keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Kesän helpoin pinaatti-fetapasta

Tuntuu, että joka kesä minulla on joku lempparipastaohje, jota toistan loputtomiin. Yksi kesä se oli itsetehty pesto yrttipenkin basilikasta (sittemmin basilika ei olekaan menestynyt laiminlyödyssä penkissäni). Viime kesänä keitin jatkuvasti tuoreista tomaateista ihanaa kastiketta, ja nyt on näköjään pinaatti-feta-vaihe. Tämä on niin nopea kastike, että se joutuu yleensä odottamaan liedellä pastan kypsymistä! Ohje on oikeastaan sama kuin kreikkalaisten pinaattipiiraiden, ilman kananmunaa.


Ohje neljälle

2 pikkupussia pakastepinaattia
1 pkt fetajuustoa
1 pienehkö sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria, öljyä

parmesania ja oliiviöljyä tarjoiluun

Laita vesi kiehumaan pastaa varten. Kuullota hieno sipulihake tai raastettu sipuli tilkassa oliiviöljyä. Lisää jäiset pinaattipalat ja anna sulaa. Lisää valkosipuli ja mausteet, anna kypsyä hetki. Ota liedeltä, lisää murustettu feta, sekoita ja tarjoile pastan kanssa. Ei kesäruuat paljon helpommaksi mene.

sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Blondit whoopiet

Vihdoin oli joku tekosyy tehdä näitä söpöjä täytettyjä kakkusia, joiden ohjeita lehdet, blogit ja keittokirjat ovat yhtäkkiä pullollaan. Onnea 3-vuotiaalle pikku kreisibailaajalle! ;) Tämä ohje on mukaelma Glorian ruoka ja viinin reseptistä, ja  löysin Suklaamarenki-blogistin version ohjeineen kadonneen lehden sijaan. Ensi kerralla yritän pyöritellä puolta pienempiä kakkusia, sillä yksi whoopie oli aika tuju makea pala herkkupöydässä. Kannattaa kokeilla myös taikinan pursotusta, sillä taikina oli aika tahmaista muotoiltavaa.







Kakkuset:
100 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
120 g crème fraichea

Vatkaa rasva ja sokeri, lisää muna. Sekoita kuivat aineet yhteen ja sekoita taikinan joukkoon. Lisää ranskankerma ja sekoita tasaiseksi. Muotoile jauhotetuin käsin tai pursota taikinasta pieniä palleroita leivinpaperilla vuoratulle pellille ja litistä niitä hieman. Omani olivat mielestäni pienehkön lihapullan kokoisia, mutta olisivat saaneet olla melkein puolta pienempiä.Paista 175-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia ja jäähdytä.
Täyte:
100 g valkosuklaata
1 dl tomusokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
sitruunankuoriraastetta
pieni tiraus sitruunamehua



Sulata suklaa ja vatkaa täytteen ainekset tasaiseksi. Lusikoi täytettä puolelle kakkusista ja paina loput kansiksi. Ripottele reunoille nonparelleja.




lauantai 19. toukokuuta 2012

Ravintolapäivä: Pahaniemen pop up goes Imbiß

Ihana päivä auringossa - ja ihana lounas Pahaniemen pop upissa ravintolapäivänä. Työkaverini puolisoineen laittoivat ravintolan pystyyn takapihalleen ja tarjoilivat gourmet-grilliruokaa saksalaisittain. Tarjolla oli itsetehtyä lammasmakkaraa, elsassilaista "pizzaa" ja porkkanakakkua. Herkkuja oli varattu 50 asiakkaalle. Kertakaikkisen herkullista ja mahtava tunnelma, ja kelitkin suosivat ravintoloitsijoita tänään. Kiitos Hanna, Solja ja "saksalais"-tiimi hienosta työstä!


 


Salvia-lammasmakkaraa ja mausteisempaa versiota odottamassa grillausta

Makkara-annoksessa oli mukana perunasalaattia ja hapankaalia. Juomana alkoholiton vehnäolut.


Flammenküche a.k.a. Tarte Flambée eli elsassilainen ‘pitsa’. Tässä Münster-juustolla...


...ja tässä lihaversio. Maistuivat myös take-away iltapalana ;)
 

Suloinen porkkanakakunpala jälkkäriksi


perjantai 18. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi: mustikkatartaletit

Ystäväni Hapsuli muistutti blogissaan Hävikistä herkuksi -tempauksesta Facebookissa, ja mikäpä sen parempi syy ryhtyä leipomaan. Kaapissa oli avattuja jugurttipurkkeja, joiden kohtalo oli odottaa vanhentumista, kunnes joku muistaisi siivota jääkaapin. Pakastimessa pyörii vielä mustikoita, jotka täytyy saada käytettyä ennen uutta satoa. Ja kaurahiutaleet eivät meinaa enää kulua meillä, kun taapero suhtautuu nihkeästi puuroon. Leivontapuuhiin siis - hävikistä herkuksi! Kaappien aineksista tuli mustikkatartalettejä eli pieniä annospiiraita.




10-12 tartalettia

Pohja:

125 g margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl intiaanisokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 dl maustettua jugurttia, esim. luomuvanilja
1 dl maustamatonta turkkilaista jugurttia
puoli purkkia rahkaa
2 tl raastettua (luomu)sitruunankuorta
puolen sitruunan (pieni) mehu puristettuna
0,5 dl sokeria (tai maun mukaan)
1 muna
mustikoita
annosvuokia, esim. tukevia muffinivuokia
Nypi ja vaivaa taikinan ainekset käsin sekaisin, pyöritä tiiviiksi tangoksi ja jaa 10-12 osaan vuokien koosta riippuen. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja litistä käsissäsi ja painele tartalettivuokien tai tukevien muffinssivuokien pohjalle. Pistele pohjia haarukalla. Esipaista 175C kiertoilmauunissa n. 5 minuuttia. Sekoita täytteen ainekset keskenään mustikoita lukuunottamatta ja täytä esipaistetut tartalettipohjat puolilleen. Ripottele päälle mustikoita ja paista vielä n. 15-20 minuuttia. Anna tartalettien jäähtyä hyvin ja irrota ne sitten vuuistaan.



keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Smörissä tuunataan skandimakuja

Pääsin jokin aika sitten herkuttelemaan työn merkeissä turkulaiseen ravintola Smöriin. Söpö pikkuravintola kirjastokorttelin kivijalassa Aurajoen rannalla tarjoaa skandimakuja tuunattuina tähän päivään fine dining -hengessä ja oli onnistunut valinta kansainvälisen ryhmän illallispaikaksi. Ravintolan nimi näkyy mielestäni ruokien täyteläisyydessä, ei onneksi niinkään rasvaisuudessa. Tomaattia, lihaa, keltuaista, vaahdotettua voikastiketta... Tuntuu siltä, että Smörissä ollaan umamin lähteillä raaka-ainevalinnoissa. Alkuruoka yllätti makumaailmaltaan eniten. Huippukauniiseen annokseen oli saatu ladattua jopa liikaakin makuja, ja pääraaka-aine poro jäi tavallaan lisukkeiden varjoon niin ulkonäössä kuin mauissakin. Pääruoka (siikaa, savulahna-perunaa ja voikastiketta) oli perinteisempi ja todella herkullinen. Jälkiruuassa ihastutti etenkin passionsorbertti, joka oli Täydellinen! Kirpeä ja täyteläinen yhtä aikaa. Luvattua paukkumaissikrokanttia odotin enemmän, nyt luulen havainneeni muutaman hippusen krokanttia lautasella. Suositusviinit sopivat menuun loistavasti ja nostivat tunnelmaa entisestään. Tämän illallisen perusteella Smör on mutkaton paikka vaativaankin nälkään.

Alkutervehdys oli kiva odotellessa: pieni tomaattikeittoshotti

Alkupala oli huiman kaunis: haudutettua poroa, juureksia ja punakaaliserbettiä


Pääruoka oli perinteisin annoksista: siikaa ja savulahnaperunaa


Rapsakoita kasviksia lisänä


Jälkkäri: piimäkakkua, passionsorbettia ja paukkumaissikrokanttia.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Kakkujenkoristelukurssilla Marttojen kanssa

Osallistuin aiemmin viikolla Varsinaisten Marttojen ja Miesmarttojen järjestämälle kakkujenkoristelukurssille, jonka vetäjänä toimi kakkubloggaaja Johanna Arvo. Tutustuimme pääasiassa erilaisiin koristelutyyleihin sekä teimme itse koristeita sokerimassasta ja harjoittelimme hieman pursotustekniikoita. Sokerimassa onkin minulle vielä uusi tuttavuus, sillä olen tehnyt tasan yhden lasten synttärikakun marsipaania käyttäen. Sokerimassasta taitaa tulla uusi suosikki myös kuorruttamiseen, sillä marsipaanin voimakas maku vähän tökkii. Toisin kuin kuvittelin, sokerimassan muotoilu ja värjääminen olikin melko helppoa. Toki kurssin vetäjän omistaman valtavan välinerepertuaarin ansiosta oli mahdollista tehdä vaikka mitä. Ainakin tiedän, mitä menen seuraavan kerran shoppailemaan! Kiitos Johanna sekä VarMa ja Miesmartat kivasta kurssista!

Muotteja

Erilaisia välineitä. Riisinuudelista voi tehdä esim. koristekukkien heteitä, kissanviiksiä jne.





Mahtava valikoima värejä ja muun muassa vauvamuotti

Sokerimassavauva! Värjäsin valkoista sokerimassaa ihonvärisellä väriaineella ja lisäsin tipan pinkkiä. Massa tiiviisti tomusokerijauhotettuun muottiin ja hetkeksi pakastimeen.


Vauva takaa. Uskomattoman hyvä muotti, jopa pikku hiukset erottuvat hyvin.

Liljakoristeen työstöä. Värjäsin valkoista sokerimassaa lilalla väriaineella, painoin liljamuotilla kuvion ja muotoilin foliopesän, jossa kukkaa voi vielä työstää luonnollisemman näköiseksi.

Liljoja kovettumassa foliopesissään.


Pikkukukkia jämämassasta. Kivoja vaikka muffinssien päälle.

Perhosesta saa luonnollisen mallisen, kun sen kuivattaa keskeltä kevyesti taitetun folion päällä.

Tuotoksia... kokeilin myös kissakoristeen tekoa, mutta se jäi vähän puolitiehen. Kissa pysyy pystyssä sisälle tökätyn cocktail-tikun varassa. Silmät, nenä yms. pysyvät paikoillaan syötävän liiman avulla. Sokerimassa on kuivempaa kuin marsipaani, joten liima on tarpeen koristeiden kiinnityksessä.

Pursottimet ja erilaiset pursotinpäät eli tyllat: koripunostylla ja iso tähtitylla. Toinen pursotin on täytetty kahdella täytteellä - ensin puolet vaakasuuntaan pelkällä kermalla ja päälle värjättyä kermaa.


Ihana pursotus by kurssin vetäjä. Oma räpellykseni sitten tuossa etualalla - en ihan vielä hahmottanut tätä tekniikkaa, mutta täytyy harjoitella, koska tämä on juuri se pursotustyyli, mitä olen ihaillut useammissakin kakkukuvissa. Perussääntö on tehdä vuorotellen "ysiä ja pikku-eetä".