keskiviikko 24. elokuuta 2011

Mustaherukka-suklaamuffinit siirtolapuutarhan antimista

Nämä muffinit oli tarkoitus nauttia Peltolan siirtolapuutarhan idyllissä, jossa äidilläni ja hänen miehellään on mökki, mutta sadesää pilasi suunnitelmat siltä osin. Muffinien mustaherukat ovat siis peräisin siirtolapuutarhasta, jossa kasvaa kaikkea herkkua perunoista ja omenoista karviaismarjoihin ja valkosipuliin. Lisäksi Peltolassa mökkitonttien raja-aidat ovat vadelmapensasta, mikä on kertakaikkisen nerokas ajatus!

200 gargariinia tai voita
2,5 dl sokeria
3 munaa
3 3/4 dl jauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl maitoa
150 g tummaa suklaata
puolisen litraa mustaherukoita

Kuorrute:
rasia Philadelphia-tuorejuustoa tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
n. 0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 2 rkl mustaherukkamehua tai keitettyjen ja survottujen mustaherukoiden lientä

Perustaikinan ohje on Pirkka amerikanmuffini-vuokapaketista eli lähellä näitä valkosuklaaversioita. Eli: Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita vuorotellen jauhoseos ja maito varovasti taikinaan. Vältä liiallista vatkaamista. Rouhi suklaa ja lisää taikinaan. Annostele taikina muffinivuokiin ja painele jokaiseen vuokaan pari rkl marjoja. Jos käytät pakastemarjoja, ne voit lisätä jäisinä taikinan joukkoon jo kulhossa. Paista 200 asteessa n. 10-12 minuuttia muffinien koosta riippuen. Sekoita kuorreutteen ainekset yhteen ja levitä jäähtyneiden muffinien päälle.

Huomioita:
Jos haluat pursottaa kuorrutteen, kannattaa kuorrutteen määrä ainakin tuplata, jopa kolminkertaistaa, sillä pursotettuna kuorrutetta menee todella paljon... itse pursotin vain pari ensimmäistä muffinia ja loppujen päälle sivelin kuorrutteen veitsellä.

Testiyleisö kaipasi muffineihin vähemmän suklaata ja enemmän marjaa. Makuasia, mutta mustaherukkaa tosiaan "uskaltaa" lisätä reippaaminkin. Seuraavalla kerralla keitän osan täytteestä ensin kirpeäksi hilloksi ja lisään kokonaisia marjoja lisäksi.

tiistai 23. elokuuta 2011

Jugurtilla mehevöitetty kaalilaatikko

Turkkilainen jugurtti sopii tosiaan ihan melkein mihin vain ruuanlaittoon. Nyt testasin sitä perinteiseen kaalilaatikkoon, ja se mehevöitti lootan herkullisesti.


1 keskikokoinen keräkaali, n. 1 kg
n. 400 g naudan paistijauhelihaa
1 dl risottoriisiä
sipuli
pari kynttä valkosipulia
1,5 kpl kasvisliemikuutiota
n. 2 dl turkkilaista jugurttia litran ämpäristä
1 muna
1/2 tl muskottipähkinää
suolaa ja pippuria
3 rkl siirappia
Puolukoita tarjoiluun

Silppua kaali ja keitä se kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä yhtä aikaa riisin kanssa. Säästä ja jäähdytä keitinvesi. Paista jauheliha sipuleineen ja mausta. Siirrä kaali-riisiseos ja jauheliha isoon uunivuokaan. Sekoita jugurtti n. 3 desiin kaalin/riisin keitinvettä, sekoita joukkoon muna ja mausta suolalla, pippurilla, muskottipähkinällä ja 1 rkl siirappia. Kaada liemi kaalilaatikon päälle, valele loput siirapista ruuan päälle ja paista 175C:ssä noin 40-60 minuuttia uunista riippuen. Tarjoile puolukoiden kanssa.

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Herkkutuliaisia ja keittiökapistuksia

Kumma kyllä saan usein ihania ruokatuomisia kavereilta ja itsekin tulee ostettua matkoilta kivoja purkkeja ja purnukoita. Tässä viimeaikaisia ihanuuksia:
Lakritsijuurta ja kokonaisena maissintähkänä poksauteltavaa popcornia Hapsulilta Köpiksen tuliaisina

Tämä ihana sormisuolapurkki saapui naapurin matkassa Tukholmasta


Herkkukaupan ihanuuksia Sisiliasta: hunajaan säilöttyjä pähkinöitä, pistaasipestoa ja pistaasinugaata

Ihania tuliaisia äidin siirtolapuutarhasta: luomuvalkosipulia ja -punasipulia kuivumassa

lauantai 20. elokuuta 2011

Lohimedaljongit step-by-step

Parinkin ihmisen kanssa on tullut juttua lohimedaljongeista ja siitä miten niitä taas tehtiinkään. Medaljongeja on turha ostaa kaupasta kovaan kilohintaan, kun ne taittelee itse helposti.

Valitse mahdollisimman tasapaksu pätkä lohifileetä tai leikkaa pyrstöpää pois ja paista erikseen. Poista fileestä näkyvä rasva ja nypi ruodot.


Leikkaa lohta parin sentin välein niin, että joka toinen viilto osuu kalan nahkaan mutta ei riko sitä. Seuraavalla viillolla leikkaa pala kokonaan irti.





Toista sama käsittely lopulle fileelle.
Taita sitten palat keskeltä auki ja jätä "saumapuoli" alaspäin - tadaa, medaljongeja!

 
Paista medaljongeja ensin saumapuoli alaspäin ja käännä. Voit kypsentää kalan loppuun uunissa, mutta herkullinen paistopinta kannattaa ottaa pannun kautta.
Tarjoile valmiit medaljongit esimerkiksi lime-tillivoin ja fetapapujen kanssa.








keskiviikko 17. elokuuta 2011

Tomaattirisotto taaperolle (ja äidille)

Tessa Kirosin kirjassa Apples for Jam on ihania reseptejä väriteemoittain lajiteltuina lasten ja lapsenmielisten makuun. Tomaattirisotto löytyi punaisten ruokien kohdalla, ja olen tehnyt sitä jo ennen kuin taaperoni edes söi kiinteitä ruokia... Hyvin maistuu siis aikuisellekin!


Tässä muunneltu resepti oman maun mukaan Tessan reseptistä mukaeltuna, ohjeesta tulee neljälle pääruokana ja pikkuannoksina/lisäkkeenä paljon enemmän.

8 tomaattia
3 valkosipulin kynttä
1,5 rkl voita
mustapippuria
1 1/2 Luomu reformi yrttiliemikuutiota (tai kasvisliemikuutiota) + 7 dl vettä
3 rkl öljyä
3 dl risottoriisiä
kourallinen juustoraastetta, esim. Oltermanni
1 pallo mozzarellaa
tuoreita yrttejä

Tee tomaattikastike: kuori ja pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja keittele niitä kastikkeeksi valkosipulin ja voin kanssa, mausta mustapippurilla.

Tee yrttiliemi kuutioista. Valmista riisi: kuullota riisejä oliiviöljyssä pari minuuttia, varo ettet polta. Lisää kauhallinen yrttilientä ja sekoittele koko ajan. Anna porista miedolla lämmöllä, ja lisää vuorotellen lientä ja tomaattikastiketta aina kun edellinen satsi nestettä on haihtunut. Jätä ainakin yksi kauhallinen tomaattikastiketta lisättäväksi ihan lopussa. Kun riisi on kypsää ja kaikki neste haihtunut, lisää juustoraaste ja yrtit. Paloittele mozzarella ja lisää aivan lopuksi risoton joukkoon ja päälle.

Huomioita:

Itse en taaskaan jaksanut kaltata tai kuoria tomaatteja, mutta tässä ruuassa se kannattaa, sillä kuoret jäivät ainakin taaperolta syömättä.

Tomaattikastikkeeseen on turha lisätä suolaa, sillä juustoissa ja yrttiliemessä sitä on ihan riittävästi etenkin pikkuruokailijalle...

keskiviikko 3. elokuuta 2011

Kirsikkatomaatti-vuohenjuustopiiras

Ystäväni teki kerran tällaista herkullista piirasta, ja ajattelin kokeilla sitä itse nyt kun kotimaiset kirsikkatomaatit ovat vielä makoisia. Alkuperäisessä ohjeessa oli muistaakseni tuoretta timjamia, mutta koska yrttipenkissäni vihannoi lähinnä oregano, käytin jälleen sitä.


Pohja:
125 g voita
kananmunan keltuainen
n. 5 rkl kylmää vettä
4 dl jauhoja
ripaus suolaa

Täyte:
2 kpl 150 g:n rasiaa levittyvää vuohenjuustoa
rasia kirsikkatomaatteja
kourallinen tuoretta oreganoa ja basilikaa
valkosipulin kynsi
3 rkl öljyä
suolaa ja pippuria

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja keltuainen tasaiseksi sähkövatkaimella, älä kuitenkaan vaahdota. Lisää n. 3 rkl kylmää vettä ja sekoita taas. Lisää lopuksi jauhot ja suola ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Siirrä taikina leivinpaperille ja työstä siitä tasainen pallo - itse jouduin lisäämään pari rkl vettä, jotta sain taikinasta kiinteää. Laita jääkaappiin lepäämään n. puoleksi tunniksi. Levitä levännyt taikina isohkolle, voidellulle ja jauhotetulle vuualle ja esipaista n. 10 minuuttia 180 C uunissa. Ota huoneenlämpöön ja anna lämmön tasaantua.

Levitä sitten pohjalle vuohenjuusto ja asettele puolitetut kirsikkatomaatit juuston päälle. Valmista yrttiöljy: sauvasekoittimella sekaisin öljy, yrtit, valkosipuli, suola ja pippuri. Tiputtele yrttiöljy tomaattien päälle ja paista piirasta n. 10 minuuttia, tai kunnes tomaatit näyttävät hieman kypsyneen. Tarjoa piiras hieman jäähtyneenä.