Siirry pääsisältöön

Helsingin herkut

Viikonloppureissun aikana ehtii käydä aika monta kertaa ravintolassa. Majapaikkamme Klaus K:n aamiaista kehutaan - syystä. Valikoima ei ole valtava, mutta kaikki tarjollaoleva oli todella laadukasta, ja oli tosiaan virkistävää saada pientuottajien lähiruokaa ja luomua aamiaispöytään. Ihana leipävalikoima oli hotellin leipurin omaa tuotantoa. Perusmehujen lisäksi pöydästä löytyi myös tyrni-omenamehua, nam. Pientuottajien valikoimista tai itsetehtyjä tuotteita olivat mm. savustettu rautu, juustot, voi ja hillot. Luonnonjugurtti oli luomua, puuro uunissa haudutettua ohraa. Aamiainen sisältyi huoneen hintaan, joka oli ylipäätään yllättävän kohtuullinen ja perusaamiaisesta poikkeava aamun aloitus oli hyvä bonus.

Klaus K:n aamiainen oli luomua, lähiruokaa ja pientuottajien herkkuja.

Hakaniemen hallin keittobaari Soppatykki jäi mieleen Neljän tähden illallinen -sarjasta, jossa joku kilpailijoista vähän oikaisi kokkausurakassaan, ja haki hyville pisteille päässeen alkukeittonsa hallista. Ja hyvää oli soppa lauantaisena lounaskäynnilläkin. Bouillabaisse-keiton kulho oli valtava ja keitto maukasta. 8,5 euron hinta oli hyvin kohtuullinen hinta annoksesta.

Nyt-liite hehkutti muutama viikkoa sitten kreikkalaista Thalassa-ravintolaa Herttoniemen rannassa, ja Kreikka-fanina minun piti tietenkin matkata testaamaan, pitikö ylistävä arvio paikkaansa. Aika samoilla linjoilla olimme lehden kanssa, ja ainoa miinus autottomalla reissulla olikin ravintolan vähän vaivalloinen sijainti. Kannatti kuitenkin vaivautua. Alkupala-mezedesvalikoima sisälsi mm. kreikkalaisia lihapullia, valkopapuja tomaattikastikkeessa, fetajuustoa ja tzatziki-dippiä.

Mezedes
Sitruunaiset lampaankyljykset


 








Toisesta alkupalasta, saganakista, eli paistetusta kefalotiri-juustosta intoilin
etukäteen, sillä en ole löytänyt kyseistä juustoa Suomesta. Harmi kyllä annos oli kuitenkin vähän pettymys. Frittitaikinaa oli juuston ympärillä turhan paksulti ja se maistui jopa valmistavaralta - olisiko kuitenkin juusto saapunut Suomeen taikina ympärillään? Pääruuat onnistuivat tasaväkisesti: oma annokseni sitruunaiset karitsankyljykset olivat uskomattoman mehevät, eikä annosta ollut pilattu paksuilla kastikkeilla, vaan raaka-aineiden omaan makuun luotettiin. Toinen annos, perinteinen kreikkalainen lammaspata oli myös mehevöitynyt ihanaksi uunissa. Myös 1-vuotias ravintolavieras piti kaikista annoksista. Kreikkalaiseen tapaan jälkiruokalista oli melko vaatimaton ja jätimmekin mahat täynnä jälkkärin väliin. Ravintolalla olisi varaa nostaa hintojaan, mutta toivottavasti eivät sitä tee. Nyt hintataso on lähempänä sitä, mitä kreikkalaisesta ruuasta on sen alkulähteillä tottunut maksamaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!