lauantai 28. huhtikuuta 2012

Grillikauden avaus: soija-piripiri-marinadia ja parsaa "saltimbocca"

Saatiin grillikausi avatuksi meilläkin - kevät! <3 Kolmen hengen minigrillibileiden menu oli seuraava:

Soija-piripirimarinoidut pihvit
Grillatut munakoisot
Parsaa "saltimbocca"
Bataatikiekot
Vihreä lime-basilikabooli 








Kaikki ohjeet kolmelle

Soija-piripirimarinoidut pihvit

Naudan sisäfileetä pihveiksi leikattuina (3 kpl, à 120 g)

Marinadi:
0,5 dl vettä
0,5 dl soijakastiketta
2 rkl raakakidesokeria
0,5 rkl piripirikastiketta (tai maun mukaan tulisuutta säädellen)
1 iso valkosipulin kynsi tai pari pientä
mustapippuria
merisuola-yrttisekoitetta myllystä
4 rkl oliiviöljyä

Sekoita ainekset ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna poreilla, kunnes seos on hieman tiivistynyt, sekoita välillä. Jäähdytä. Ota kolmannes marinadista erilleen munakoisoja varten ja laita sivuun. Lisää jäljelle jääneeseen marinadiin öljy ja anna pihvien marinoitua ainakin pari tuntia. Grillaa huoneenlämpöiset pihvit haluamaasi kypsyyteen.

Grillatut munakoisot

2 munakoisoa
kolmannes pihvien soija-piripirimarinadista
öljyä
sormisuolaa

Leikkaa munakoisot halki pituussuunnassa, pistele haarukalla ja valele öljytilkalla. Grillaa puoliskoja jonkin aikaa leikkuupinta ylöspäin, ota sivuun ja valele marinadilla. Jätä tekeytymään grilliin, kunnes munakoiso on pehmeää.Suojaa tarvittaessa foliolla. Munakoisot kestävät aika kauan pehmentyä, joten aloita grillaaminen niistä.

Parsaa "saltimbocca"

Puntti parsaa (9 kpl)
9 ohutta pitkulaista siivua spianata-salamia (tai prosciuttoa)
6 salvian lehteä
oliiviöljyä
merisuola-yrttiseosta myllystä

Kuori parsojen puumainen osa kevyesti. Jaa parsat kolmen ryhmiin. Laita kasojen päälle kaksi salvian lehteä ja kiedo puntit rulliksi salami- tai prosciuttovöillä. Pirskottele päälle öljyä ja kiepauta pari kierrosta suolamyllystä makua päälle. Grillaa nopeasti, kunnes salami on rapeutunut ja parsa on vielä rapsakkaa.

Bataattikiekot

1 bataatti
pari rkl öljyä
Karkeaa suolaa tai suola-yrttisekoitetta myllystä

Pese bataatti hyvin ja kuivaa. Leikkaa se paksuhkoiksi kiekoiksi, pirskottele oliiviöljyllä. Grillaa kypsäksi tai paista uunissa 200 C noin 20 min. Käännä loppuvaiheessa. Rouhi päälle suolaa ja yrttejä.

Vihreä lime-basilikabooli

2 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 dl makeaa siideriä (4,7 %)
n. 0, 5 omenamehua
n. 0,5 soodavettä
1-2 limen mehu
basilikaa ja jäitä

Sekoita ainekset, lisää mehua ja soodavettä haluamasi vahvuuden saamiseksi. Näillä määrillä saat Alkon boolilaskurin mukaan kannun mietoa, 3 %:sta boolia.  Lisää lopuksi revityt basilikan lehdet ja jäät.

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Broileri-feta-kasvis-makaronilaatikko

Tämä ruoka on taas sarjassamme "Näin valmistat erilaisia ruokia täsmälleen samoista raaka-aineista uudelleen ja uudelleen"... Mutta kun nämä nyt vaan sattuvat olemaan niitä peruselintarvikkeita, mitä melkein aina on kaapissaa, ja kasvisten piilottelu ruokiin valikoivaa taaperoa varten jatkuu... Tällä kertaa aineksista valmistui vanhaa kunnon makaronilaatikkoa kana-feta-kasvisversiona.



Yksi iso vuuallinen tai kaksi keskikokoista

n. 450 g maustamatonta broilerin rintafilettä
1 sipuli
oliiviöljyä
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
1 pienehkö punainen paprika
2 valkosipulin kynttä
suolaa, pippuria, yrttimaustetta, kuivattua basilikaa
1 pussi makaronia, esim. fusilli tai täysjyväfarfalle
2 prk ruokakermaa + maitoa, yht. 7 dl
2 kananmunan keltuaista
3 rkl punaista pestoa
1 pkt fetaa
kourallinen raastettua parmesania
kourallinen raastettua juustoa (emmental, kermajuusto tms.)
rasia kirsikkatomaatteja
(tuoretta rosmariinia)
suolaa ja pippuria

Keitä makaronit melkein kypsiksi suolatussa vedessä. Kuullota sipuli hakkeluksena öljytilkassa, paista suikaloitu broilerinliha ja mausta valkosipulilla, suolalla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä. Kuutioi kesäkurpitsa ja paprika pieneksi ja lisää seokseen. Sekoita joukkoon puolet parmesanraasteesta. Lado uunivuokaan makaronia ja broileri-kasvisseosta, murra mukaan fetajuusto. Valmista "munamaito": sekoita ruokakerma, maito, pesto ja keltuaiset ja kaada laatikon päälle. Paista 200-225-asteisessa kiertoilmauunissa noin 12 minuuttia, lisää sitten loput juustoraasteet ja halkaistut kirsikkatomaatit, suolaa, pippuria sekä rosmariini. Paista vielä n. 10 minuuttia.

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Sitruunainen persikka-rahkapiirakka

Tein pääsiäiseksi lapsille - ja okei, myös aikuisille - perinteistä persikka-rahkapiirakkaa. Valmiit, maustetut rahkat sopivat tähän hyvin. Itselläni oli kaapissa sitruunaiseksi maustettua versiota.



Muropohja:

4 dl vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
ripaus kardemummaa
125 g margariinia
3 rkl vettä

Täyte:
1 purkki maustettua rahkaa, esim. Valion sitruuna-rahkaa
1,5 dl kermaa + 2 rkl sokeria TAI 1,5 dl Creme Vanillaa
1 muna
4 säilykepersikan puolikasta paloiteltuina

Sekoita taikinaa varten kuivat aineet sekaisin ja nypi joukkoon rasva. Lisää lopuksi vesi ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Sekoita rahka- ja kermavalmiste keskenään, vatkaa joukkoon muna. Levitä taikina voidellulle ja jauhotulle piirakkavuualle. Levitä persikanpalaset ja täyte pohjan päälle ja paista 200 C noin 20 min. Tarjoile jäähtyneenä.

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optimaalisin.

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja siirrä huoneenlämpöinen paisti marinadiin, jossa se saa lillua kauttaaltaan mieluusti seuraavaan päivään tai ainakin parin-kolmen tunnin ajan. Viipaloi mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja tarjoile salaatin ja aurajuustoperunoiden kera.

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Pääsiäismuffinit

Nämä Hapsulin alunperin kehittelemät herkulliset jogurttimuffinit muuntuivat pääsiäismuffineiksi. Halusin värikkäitä muffineita, joten värjäsin taikinan punertavaksi sekoittamalla jogurtin joukkoon noin desin soseutettua mansikkaa. Maustoin taikinan sitruunankuorella ja kuorrutteen sitruunamehulla. Värikästä pääsiäistä!




sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Maidottomat ja munattomat tomaattipasteijat

Nämä maidottomat ja munattomat pikkupasteijat sopivat vegaaneillekin ja maistuvat muillekin. Tällä kertaa lehtitaikinan kanssa oli jotain ongelmaa, sillä se jäi oudon tahmaiseksi. Kokeile paistaa vähän kuumemmassa tai ilman kiertoilmaa.


Ohjeesta tulee 16 pasteijaa

1,5 pakettia lehtitaikinalevyjä
Täyte:
Rasia kirsikkatomaatteja
Puolisen purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja
Pieni sipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1-2 valkosipulin kynttä
reilut kouralliset tuoretta basilikaa, oreganoa ja timjamia
1 tl intiaanisokeria
Suolaa, mustapippuria
Seesaminsiemeniä

Pilko kirsikkatomaatit neljään osaan. Sekoita öljy ja viinietikka, lisää joukkoon yrtit hienona silppuna, valkosipuli murskana ja mausteet. Kääntele seos tomaattien joukkoon. Lisää aurinkokuivatut tomaatit silppuna sekä kevyesti öljyssä (1tl) kuullotettu sipulihake. Täytä lehtitaikinaneliöt tomaattiseoksella, painele hyvin kiinni (jottei käy kuten kuvassa ;). Voitele pasteijat kevyesti aurinkokuivattujen tomaattien öljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa kiertoilmauunissa noin 10-12 minuuttia.