Siirry pääsisältöön

Pekingin-muistojen ankkaa

Eihän tämä sitä oikeaa Pekingin ankkaa ole ollenkaan, sitä tuntikausia kuivatettua ja rapeaksi paahdettua, mutta se Kiinan-matkan makuelämys mielessäni aloin kokata paketillista ankanrintaa.


Aloitin marinoimalla lihoja kiinalaishenkisessä, makeassa marinadissa:

n. 1dl Hoi Sin -kastiketta (esim. Blue Dragon)
n. 3 rkl Seesamiöljyä
n. 1/2 dl makeaa soijakastiketta
n. 1 rkl juoksevaa hunajaa

Pyyhin pari tuntia marinoituneiden lihojen pinnalta suurimmat marinadit pois, leikkasin nahkapuoleen vinon salmiakkikuvion ja paistoin rintafileitä ensin rasvapuoli alaspäin n. 10 minuuttia. Pannun tulee olla kylmä paistamisen alkaessa, jotta osa ankan tanakasta rasvakerroksesta sulaa pois pannulle ja pinta rapeutuu. Hetkessä kuumenevan induktiolieden kanssa on vähän säätämistä, joten paistoin aika matalilla tehoilla vähä vähältä lämpöä lisäillen.

Siirsin pinnaltaan hieman rapeutuneet lihat uuniin 175C, ja jatkoin kypsentämistä n. 15min valellen lihoja välillä marinadilla. Paistamisen jälkeen lihat saivat vetäytyä puolisen tuntia, minkä jälkeen leikkasin fileet viistoiksi annospaloiksi. Ankka saisi mielellään olla melko roseeta sisältä,  mutta nämä pääsivät vähän turhan kypsiksi, etenkin tämä kuvattu ensimmäinen filee. Pinnasta tuli pikemminkin tahmea kuin rapea, mutta makoisa marinadi / valeluliemi toimi pinnalla hyvin.

Pekingistä etäisiä vaikutteita hakeneen ankan kaveriksi sopivat esimerkiksi sokeriherneet seesaminsiementen ja -öljyn kera, lisäksi Hoi Sin -kastiketta. Tämä resepti on vaivaton ja marinoimisaikaa lukuunottamatta nopea toteuttaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Broileri-feta-kasvis-makaronilaatikko

Tämä ruoka on taas sarjassamme "Näin valmistat erilaisia ruokia täsmälleen samoista raaka-aineista uudelleen ja uudelleen"... Mutta kun nämä nyt vaan sattuvat olemaan niitä peruselintarvikkeita, mitä melkein aina on kaapissaa, ja kasvisten piilottelu ruokiin valikoivaa taaperoa varten jatkuu... Tällä kertaa aineksista valmistui vanhaa kunnon makaronilaatikkoa kana-feta-kasvisversiona. Yksi iso vuuallinen tai kaksi keskikokoista n. 450 g maustamatonta broilerin rintafilettä 1 sipuli oliiviöljyä 2 keskikokoista kesäkurpitsaa 1 pienehkö punainen paprika 2 valkosipulin kynttä suolaa, pippuria, yrttimaustetta, kuivattua basilikaa 1 pussi makaronia, esim. fusilli tai täysjyväfarfalle 2 prk ruokakermaa + maitoa, yht. 7 dl 2 kananmunan keltuaista 3 rkl punaista pestoa 1 pkt fetaa kourallinen raastettua parmesania kourallinen raastettua juustoa (emmental, kermajuusto tms.) rasia kirsikkatomaatteja (tuoretta rosmariinia) suolaa ja pippuria Keitä makaronit melke