maanantai 17. maaliskuuta 2014

Kasari is back: mausteinen katkarapukasari

Katkarapukasari oli meillä lapsuudenkodissa illanistujaisruokaa, kun perhetutut kyläilivät. Tätä äitini kokkaili 1980-luvulla, eli ei nyt ihan Janssonin kiusauksen kulta-aikana, mutta melkeinpä jo siitä seuraava suosikki tämä muistikuvieni mukaan oli. Nykyään teen tätä ihan arkiruokana perheelle, ja maistuu mausteinen katkarapukasari vieraille edelleen. Olen vähän lisännyt katkarapujen ja mausteiden määrää alkuperäisestä ohjeesta.



4-6 henkilölle

400 g katkarapuja
1 tölkki tomaatteja tai tomaattimurskaa valutettuna
2 kpl punaisia paprikoita
1 sipuli
3 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1,5 rkl curryjauhetta
(cayennenpippuria)
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
3 rkl makeaa chilikastiketta
ripaus suolaa
1-1,5 dl (kuohu)kermaa tai ruokakermaa/kookoskermaa

Sulata katkaravut. Kuumenna 2 rkl öljystä pannulla, ja kuullota siinä valkosipulimurska, curryjauhe, cayennenpippuri, paprikajauhe ja juustokumina. Lämmittele, kunnes mausteet tuoksuvat voimakkaasti, mutta älä polta. Lisää pannulle ravut ja kääntele mausteseos niihin nopeasti, jotteivat ne sitkisty. Siirrä ravut syrjään lautaselle. Lisää loput öljystä pannulle sekä sipuli- ja paprikahake, kuullota. Lisää tomaatit valutettuna ja chilikastike, hauduta n. 10 min. Sekoita pehmenneiden kasvisten joukkoon kerma, keitä hetki ja lisää lopuksi ravut. Tarjoile höryävän kuumana riisin kera.

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Kuppikakkusia Ruusukujalla

Lapsuuteni suosikki, ihana Onneli ja Anneli on tehnyt näyttävän paluun nykylastenkin maailmaan ja ikifanina myös omaani. Olen lukenut Ruusukujan tarinat kummitädiltäni Helenalta aikanaan saamastani kirjasta lukemattomat kerrat, vielä aikuisiälläkin. Nyt minulla oli ilo nähdä kirjan elokuvaversio oman kummityttöni Sohvin kanssa jokin aika sitten, ja oli suorastaan liikuttavaa seurata, miten tarina lumosi uudenkin sukupolven. Viikonloppuna otetaan vielä leffan uusintakierros alun perin Onnelin ja Annelin maailman minulle esitelleen kummitätini kanssa.

Onnelin ja Annelin tarinat vuosina 1983 ja 2014.
Ruusukujalla mansikkamehu nautitaan kristallipikareista, ja leivonnaisten jokainen suupala maistuu erilaiselta. Näissä muffineissa maistui sitruuna, lime ja vanilja sekä mustikka ja sitruunatuorejuusto.




Isojen muffinien ohje on perusmuffinssitaikina mustikoilla höystettynä isoina Amerikan muffineina, ja sitruunaiset sievinä pieninä kakkusina. Pienet sitruunaiset tein tällä kahden kultamunan ohjeella. Molemmat versiot kruunasi kuorrute:

5 dl tomusokeria
150 g sitruunatuorejuustoa
50 g Oivariinia

Vatkaa ainekset tahnaksi ja pursota muffinien päälle. Nauti terassilla pitsiaurinkovarjon alla mansikkamehun kera - tai ainakin kata kauniit ruususervetit kahvin kanssa ;)

Lämmin uunikasvis-broilerisalaatti

Tämä resepti on peräisin tiistaitreffeiltä naapuruston naisten kanssa. Kiitos ohjeesta Kaisa, ollaan tehty tätä jo muutaman kerran. Salaatin kruunaa herkku fetakastike - tee saman tien tuplasatsi, sitä kuluu kuitenkin!




Iso kulhollinen salaattia, noin 4-6:lle

  • Kahta erilaista salaattia, esim. jääsalaattia ja tammenlehvä
  • Pellillinen kasviksia suikaleina (esim. 2 paprikaa, 3 porkkanaa, pieni kesäkurpitsa, punasipuli)
  • Marinadi kasviksille: 0,5 dl oliiviöljyä, balsamicoa, suolaa, pippuria, valkosipulin kynsi murskattuna, (tuoretta) basilikaa
  • 1 pkt broileria, n. 500 g (hunajamarinoitua tai mausta itse)
Sekoita marinadi kasviksille ja kaada suikaloimiesi kasvisten päälle. Paahda kasviksia uunissa mieluiten grillivastusten alla n. 10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä mutta vielä rapsakoita. Paista broilerin suikaleet kypsiksi ja yhdistä salaatin ainekset. Tarjoa fetakastikkeen kanssa.

Fetakastike:
1-2 prk kermaviiliä
0,5-1 pkt fetaa
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
ripaukset suolaa, sokeria ja mustapippuria