Siirry pääsisältöön

Pääsiäistä pöytään!

Pääsiäisenä nautittiin lammasta kahdella tapaa eli yrttimarinoitua, kokonaisena paistettua lampaankaretta ja karitsan sisäfileitä. Lisukkeina maistuivat rosmariini-uunikirsikkatomaatit ja gorgonzola-parsa. Kevätillan perinnejälkkärinä oli jauhoton rahkapiirakka, mämmiä ja liköörikaffet.
Kyljyksiksi leikattua lampaankaretta, rosmariinitomaatteja ja
luomuviini Château Pech-Lait 2009
Aloita lampaankareiden operointi poistamalla kalvot lihoista. Rapsuta kalvot myös luiden päältä koko
matkalta. Nosta kareet kokonaisina marinadiin muutamaksi tunniksi tai vaikka yöksi. Ota kareet marinadeineen huoneenlämpöön paria tuntia ennen paistamista. Sama marinadi käy myös sisäfileille.

Marinadi lampaille:
oliiviöljyä
loraus balsamiviinietikkaa
loraus makeaa soijakastiketta
puntti timjamia ja muutama oksa rosmariinia
runsaasti valkosipulia pienenä hakkeluksena
ripaukset (intiaani)sokeria, suolaa ja mustapippuria

Pyyhi kareista ennen paistamista suurimmat marinadit pois ja paista pannulla nopeasti joka puolelta öljyssä. Siirrä kareet uunivuokaan ja lado marinadin yrttejä niiden päälle. Paista 200C noin 10 minuuttia. Anna paistettujen kareiden levätä foliossa vartin verran ennen kuin leikkaat ne kyljyksiksi. Jos teet myös karitsan sisäfileitä, paista ne pannulla voissa samalla kun kareet vetäytyvät. Pikku fileiden kypsymisessä menee vain hetki, ja itselläni ne pääsivät lähes läpikypsiksi vaikka tavoittelin mediumia. Kastikkeeksi sopii tässä valkosipulin yliannosjuhlassa hyvin tzatziki.

Paahdetut rosmariini-tomaatit ja keväiset gorgonzola-parsat valmistuvat uunissa samalla kuin kareet. Kuori parsoista kova kuori nuppuihin asti ja keitä al denteksi suolavedessä. Siirrä pieneen uunivuokaan ja raasta päälle voimakasta juustoa - gruyereä, mustaleima-emmentalia tms. ja murra päälle n. 125g gorgonzolaa tai muuta voimakasta sinihomejuustoa. Paahda uunissa kunnes juusto sulaa.

Lampaankareen ja karitsan sisäfileen kastikkeena tzatzikia,
 lisukkeina rosmariinitomaatteja ja gorgonzola-parsaa.
Ja jälkkärikaffet leppeässä alkuillassa, ihanaa! :) Tämä piirakka on muuten perinteinen rahka-kerma-muna-täytteinen rahkapiirakka, mutta pohjaan ei ole käytetty lainkaan vehnäjauhoja:

100 g voita tai margariinia
1 dl intiaanisokeria
1 muna
pikkupussi mantelijauhetta
pari rkl hasselpähkinäjauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muut aineet. Esipaista pohjaa 175 C uunissa n. 10 minuuttia, lisää täytteet ja kypsennä.

Manteli-pähkinäjauhepohjainen hedelmä-marjapiirakka

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!