohje vielä kertauksen vuoksi suomeksi:

Pohja
50g sulatettua voita tai margariinia
200g digestive-keksejä murustettuna
1,5 rkl ruskeaa sokeria, esim. intiaanisokeria
Yhdistä aineet ja painele isohkon (n. 25 cm halkaisija) irtopohjavuuan pohjalle ja esipaista muutama minuutti 175 C.

Täyte
3 dl kurpitsaa soseutettuna (itse käytin n. puolikkaan myskikurpitsaa)
600g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset erotettuna
230 ml vaahterasiirappia
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kanelia
Lisäksi: kuohukermaa ja hieman vaahterasiirappia

Kuori ja paloittele kurpitsa. Keitä palat kypsässä vähäisessä vesimäärässä, soseuta ja jäähdytä. Yhdistä ohjeen aineet munanvalkuaisia lukuunottamatta, vatkaa hyvin sekaisin. Vatkaa valkuaiset toisessa astiassa kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti seoksen joukkoon. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista kakkua uunista riippuen 1-1,5 h 170 asteessa. Jäähdytä seuraavaan päivään. Levitä täysin jäähtyneen kakun päälle vaahterasiirapilla maustettua kermavaahtoa.

sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Pienet inkiväärilohivartaat ja pikapaistetut kasvistikut

Mmm, tämä marinadi toimi hyvin lohen kanssa. Tein lisäksi pikapaistettuja, limellä ja hunajalla maustettuja palsternakka- ja porkkanatikkuja.



Pienet inkiväärilohivartaat

500 g Lohifilettä (paksu keskipala)

1 dl öliiviöljyä
1,5 rkl seesamiöljyä
5 rkl ketjap manis -soijakastiketta
3-4 valkosipulin kynttä murskattuna
n. 15 cm pätkä tuoretta inkivääriä
suolaa ja pippuria

9 puista varrastikkua

Laita puiset varrastikut likoamaan veteen. Raasta inkivääri pienimmällä terällä. Purista puolikkaasta määrästä raastetta mehut kulhoon ja heitä kuitumainen osa pois. Lisää puolet raasteesta sellaisenaan kulhoon ja lisää muut aineet joukkoon, sekoita. Leikkaa lohifileen paksu keskipala kolmeen pikittäiseen osaan "kalan suuntaisesti" ja poista nahka. Leikkaa palat vielä kolmeen osaan pitkittäin niin että saat 9 ohutta pitkulaista lohipalaa.  Laita palat marinadiin vähintään kasvistikkujen valmistelun ajaksi, mutta mieluiten pariksi tunniksi. Pujota fileet vartaisiin, valele marinadilla ja paista juuri ja juuri kypsäksi 175C 8-12 minuuttia.

Pikapaistetut kasvistikut

isohko pala palsternakkaa
2-3 porkkanaa
1 iso sipuli
1 lime
1 rkl hunajaa
1 rkl öljyä

Lisäksi:
3 dl turkkulaista jugurttia
inkivääriraastetta, limeä, suolaa, pippuria

Suikaloi kasvikset mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, paista nopeasti öljyssä puolikypsiksi ja mausta limen mehulla ja hunajalla. Tarjoa lisäksi maustettua turkkilaista jugurttia.