maanantai 26. maaliskuuta 2012

Superhelppo puolukkainen piimäpiirakka

Piimäpurkki lojui jääkaapissa, joten johonkin se piti käyttää. Muutkin ainekset tähän helppoon pikapiirakkaan löytyivät kaapista kanelia lukuunottamatta. Alkuperäisen ohjeen bongasin täältä ja näköjään se on ollut HS:n ruokaohjeissakin. Helppo ohje, joka ei vaadi edes vatkaamista. Oma versioni ei ollut ihan maailman keväisin piparkakkumausteineen, mutta hyvää kuitenkin. Seuraavan kerran palaan tähän ohjeeseen ehkä kuitenkin lähempänä joulua kuin juhannusta ;)



Ohje yhteen keskikokoiseen piirakkavuokaan

3 dl (rasvatonta) piimää
puolisen desiä margariinia sulatettuna
vajaa 2 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl soodaa
1 tl piparkakkumaustetta tai kanelia
2 tl vaniljasokeria
Päälle:
3 dl puolukoita
2 rkl fariinisokeria

Sekoita vehnäjauhoihin sooda, piparkakkumauste/kaneli ja vaniljasokeri. Lisää piimään sula rasva, sokeri ja jauhoseos ja hämmennä tasaiseksi. Kaada taikina voidellulle piirakkavuualle ja levitä päälle puolukat ja fariinisokeri. Kypsennä 200-asteisessa kiertoilmassa n. 18 minuuttia.

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää joukkoon liemikuutiot/fondiainekset sekä muut mausteet: tomaattipyre, sinappi, ketsuppi, soija, yksi pieni sipuli silppuna sekä valkosipuli. Kaada liemi lihapalojen päälle. (Lisää vettä, jos palat eivät peity liemeen.) Kypsennä 200 C kiertoilmauunissa noin tunnin ajan. Lisää sitten ruokakerma ja sulatejuusto paloina sekä pilkotut kasvikset. Kypsennä vielä 1-2 tuntia, kunnes liha on täysin mureaa.

Tarjoa raikkaan salaatin kera ja lisäksi halutessasi esim. risottoriisiä.

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Fetapiirakka irtopohjavuuassa

Suolaisesta piirakasta tuli kivan näköinen irtopohjavuuassa. Täytteet ovat taas vanhoja suosikkeja, ja herkkua oli jälleen.





Ohjeesta tulee 8 palaa

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
125 g fetaa
1 valkosipulin kynsi
5 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
2-3 rkl punaista pestoa
1 prk kermaviiliä
100 g (maustamatonta) tuorejuustoa
2 kananmunaa
ripaus suolaa ja pippuria
Rucolaa

Nypi jauhot ja rasva murumaisiksi, lisää vesi ja muotoile taikinaksi. Anna levähtää jääkaapissa jonkin aikaa. Painele taikina irtopohjavuuan pohjalle ja vähän reunoille, ja esipaista 200 C kiertoilmauunissa noin 5 minuuttia. Levitä esipaistetun pohjan päälle ensin pesto, sitten viipaloitu kesäkurpitsa ja valkosipulin kynsi murskattuna, fetajuusto murustettuna sekä aurinkokuivatut tomaatit silppuna. Kaada päälle kermaviiliseos: vatkaa sekaisin kermaviili, tuorejuusto, kananmunat sekä suola ja pippuri. Paista 200 C kiertoilmassa noin 15-18 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä rucolalla koristeltuna.

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Rukiiset kasvissämpyläruudut

Sämpyläkokeiluni jatkuvat. Tämä ohje oli kätevä, kun sain käytettyä kaapissa pyöriviä neljän viljan puurohiutaleita pois, ja pellillinen leipää valmistui näppärästi ilman pyörittelyä.



Pellillinen sämpylää

25 sämpyläruutua

5 dl rasvatonta maitoa
2 dl vettä
30 g hiivaa
4 dl porkkana- ja kesäkurpitsaraastetta yhteensä
2 tl intiaanisokeria
Ripaus suolaa
6 dl neljänviljan puurohiutaleita
4 dl ruisjauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl margariinia sulatettuna
Sulatettua margariinia voiteluun (2 tl)

Lämmitä maito ja vesi, lisää raasteet, hiiva, sokeri ja suola. Sekoita joukkoon hiutaleet ja osa jauhoista, alusta. Sekoita joukkoon rasva ja sitten loput jauhoista, alusta kunnes taikina tuntuu sopivalta. Tämä taikina jää aika tahmeaksi. Kohota puolisen tuntia. Taputtele taikina jauhotetuin käsin suoraan leivinpaperilla vuoratulle korkealle pellille. Leikkaa taikina ruuduiksi terävällä veitsellä ja anna vielä vähän kohota. Saat murrettua valmiin leivän helposti leikkuukohdista. Paista 200 C kiertoilmauunissa noin 20 minuuttia. Voitele valmiit sämpyläruudut sulatetulla margariinilla.

Yhdistelin paria ohjetta ja sovelsin lisäksi oman maun mukaan. Ruutujen muotoiluun saat lisää vinkkiä myös täältä

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Porkkanaiset pupusämpylät

Sain vihdoin aikaiseksi tehdä porkkanasämpylöitä, kun työpaikan luomupiiristä tilaamani sämpyläjauhot saapuivat. Nyt kun taaperolle ei enää/tällä hetkellä puuro maita, täytyy keksiä jotain uutta terveellistä iltapalaa. Nämä ainakin tekivät kauppansa ja puput ilahduttivat. Pääsiäistä odotellessa!



Noin 15 isohkoa pupusämpylää

5 dl rasvatonta (luomu)maitoa
runsas 4 dl porkkanaraastetta
n. 40 g hiivaa
(1 rkl siirappia)
0,5 tl suolaa
n. 14 dl (luomu)sämpyläjauhoseosta (ohra-vehnä-kaura-ruis)
n. 60 g margariinia (Oivariini vähemmän suolaa)

Lisää porkkanaraaste maitoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää suola sekä siirappi, jos käytät sitä. Itse unohdin lisätä sen taikinaan, mutta porkkanat olivat niin makeita, että ei haitannut lopputulosta. Sekoita joukkoon jauhot ja vatkaa kunnolla. Lisää pehmeä rasva loppuvaiheessa ja vaivaa voimakkaasti. Anna taikinan kohota.

Leivo taikinasta hieman soikeita sämpylöitä. Jätä osa taikinasta leipomatta ja muotoile niistä korvat: pyöritä taikinasta sopivan pituisia (8-10 cm) pötköjä, litistä ja leikkaa puoliksi halki. Saat pötkylöistä näin pupun naaman ja korvat. Viimeistele rusinasilmillä ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia.

Pupujen muotoilu on lainattu Pirkka-reseptistä.

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Kreikkalaiset kikhernepihvit


Näitä pikkupihvejä on tullut tehtyä aina silloin tällöin vuosien saatossa. Alkuperäinen ohje on Kreikkalainen keittiö -kirjasta (Rena Salaman). Keittämättömistä kikherneistä tulee vielä parempi rakenne pihveihin, mutta jos ei ole aikaa liotella ja keitellä herneitä, käyttövalmiit kikherneet käyvät myös.



Ohjeesta tulee noin 20 pikkupihviä (neljälle pääruokana)

2 prk valmiita kikherneitä
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
puoli punttia tuoretta salviaa silppuna
muutama timjamin oksa
1 kananmuna
1 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
2 rkl korppujauhoja
1,5 rkl juustokuminaa
1 tl currya
1 kesäkurpitsa
suolaa ja pippuria
runsaasti oliiviöljyä paistamiseen

Kuullota sipulihakkelusta n. 1 rkl:ssa oliiviöljyä, lisää valkosipuli murskana ja mausteet (juustokumina, curry) ja hauduttele. Lisää myös yrtit silppuna. Laita sivuun. Soseuta kikherneet sauvasekoittimella. Lisää massaan kesäkurpitsa karkeana raasteena (purista nesteet pois), jauhot, kananmuna ja mauste-yrttiseos. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile pikkupihveiksi jauhotetuin käsin ja paista kypsiksi öljyssä.
Tarjoile esim. tzatzikin ja couscous-salaatin kera.