sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Kasviscannellonit kaappien kätköistä

Usein tulee tehtyä ruokaa inspiraation perusteella - ja vielä useammin yksinkertaisesti sen mukaan, mitä kaapeista sattuu löytymään. Niin nytkin. Tällä kertaa piti käyttää vähän mielikuvitusta, mitä hyvää kaapin aineksista saisi aikaiseksi, mutta lopputulos oli aika onnistunut.



Kastike 1:
1 tölkki tomaattimurskaa
puoli tuubia tomaattipyrettä
n. 4 dl vettä
kasvisliemikuutio
öljyä (n. 1 rkl)
4 valkosipulinkynttä
mausteita: esim. timjamia, yrttisekoitusta, mustapippuria, ripaukset chiliä ja sokeria, suolaa maun mukaan
2 dl ruokakermaa
puolikas kesäkurpitsaa
1-2 porkkanaa
1 dl punaisia linssejä
kourallinen parmesanraastetta

Kastike 2:
rasia kirsikkatomaatteja
2 tl voita/margariinia
valkosipulin kynsi
suolaa+pippuria+sokeriripaus

Vajaa paketti cannelloneja
Juustoraastetta: esim. parmesania, emmentalia ja kermajuustoa

Tarjoiluun rucolaa tai jotain tuoretta yrttiä

Kuullota valkosipulihaketta öljyssä, lisää tomaattimurska, -pyree, vesi, kasvisliemikuutio ja mausteet. Keittele jonkin aikaa. Lisää sitten porkkana- ja kesäkurpitsaraaste sekä linssit. Keitä, kunnes linssit ovat kypsiä, n. 10 minuuttia. Hämmennä välillä ja lisää vettä, jos linssit meinaavat palaa pohjaan. Soseuta kastike kevyesti sauvavatkaimella, kun linssit ovat kypsyneet. Lisää kerma, kiehauta. Lisää lopuksi parmesanraaste ja anna kastikkeen hieman jäähtyä - cannellonien täyttäminen tulikuumalla kastikkeella ei ole kivaa puuhaa...

Tee sillä aikaa kastike 2: kuutioi kirsikkatomaatit ja käytä niitä hetki kattilassa voin sekä sokeri- ja suolaripausten sekä valkosipulimurskan kera. Tomaattien rakenteen ei tarvitse hajota, mutta ne imevät kivasti makua käsittelyssä.

Täytä cannellonit pursotinpussin avulla kastikkeella nro 1, mutta jätä siitä noin neljännes kaadettavaksi täytettyjen rullien päälle. Kaada myös kastike nro 2 putkien päälle ja lisää juustoraaste. Paista 225 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia, peitä tarvittaessa foliolla jottei juusto pala. Tarjoa esim. rucolan kanssa. Hyvää!

perjantai 27. tammikuuta 2012

Paistetut myskikurpitsalohkot

Myskikurpitsasta saa superhelppoja lisukkeita. Maku muistuttaa jotenkin bataattia varsinkin maustettuna, ja makea kurpitsa on meillä taaperonkin herkkua. Jos pidit näistä bataattiranskalaisista (blogin luetuin ohje muuten), kokeile näitäkin. Hapsuli on tehnyt herkullisen kuuloisen myskikurpitsalisukkeen ja käytin osittain samoja mausteita näihin lohkoihin.






1 - 2 myskikurpitsaa lohkottuna
n. 3 rkl makeaa soijakastiketta
n. 2 rkl oliiviöljyä
valkosipulin kynsi murskattuna
mustapippuria
ripaus intiaanisokeria
ripaus suolaa

Pese kurpitsat ja puolita ne, poista siemenet ja säikeet. Jätä kuoret paikoilleen. Lohko kurpitsat ja sekoita marinadin ainekset keskenään. Levitä marinadi kurpitsalohkojen päälle. Paista 225 C uunissa n. 20-30 minuuttia, käännä välillä. Pestolla maustettu kreikkalainen jogurtti sopii hyvin lohkojen kastikkeeksi.

tiistai 24. tammikuuta 2012

Tomaattinen mozzarella-broilerivuoka

Taaperomme rakastaa kanaa - itse asiassa kommentti "kanaa" on synonyymi herkkuruualle :D Tämäkin broileriruoka katosi nopeasti hyväksyvien "kanaa"-kommenttien saattelemana. Täysjyvä-couscous sopi tähän hyvin lisäkkeeksi. Tein ison tuplasatsin parille päivälle, sillä ruuanlaittoon ei tunnu nykyään olevan aikaa millään.



Pääruokana pienelle perheelle kahtena päivänä tai kerralla n. viidelle

800 g - 1 kg broilerin maustamatonta rintafileetä + oliiviöljyä, kuivattua timjamia ja valkosipulin kynsi
3 prk tomaattimurskaa (à 400 g)
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
Puoli tuubia tomaattipyrettä (esim. Pirkka)
Puolisen purkkia punaista pestoa
Timjamia, provencen yrtit -mausteseosta, mustapippuria
Ripaus intiaanisokeria
Kourallinen parmesania raasteena
2 pkt mozzarellaa (17%)
puoli punttia tuoretta basilikaa

Pesto:
1 dl oliiviöljyä
puoli punttia tuoretta basilikaa
1/2 valkosipulin kynsi (pieni)
pari rkl pinjansiemeniä
puoli desiä parmesania raasteena
-> Soseuta ainekset sauvasekoittimella.

Valmista ensin tomaattikastike: kuullota sipulihakkeet, lisää tomaattimurska, punainen pesto, pyree ja mausteet ja keittele kokoon puolisen tuntia. Paista sillä aikaa isoiksi paloiksi leikattuja, öljyllä, timjamilla ja valkosipulilla maustettuja broilerinpaloja uunissa 225 C noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä mutta meheviä. Siirrä paistetut broilerit mehuineen suureen uunivuokaan ja kaada tomaattikastike päälle. Ripottele päälle parmesanraaste ja lopuksi mozzarella-siivut. Paista 225 C, kunnes mozzarella sulaa ja ruoka saa kauniin värin, n. 10 minuuttia. Revi päälle tuoretta basilikaa. Tarjoa lisäksi täysjyvä-couscousia ja itsetehtyä pestoa.

perjantai 20. tammikuuta 2012

Pakkaspäivän sienisoppa

Tämä soppa maistui ihanalta viime viikonlopun pakkaspäivän pulkkailun jälkeen. Pakastimesta löytyi vielä pussillinen kantarelleja, joita jatkoin tuoreilla herkkusienillä. Kätkin soppaan kesäkurpitsaa, niin kasviksille irvistelevä taaperokin sai jotain vihreää elimistöönsä. Päälle voi ripotella leipäjuustokuutioita ja serranokinkkua.

Leipäjuustokuutiot ehtivät vajota sopan syvyyksiin ennen kuvausta


Pääruokana neljälle

Noin litra sieniä, esim. kantarelleja ja herkkusieniä
1 rkl voita
1 rkl öljyä
1-2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 rkl makeaa soijakastiketta
pieni kesäkurpitsa tai puolikas isoa
1,5 litraa mietoa kanalientä
1 pkt voimakasta Koskenlaskijaa tai muuta sulatejuustoa
vajaa purkki ruoka- tai kuohukermaa
(3 rkl maissitärkkelystä)
kuivattua timjamia
mustapippuria

Leipäjuustoa ja serranokinkkua tarjoiluun 

Kuullota sipulisilppu voissa, lisää puhdistetut ja hienonnenut sienet. Lisää tarvittaessa vähän öljyä. Mausta soijalla ja valkosipulilla. Lisää kesäkurpitsa hienona raasteena ja paistele hetki. Lisää kuuma kanaliemi ja kuutioitu juusto. Anna porista, kunnes juusto on sulanut. Lisää kerma ja suurusta halutessasi maissitärkkelyksellä. Mausta timjamilla ja pippurilla. Ripottele annosten päälle leipäjuustoa ja serranokinkun paloja.

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Mutakakku ilman jauhoja

Tätä kakkua on tullut tehtyä jo vuosien ajan suklaanhimoon. Pala kakkua sopii karppaajallekin, sillä siinä ei ole lainkaan jauhoja, ja mitä tummemmasta suklaasta kakku tehdään sitä vähemmän siinä on hiilareitakin. Kaikki eivät tosin pidä näin voimakkaasta tumman suklaan mausta, ja varsinkin makeutusaineella leivottaessa maku on kieltämättä vähän karvas. Puolittamalla makeutusaineen määrän ja käyttämällä osan sokeria maku paranee. Alkuperäinen resepti on karppaus.info-sivustolta.




6 munaa
vajaa 2 dl jauhemaista makeutusainetta tai vastaava määrä sokeria / näiden yhdistelmä
350 g tummaa suklaata  (70 % on mielestäni parasta tähän, kokeile osa esim. appelsiinilla maustettua)
125 g voita
2 rkl vettä
voita ja mantelijauhoja vuuan voiteluun ja jauhotukseen
kermavaahtoa tarjoiluun.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi makeutusaineen ja/tai sokerin kanssa. Sulata voi kattilassa, lisää suklaa paloina joukkoon ja siirrä kattila sivuun liedeltä. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Lisää vesi tipoittain seokseen. Vatkaa suklaaseos keltuaisvaahtoon. Vatkaa sitten valkuaiset huolella vaahdoksi. Vatkaa kolmannes vaahdosta suklaa-keltuaisseoksen joukoon. Kääntele loput valkuaisvaahdosta varovasti taikinaan. Yritä pitää taikina mahdollisimman kuohkeana. Voitele irtopohjavuoka ja jauhota se esim. mantelijauhoilla. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Kakku saa jäädä meheväksi sisältä. Tarjoa seuraavana päivänä kermavaahdon kera.