tiistai 25. lokakuuta 2011

Kalaa kenialaisittain kookoksen, valkosipulin ja tomaatin kera

Meillä oli alkukesänä vieraita Keniasta, ja kokkasimme perheen äidin kanssa yhdessä, koska halusin oppia tekemään jotain ruokaa kenialaisittain. Jostain syystä tämä mielenkiintoinen kokkausmuisto on jäänyt blogaamatta, joten teenpä sen nyt. Vieraamme päätti valmistaa kalaa tyypilliseen kenialaiseen tapaan valkosipulin, kookoksen ja tomaatin kera.


Jos olisimme olleet Keniassa, vierailu olisi kuulemma oikeasti aloitettu syömällä kanaa, sillä on kohteliasta tarjota vieraille aina ensin kana-ateria ja sitten muuta ruokaa. Nyt tyydyimme kala-ateriaan, ja senkin valmistukseen vierähti aikaa paljon enemmän kuin mihin olen tottunut. Valmisfileitä afrikkalaisvieraamme ei huolinut lainkaan, mutta tuoreet kokonaiset siiat kelpuutettiin keittiöön. Vain kokonaisessa kalassa on kalan maku, oli tuomio. Ja tottahan se on, että välillä ruodottomat lohifileet ovat hautuneet vakuumissaan ihan mauttomiksi (ja tämä "lähiruoka" kuulemma käytetään jopa Aasiassa asti fileoitavana?!?). Jos et kuitenkaan jaksa länsimaisiin mukavuuksiin tottuneena suomustaa itse kalojasi, osta niitä fileitä, sillä jo pelkästään kuorrute on tosi hyvää ja aika erilainen tapa valmistaa kala. Harmi kyllä täysin autenttista ruokaelämystä emme saaneet, sillä emme löytäneet oikeita afrikkalaismausteita marketin valikoimista.

Ohje kahdekalle - puolita ohje tarvittaessa!
3 kokonaista siikaa tai muuta valkolihaista kalaa n. 2 kg
2 kokonaista valkosipulia, n. 20 kynttä
1 limen mehu
Runsaasti mausteita: esim. valkopippuria, kalamaustetta, currya jne. yhteensä noin 3-4 rkl
2 prk kookosmaitoa
4 kpl tomaattia
2 dl ruokaöljyä

Lisäksi:
basmatiriisiä, öljyä, suolaa
kerä varhaiskaalia, öljyä, suolaa

Pyydä kalakauppiasta poistamalla kalasta sisälmykset, jos sitä ei ole tehty, mutta jätä selkäruoto paikalleen. Aloita suomustamalla kala - vetele tylsähköllä veitsellä kalaa "vastasuomuun", kunnes nahka on pehmeä. Poista evät ja pää. Pilko jokainen kala kolmeen isoon palaan, jätä selkäruoto edelleen paikalleen. Saat kolme kalataskua, jotka täytetään myöhemmin.




Tee kuorrute/täyte: kuori valkosipulin kynnet ja purista ne murskaksi. Valkosipulia saa tulla iso keko! Sekoita murskan joukkoon mausteet, suola ja limen mehu. Taputtele kalat seoksella ja tunge seosta myös kalataskuihin.








Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Öljyä saa olla parin sentin kerros pannun pohjalla, jolloin kalat käytännössä uppopaistetaan. Liu'uta kalat maustekerroksensa kanssa kuumaan öljyyn ja anna poreilla, käännä parin minuutin päästä toinen puoli ja paista kunnes kala on kypsä. Tee tämä parissa erässä, nosta kalat lautaselle odottamaan.




Valmista kastike - siivilöi käyttämäsi öljy, jos se ei ole pahasti palanut tai käytä uutta n. 2 rkl. Lisää sipuli, kuoritut tomaatit paloiteltuna ja kookosmaito. (Vieraamme kertoi käyttävänsä kotona oikeaa maitoa kookoksesta, mutta nyt käytössä oli purkkikookosmaitoa). Anna poreilla ja siirrä paistetut kalapalat hieman saostuneeseen kastikkeeseen.




Keitä riisi ja sekoita kypsän riisin joukkoon hieman öljyä ja suolaa. Voit halutessasi valmistaa myös kenialaista lisäkekaalia: Suikaloi (varhais)kaali ohuenohuiksi suikaleiksi. Lämmitä tyhjä kattila liedellä, ja laita kaalisilppu kattilaan. Älä käytä siis vettä. Laita kattilan kansi päälle ja höyrystä kaali miedolla lämmöllä kypsäksi. Varo ettet polta kaalia. Kun kaali on kypsää, lisää runsaasti suolaa (n. 2tl) ja loraus rypsiöljyä. Hämmästyttävän hyvää!

POHDINTAA:
Kenialainen tapa valmistaa kala on todella paljon työläämpi kuin mihin itse olen tottunut (osta filee, paista ja nauti) mutta uusi tapa oli todella herkullista. Rapeiksi paistetut kalapalat maistuvat hyvin myös sellaisenaan ilman tomaatti-kookoskastikettakin esim. bataattiranskalaisten kanssa.

torstai 20. lokakuuta 2011

Ankkaa appelsiinikastikkeessa ja palsternakkapyree

Tämä oli "tilauspäivällinen", jonka tein isäni syntymäpäivien kunniaksi. Päivänsankari vaikutti tyytyväiseltä kestitykseen ja itse tykästyin kastikkeeseen kovasti - jota olisi kyllä saanut olla ainakin tuplamäärä!



Kastike on hyvin lähellä tätä Hesarin ohjetta. Itse jätin liköörin pois ja lisäsin reippaasti hienoksi raastettua appelsiininkuorta. Linkissä on hyvä perusohje myös ankanrinnan paistamiseen. Varaa vähintään yksi rintapala kahta ruokailijaa kohti.

Palsternakkapyree
Tätä pyrettä tehtiin Maikkarin Neljän tähden illallisessa ja se vaikutti hyvältä - ja sitä se olikin. Itse vähensin perunan määrää ja olisi hyvin voinut vähentää entisestään.

n. 100-200 g jauhoista perunaa
n. 400 g palsternakkaa
2 salottisipulia
2 dl kermaa
maitoa
1 tl suolaa
pippuria
2 tl voita

Keitä kuoritut ja pilkotut kasvikset suolalla maustetussa kerma-maitoseoksessa. Lisää maitoa sen verran, että kasvikset juuri peittyvät. Keitä kypsäksi ja soseuta. Lisää voi ennen tarjoilua. Voit vähentää perunan määrää jos haluat vähähiilarisemman pyreen.

torstai 13. lokakuuta 2011

Sisäfileepihvi, rosmariinibataattia ja sinihomejuustokastiketta

Ai ai kun nämä maut sopivatkin hyvin yhteen, suolaista ja makeaa... Tämä ohje on kahdelle ja valmistuu samassa ajassa kuin bataatit kypsyvät uunissa.


Rosmariinibataatit ja pihvit

1 iso bataatti tai 2 pienempää
3 rkl oliiviöljyä
muutama oksa tuoretta rosmariinia
1 valkosipulin kynsi (iso) hakkeluksena
sormisuolaa
mustapippuria
2 naudan sisäfileepihviä + öljyä paistamiseen

Aloita bataateista: kuori ne ja viipaloi isojen ranskalaisten perunoiden kokoisiksi suikaleiksi. Yhdistä mausteet öljyyn ja kierittele bataatit mausteöljyssä. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes bataatit ovat kypsiä ja alkavat rapeutua.

Nosta pihvit hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista. Paista ne molemmin puolin öljyssä kuumalla pannulla noin minuutti per puoli. Siirrä pihvit uunivuokaan ja laita uuniin bataattien kaveriksi muutamaksi minuutiksi vähän ennen kuin bataatit ovat valmiit. Tee sillä aikaa supernopea kastike.

Sinihomejuustokastike

1,5 prk luomuruokakermaa tai muuta kermaa
1 pkt sinihomejuustoa (esim. Aura Gold)
2 rkl maissitärkkelystä

Kaada kerma samaan pannuun, jossa paistoit pihvit, anna kiehahtaa. Murenna joukkoon 2/3 juustosta ja maissitärkkelys pakkauksen ohjeen mukaisesti. Ripottele lopuksi loput juustot kastikkeen pinnalle.

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Valkosuklaa-raparperi-mansikkamuffinit

Jopas on vierähtänyt aikaa edellisestä blogikirjoituksesta. Syksy varmaan tuuperrutti tai jotain, kun olen keskittynyt enemmän herkutteluun kuin blogaamiseen... Näitä muffinsseja mussuttamalla voi karkottaa syksyistä alakuloa ja muistella kesää pakastimen kätköjä hyödyntäen. Tästä tuli 15 isohkoa muffinia.


Vaaleiden muffinien perustaikinaa
150 g valkosuklaata karkeina paloina
Puolisen litraa raparpereja viipaleina
Puolisen litraa pakastemansikoita

Tee muffinien perustaikina, mutta vähennä maidon määrää noin ruokalusikalliseen, koska pakastemansikoista irtoaa nestettä. Sekoita taikinan joukkoon valkosuklaarouhe ja sulatetut raparperinpalat. Viipaloi kohmeiset pakastemansikat viimeiseksi mukaan ja sekoita varovasti. Jaa amerikanmuffinssivuokiin ja paista 200 C noin 12-15 minuuttia.