tiistai 8. huhtikuuta 2014

Soppaa ja soseita vauvalle

Luonnoksiin jääneitä kirjoituksia on hauska joskus lueskella. Syystä tai toisesta tällainen pitkä postaus oli jäänyt julkaisematta esikoisen vauva-ajalta, nelisen vuotta sitten! Nyt tämä kirjoitus on taas ajankohtainen, kun tyttövauvamme on 8 kuukauden ikäinen. Ekan lapsen kanssa tein kunnianhimoisesti miltei kaikki soseet itse ja tietenkin luomuna. Toisen lapsen kanssa meno on muuttunut, ja valmispurkkien kansi napsahtaa meillä huomattavasti useammin kuin sauvasekoitin surisee... Ehkä saan taas pontta omien soseiden tekoon tätä vanhaa tekstiä lueskellessa.

Aikamatka neljän vuoden taakse....
Näitä soseita olen varioinut vauvalle n. 8 kuukaudesta eteenpäin. Mikseivät sopisi jo aiemminkin, jos soseuttaa ruuat sileiksi, ja eri ruoka-aineita on ehditty jo kokeilla riittävästi. Nämä kotikutoiset ateriat ovat olleet meillä vauvan suosiossa ensimmäisinä oikeina ruokalajeina yksittäisten makuannosten jälkeen, ja ne maistuvat vieläkin lähempänä vuoden ikää reippaamminen maustettuna. Meillä mentiin perinteisellä totuttelutahdilla pari makua / viikko johonkin 7 kuukauteen saakka, mutta sen jälkeen olemme ottaneet oikeastaan kaikki ruoka-aineet mukaan vauvan ruokavalioon, kun hänellä ei ole ilmennyt mitään allergioita. Huomhuom - varmista itse, että sinun vauvasi ei ole allerginen millekään resepteissä mainituille ainesosille!

Teen soppia kerralla isomman satsin ja pakastan pienissä Mini-grip-pusseissa parin viikon annokset. Vihanneksia, mausteita ja yrttejä varioimalla saa vaihtelua perussoppaan. Peruna menee ikäväksi pakastettuna, joten olen korvannut sen bataatilla, joka ei pakkasta säikähdä. Käytän mahdollisuuksien mukaan luomua vauvalle. Markettien tiskiltäkin saa ilahduttavan paljon luomua, puhumattakaan luomupiireistä ja ekokauppojen koukuttavasta valikoimasta. Varmista valmiiden mausteseosten, kuten curryn, suolattomuus ennen kuin annat niitä alle 1-vuotiaalle.

Valkosipulin ystävän kalasaalis

Pätkä purjoa
2 valkosipulin kynttä
2-3 porkkanaa
1 iso kesäkurpitsa tai pari pientä
Pienehkö pala selleriä
Pienehkö pala palsternakkaa
1 iso bataatti tai pari pientä
1/2 kukkakaalia
Ripaus valkopippuria
Oreganoa
Ruodotonta lohta, kuhaa, siikaa tai muuta kalaa n. 20 % kasvisten määrästä
Vettä
Loraus oliiviöljyä

Keitä hyvin pestyt, kuoritut ja pilkotut kasvikset lähes kypsiksi runsaassa vedessä, johon olet hienontanut valkosipulin kynnet. Lisää huolellisesti fileoitu, ruodoton kala paloina ja keitä kypsäksi runsaat 5 minuuttia. Mausta valkopippurilla ja lisää halutessasi hieman öljyä. Soseuta hieman jäähtynyt keitto haluamasi paksuiseksi.

Lihapata Minestronen malliin

Naudan (luomu)paistijauhelihaa n. 20 % muiden ainesten määrästä
Purjoa
Porkkanaa

Keitä jauhelihaa vedessä, johon olet lisännyt porkkanaa ja purjoa makua antamaan. Kuori pois syntynyt vaahto. Siivilöi kypsä liha sivuun, säästä liemi. Keitä liemessä täysjyvä(luomu)pastaa ja haluamiasi vihanneksia, esim. seuraavia:

Porkkanaa
Parsakaalia
Kukkakaalia
Kesäkurpitsaa
Herneitä

Lisää kypsä jauheliha vihannesten ja pastan joukkoon, kun ne ovat kypsiä. Mausta keitos tomaattipyreellä, basilikalla ja oreganolla, ja lorauta mukaan oliiviöljyä.


Variaatio: käytä jauhelihan tilalla maustamatonta broilerin tai kalkkunan fileetä, pastan tilalla täysjyväriisiä ja tomaattipyreen tilalla suolatonta curryä.

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Salmon paillard eli ohut kirjolohifilee tomaatti-paprikahöystöllä

Paillard tarkoittaa lähinnä ohuen ohueksi nuijittua leikettä esimerkiksi broilerista. Päälle kuuluu latoa mm. tomaattihöystöä, rucolaa ja parmesania. Tämä kesäinen resepti muistui mieleeni, kun äitini varusteli sairastupamme jääkaappia muun muassa ohuilla kirjolohifileillä, joita markkinoitiin näppärästi annosfileinä. Ohuiden fileiden makua kehuttiin pakkauksessa kovasti. Voissa rapeiksi paistettuina ja paillardmaisella höystöllä kuorrutettuina herkkua olivat.



Ohje neljälle

4 kpl kirjolohen annosfileetä (à n. 190 g)
Kunnon nokare voita
1 vihreä paprika
1 punainen paprika
1 valkosipulin kynsi
Oliiviöljyä paistamiseen
3 tomaattia
1,5 tl valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria
Sitruunapestoa (esim. Pirkka)
Parmesan-juustoa
Rucolaa

Paista lohifileet rapeiksi voissa, ensin nahkapuoli alaspäin ja sitten toiselta puolelta. Ohuet fileet kypsyvät 3-4 minuutissa. Kuutioi paprikat ja tomaatit pieneksi hakkelukseksi. Kypsennä paprikat ja valkosipulihake öljytilkassa. Kun paprikat ovat melko pehmeitä, lisää joukkoon tomaattihakkelus ja lämmitä nopeasti, mutta älä jatka enää kypsennystä. Lisää joukkoon valkoviinietikka, suola ja pippuri. Siirrä lohifileet lautasille, sivele kunkin fileen päälle 1-2 tl sitruunapestoa ja keko kasvishöystöä, ja vuole päälle parmesan-lastuja. Koristele sitruunapestolla (ja rucolalla, jota jääkaapistamme ei löytynyt).