Siirry pääsisältöön

Cajun night! Louisianan chili

Ollaan katseltu miehen kanssa True Blood -sarjaa harva se ilta, ja nyt on kolmas tuotantokausi meneillään dvd:ltä. Ehkä siksi tällainen syvän etelän herkku innosti, kun törmäsin mielenkiintoisen kuuloiseen Louisianan chili -ohjeeseen Onnistuneet juhlat -kirjassa (WSOY 2012, Forslin, Gahne jne.). Mukailin chiliä oman maun ja True Blood -fanisivujen ohjeiden mukaan. Kyllä, varmaan jokainen Merlotte's-baarin resepti on moneen kertaan kokeiltu Trubie-keittiöissä. Lisukkeiksi sopivat sipulihakkelus, crème fraiche, guacamole ja juustoraaste. Riisiä ei tämän chilin kanssa tarjoilla, vaan perinteisesti maissileipää, jota amerikkalainen ystäväni toi tullessaan.




Pääruokana kuudelle

1,5 kg naudan etuselkää eli suomalaisittain keittolihaa
1 rkl voita
Kunnon loraus oliiviöljyä
6 pienehköä sipulia tai 4 isompaa
4 valkosipulin kynttä
2 tölkkiä tomaattimurskaa
Pari tölkkiä olutta
4 tl juustokuminaa
Ripaus sokeria (intiaani-)
Purkki mustapapuja
2-3 tl kanelia
Pari palaa tummaa suklaata (70 %)
6-8 tl savuista chilitahnaa eli chilpotlea (esim. Pirkka)
Oreganoa
Suolaa

Leikkaa liha pieniksi paloiksi ja ruskista voissa erissä, laita lihat syrjään. Lisää pannuun öljyä, ja kuullota sipuli ja valkosipuli hakkeluksena ja lisää hetken päästä myös juustokumina miedolle lämmölle. Lisää pehmenneeseen seokseen lihapalat, tomaattimurska, sokeri ja yksi tölkki olutta. Lisää myös muut mausteet: kaneli, suklaa, chilpotle ja suola. Keitä pitkään ja hartaasti kannen alla, ainakin pari tuntia. Sekoittele ja lisää nestettä välillä (se toinen oluttölkki ja tarvittaessa vettä). Lisää pavut, kun liha on suussasulavan mureaa. Mausta lopuksi oreganolla ja lisää suolaa tarvittaessa.

Kommentit

  1. Niina this sounds amazing. It reminds me of another regional chili (Cincinnati) with the cinnamon and hint of chocolate. It's usually served over pasta (not diet friendly in any way possible!) But it's wonderful, like a stong liquor it takes hours to sleep off!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Broileri-feta-kasvis-makaronilaatikko

Tämä ruoka on taas sarjassamme "Näin valmistat erilaisia ruokia täsmälleen samoista raaka-aineista uudelleen ja uudelleen"... Mutta kun nämä nyt vaan sattuvat olemaan niitä peruselintarvikkeita, mitä melkein aina on kaapissaa, ja kasvisten piilottelu ruokiin valikoivaa taaperoa varten jatkuu... Tällä kertaa aineksista valmistui vanhaa kunnon makaronilaatikkoa kana-feta-kasvisversiona. Yksi iso vuuallinen tai kaksi keskikokoista n. 450 g maustamatonta broilerin rintafilettä 1 sipuli oliiviöljyä 2 keskikokoista kesäkurpitsaa 1 pienehkö punainen paprika 2 valkosipulin kynttä suolaa, pippuria, yrttimaustetta, kuivattua basilikaa 1 pussi makaronia, esim. fusilli tai täysjyväfarfalle 2 prk ruokakermaa + maitoa, yht. 7 dl 2 kananmunan keltuaista 3 rkl punaista pestoa 1 pkt fetaa kourallinen raastettua parmesania kourallinen raastettua juustoa (emmental, kermajuusto tms.) rasia kirsikkatomaatteja (tuoretta rosmariinia) suolaa ja pippuria Keitä makaronit melke