Siirry pääsisältöön

Kasari is back: mausteinen katkarapukasari

Katkarapukasari oli meillä lapsuudenkodissa illanistujaisruokaa, kun perhetutut kyläilivät. Tätä äitini kokkaili 1980-luvulla, eli ei nyt ihan Janssonin kiusauksen kulta-aikana, mutta melkeinpä jo siitä seuraava suosikki tämä muistikuvieni mukaan oli. Nykyään teen tätä ihan arkiruokana perheelle, ja maistuu mausteinen katkarapukasari vieraille edelleen. Olen vähän lisännyt katkarapujen ja mausteiden määrää alkuperäisestä ohjeesta.



4-6 henkilölle

400 g katkarapuja
1 tölkki tomaatteja tai tomaattimurskaa valutettuna
2 kpl punaisia paprikoita
1 sipuli
3 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1,5 rkl curryjauhetta
(cayennenpippuria)
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
3 rkl makeaa chilikastiketta
ripaus suolaa
1-1,5 dl (kuohu)kermaa tai ruokakermaa/kookoskermaa

Sulata katkaravut. Kuumenna 2 rkl öljystä pannulla, ja kuullota siinä valkosipulimurska, curryjauhe, cayennenpippuri, paprikajauhe ja juustokumina. Lämmittele, kunnes mausteet tuoksuvat voimakkaasti, mutta älä polta. Lisää pannulle ravut ja kääntele mausteseos niihin nopeasti, jotteivat ne sitkisty. Siirrä ravut syrjään lautaselle. Lisää loput öljystä pannulle sekä sipuli- ja paprikahake, kuullota. Lisää tomaatit valutettuna ja chilikastike, hauduta n. 10 min. Sekoita pehmenneiden kasvisten joukkoon kerma, keitä hetki ja lisää lopuksi ravut. Tarjoile höryävän kuumana riisin kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän...

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu...

Kiitollinen kurpitsa

Tänään Amerikassa vietetään Kiitospäivää. Facebookissa Suomeen muuttaneet amerikkalaiset toivottelevat Happy Thanksgivingiä ja kaipaavat juurilleen. Mekin ollaan saatu kutsu amerikkalaisen ystävän pitämiin juhliin, jotka kuitenkin pyhien puutteessa pidetään vasta viikonloppuna. Olen lupautunut tekemään juhliin aitoamerikkalaisen kurpitsapiirakan, ja vähän jännittää tarjoilla sitä natiiveille vuoden tärkeimmässä perhejuhlassa... Kurpitsasose odottaa jo valmiina, ja sitä tulikin yhdestä muhkeasta myskikurpitsasta litran saavi, joten muutakin käyttöä mössölle piti keksiä. Herkullinen tapa ujuttaa ylijäämäsose käyttöön oli myskikurpitsapesto . Maistui ihanalta pinaatti-ricotta-täytteisten tuoreraviolien kanssa. Onneksi pakkasessa on vielä yksi satsi kurpitsasosetta, teen tätä uudestaankin. Myskikurpitsapesto pastalle n. 2 dl myskikurpitsaa keitettynä ja soseutettuna Kunnon loraus oliiviöljyä Valkosipulin kynsi Suolaa ja mustapippuria Lisäksi parmesania. Siinä k...